miercuri, 21 mai 2014

Anatolia restaurant turcesc

Multă lume când aude de Strada Mătăsari se gândeşte automat la bordeluri şi la curve ieftine. Nu este aşa. Mătăsari este o stradă liniştită, iar eu unul nu am văzut prostituate deşi am circulat de sute de ori pe acolo. Restaurantul Anatolia se găseşte la intersecţia Străzii Mătăsari cu Bulevardul Republicii, în diagonală cu biserica. Un restaurant turcesc cu o sală de mese simplă, deloc pretenţioasă, pentru că turcii nu sunt neapărat adepţi ai luxului (asta observându-se şi la hotelurile lor de 4-5 stele, care sunt foarte departe de ceea ce înţeleg europenii din vest ori chiar românii prin acest lucru). Dar simplitatea este însoţită de curăţenie, ordine şi o atmosferă plăcută, dând senzaţia vizitatorului de ospătărie provincială din vechimi.

Sunt un iubitor al cărnii de miel, aşa că am comandat frigărui de miel la preţul de 30 de lei. Pentru început mi s-a părut scump, dar întrebând femeia care servea ce garnitură îmi recomandă, iar aceasta spunând că sunt incluse două feluri de orez şi alte garnituri, mi-am dat seama că 30 de lei nu e deloc mult. Până la urmă cu 15 lei mănânci un umil şi penibil meniu corporatist format din piept de pui la grătar, cartofi prăjiţi, salată de varză şi chiflă. Păi nu suportă comparaţie.

Dar înainte de felul principal, din partea casei ne-a fost adusă o gustare constând din câteva sosuri şi o lipie naan (astfel de lipii mi-a copt şi nevastă'mea acasă, inspirată dintr-o carte de bucate cumpărată de la Ikea). Foarte bun. Şi am cumpărat şi ayran la 6 lei, 300 ml. Gustos. Când eşti într-un asemenea restaurant nici nu se cuvine să bei bere sau alt alcool.




Felul principal, frigăruia de miel a întrecut orice aşteptări. Mi-am lins degetele de bun ce a fost. Cuvintele sunt de prisos, aşa că voi ataşa poză. Mulţi se vor întreba dacă am primit bani pentru a face reclamă acestui local. Desigur nu. Dar mă gândesc că poate Ionescu se va plimba prin zonă şi citind aici pe blog, va dori să intre să guste delicioasele preparate turceşti. Sau oricare alt cititor. Aşadar, mâncare bună, locaţie (aici acelaşi Ionescu mă va corecta, spunând că locaţie înseamnă chirie) plăcută, servire ok. 


5 comentarii:

  1. Da, interesant. Nu aș călca pe-acolo din două motive: unul e că nu mănânc niciodată miel, nici oaie. Nu îmi place. Apoi, când merg la restaurant (rar), obișnuiesc să beau.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Au si alcool, dar la preturi prohibitive. O bere e de la 9 lei in sus.

      Ștergere
    2. De obicei beau vin și tării :)
      Oricum, nu aș bea într-un restaurant turcesc sau al altei etnii majoritar musulmane. Nu mă duc la oameni în vizită ca să le jignesc concepțiile despre viață.

      Ștergere
  2. matasari- curve ieftine si bere scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  3. sa incerci si ras asfur (parca asa se scrie, nu mai stiu exact) de vita. este mai mult decat delicios. iar la desert, cadaif cu branza. iumi

    RăspundețiȘtergere