marți, 22 aprilie 2014

Venedikt Erofeev - Moscova-Petuşki

"E nemaipomenită! E o femeie căreia până astăzi sînii i-au fost ciupiţi doar de presimţiri. E o femeie căreia înainte de mine nimeni nu i-a pipăit nici măcar pulsul. O, mîncărime fericită în suflet şi peste tot.". Aşa gândeşte personajul nostru, mergând de la Moscova la Petuşki cu trenul, vreo 130 de kilometri, pe o linie secundară, în Uniunea Sovietică la sfârşitul anilor '60. Merge să-şi vadă iubita, sau cel puţin aşa crede el, pentru că în scrierea de faţă nimic nu este sigur în afară de băutura consumată în cantităţi enorme. Răuri de vodka se beau în această carte, pe care unii critici o numesc roman-cult, iar alţii o numesc poem. Lipsită de naraţiune şi plină de cugetări filozofice, îmbibată în alcool şi trimiteri la istoria sau literatura Rusiei, scrierea lui Erofeev este pe alocuri amuzantă, în mare parte tristă, inducând un sentiment de singurătate şi de melancolie, caracteristic pentru orice beţiv cerebral. Omul merge cu trenul, bea singur în capătul vagonului, vorbeşte cu îngerii, discută cu alţi pasageri la fel de beţivi, se întâlneşte chiar şi cu un Sfinx care-i pune cinci ghicitori foarte interesante. O metaforă la adresa lumii, o carte dificilă pe care traducătorul, bietul Emil Iordache, încearcă să o facă mai lesnicioasă prin notele de subsol deosebit de valoroase. Este greu de vorbit despre această carte şi asta o demonstrează faptul că pe coperta a patra nu găsim obişnuitele citate de marketing menite să sporească vânzarea. Dar să mai dăm un citat pentru a edifica posibilii cititori asupra valorii cărţii. Se vorbeşte despre Europa şi despre călătoriile autorului, care la un moment dat ajunge în Franţa. Iată ce spune: "Merg spre Notre-Dame, merg şi mă mir: de jur împrejur sunt numai bordeluri. Se înalţă doar Turnul Eiffel, iar în vârful lui stă generalul de Gaulle, mănîncă întruna castane şi se uită cu binoclul spre toate cele patru părţi ale lumii. Dar ce rost are să te uiţi, dacă în toate părţile nu-s decât bordeluri?".

14 comentarii:

  1. Mă gândeam să-mi cumpăr și eu cartea. M-ai convins, pare o lectură interesantă din ce ai scris tu aici. Ultimul citat e chiar amuzant...

    RăspundețiȘtergere
  2. Să o cumperi neapărat. Este o scriere densă ce se adresează adevăraţilor cititori. Aşa cum Cadarca de Miniş pune la încercare bărbăţia consumatorului, aşa şi această carte îţi face mintea să funcţioneze şi îţi încântă sufletul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știam ce e Cadarca de Miniş, beau vin foarte rar. Sânge de taur, deci?
      Da, pun cartea pe lista de cumpărături grabnice. Am uitat să te întreb dacă umorul din ultimul citat se regăsește și în restul cărții.

      Ștergere
    2. Cum să nu? Toată cartea este umor combinat cu tristeţe. Un umor foarte fin, de care numai ruşii sunt capabili.

      Ștergere
  3. Cere editie digitala

    Spune-i editorului:
    Vreau aceasta carte in editie electronica!

    pai de ce? vreau! nuam buleftronic o vreau. ai citit suksin? why?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mi-am luvat-o de hartie pana la urma. 10 lei. chiar mai putin. oare ema c a citit cartea pana la urma?

      Ștergere
  4. nu am citit de cine zici acolo. daca citeam nu publicam pe blog? o sa citesc eu candva.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ieri am comandat-o, azi a venit, acum am văzt postarea ta :)

    Termin Pășunile Raiului și plec spre Moscova.

    Older.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nici personajul nostru nu stie bine daca pleaca spre Moscova sau spre Petuski.

      Ștergere
  6. Ete peste ce dedei, Moshulica:

    http://flavorwire.com/423424/50-incredibly-tough-books-for-extreme-readers/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. am citit 10 din cele 50. doua insa le-am citit foarte foarte de demult. pe vremea lu ceausescu nae. alta nu am dus-o pana la capat, e de fapt un ciclu de romane si nu am citit decat vreo 2.

      Ștergere
    2. eu nu vad unde este lista celor 50...

      Ștergere
    3. pai cum nu? a pus mateiu linc. si merge. numai ca sunt 50 de pagini, tre sa dai intr-una: next!

      Ștergere
    4. Am citit Ryu Murakami - Coin locker babies si Natsuo Kirino - Out. Doua carti care mi-au placut.

      Ștergere