miercuri, 23 iulie 2014

Eșecuri literare

Cărți pe care le-am început cu inima bucuroasă, am citit ceva din ele și mi-a venit să le arunc, ba chiar le-am aruncat cât colo în sensul că le-am abandonat. Nu-mi place literatura încâlcită, nu îmi place să mă întreb "ce vrea autorul să spună cu asta?", nu-mi plac metaforele misterioase. După părerea mea autorul trebuie să se exprime concis, să ajute cititorul, nicidecum să transforme din cartea sa o ghicitoare. Mă mai enervează cărțile care abundă în personaje, iar autorul are impresia că cititorul trebuie să fie la curent cu tot ce se întâmplă încă din primele pagini. Recent am început o carte îndelung lăudată pe care am lăsat-o baltă după 20 de pagini. 20 de pagini pe care le-am citit cu mare greutate. Este vorba despre Mario Vargas Llosa - Mătușa Julia și condeierul. Atât de plictisitor să vorbești despre niște telenovele radiofonice și despre actorii care le citeau. Și aveam speranța unei cărți mari. În urmă cu două luni am abandonat o carte care mi s-a părut pur și simplu oribilă, Joseph Heller - Catch 22. O carte care pare să aibă numai dialog. Citeam fără să înțeleg nimic. Asta nu e literatură. Am atât de multe cărți încât nu mai pierd vremea cu ce nu-mi place. Inainte trăgeam de mine să termin astfel de cărți. Dragi cititori ai blogului, vă rog să împărtașiți cu mine dacă ați abandonat cărți în ultima vreme. Dați și câteva nume.

17 comentarii:

  1. Garcia Marquez - Toamna Patriarhului.
    Mi s-a parut de necitit, am abandonat-o dupa 30 de pagini.

    Vicente Blaco Ibanez - Printre portocali
    Mi-a placut titlul, asa ca m-am apucat s-o citesc. Desi e subtire, am terminat-o cu greutate, caci e incredibil de plictisitoare.

    Thomas Mann - Muntele vrajit
    Regret si acum cat timp am pierdut cu cartea asta.

    Sigur mai sunt si altele, dar astea mi-au venit acum in minte.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Malina" de Ingeborg Bachmann. efectiv, m-am straduit dar nu intelegeam nimic, zero barat. apoi, "Jocul; cu margele de sticla" - Herman Hesse. mi-aduc aminte ca am inceput-o cand ma apropiam de majorat dar ma depasea. poate c-ar trebui sa mai fac o incercare, poate ca mintea mea s-a mai dezvoltat...:D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce chestie, Malina e și pe lista mea de lecturi, dar nu mă așteptam să fie așa greu de înțeles... Acum m-ai făcut curioasă, dar și circumspectă! :)

      Ștergere
  3. ''Schimb de dame'' de David Lodge - nu ştiu exact de ce am renunţat la ea.
    ''Castelul'' De Franz Kafka - am reuşit sa o citesc cap-coadă, dar, e foarte grea, cu fraze care se întindeau şi pe 4 pagini, încâlcită, însă îmi plac comparaţiile făcute de Kafka şi stilul său de a-şi conduce personajul principal într-un labirint, unde ieşirea e inexistentă.
    Şi acum, destul de recent, am lăsat ''Fabrica de absolut'' de Karel Capek - nu e o carte grea (din cât am citit până acum) dar dintr-o prostie am lăsat-o. Acum că mi-ai readus aminte - indirect - o să îmi continui lectura.

    RăspundețiȘtergere
  4. Orasul si cainii de Vargas Llosa, Razboiul homarilor - Elizabeth Gilbert

    RăspundețiȘtergere
  5. de ce imi este cenzurat comentariul? am uitat sa il trimit oare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu am primit nimic de la tine. probabil ai uitat sa trimiti. mai incearca te rog.

      Ștergere
  6. da mai tin minte ce vroiam sa zic? ma minunam ca 2 capodopere ti-au starnit dezinteresul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, carti pe care tu le-ai introdus in top 15 all-time.
      uite mai sus, cofee n-a putut citi orasul si cainii.
      de muntele vrajit nu mai zic. nici nu ma apuc de el. la fel si rushdie sau roth.

      Ștergere
  7. Nu am rezonat deloc cu ”Pe aici au trecut cuțitarii” de Jennifer Egan, așa că nu am reușit să o termin (deși are recenzii pozitive în afară). Iar povestirile lui Philip Ó Ceallaigh din volumul ”Şi dulce e lumina” mi s-au părut destul de proaste, așa că am abandonat-o și pe-asta.
    ”Muntele văjit” a fost fain până au început discuțiile dintre Naphta și Settembrini, moment în care am oprit lectura (mă plictiseam teribil pentru că nu înțelegeam mai nimic), dar am reluat-o peste câteva luni și am mai găsit destule părți care mi-au plăcut.
    Dar tu ai citit ”Orașul și câinii”, Gabriel? Am impresia că ți-ar plăcea, serios. Sper că și Coffee va relua cartea la un moment dat - mie mi-a plăcut, în ciuda momentelor violente.

    RăspundețiȘtergere
  8. De la Llosa am citit doar "Cine l-a ucis pe Palomino Molero?". Dupa experienta cu Matusa Julia nu ma mai incumet la alta carte a peruanului. Sud americanii astia sunt vorba lunga si exprima prea lejer unele chestii pe care cititorul nu le cunoaste.

    RăspundețiȘtergere
  9. kurt vonnegut - orice-am încercat să citesc mi s-a părut înfiorător de plictisitor așa că am vreo trei cărți abandonate
    poștașul sună întotdeauna de două ori - o mare dezamăgire, deși am terminat-o cu chiu cu vai
    copilul divin - abandonată pe ultima sută de metri pentru că, efectiv, n-am vrut s-o termin
    etc
    older.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ar fi buna putina nuantare. Bineinteles ca sunt carti bune si carti proaste, dupa cum pot fi si carti potrivite sau nepotrivite pentru fiecare dintre noi. Astfel, o carte care nu este pe gustul nostru, nu inseamna ca este neaparat o carte proasta. Mai ales ca ne putem intalni cu ea peste o vreme si sa ne placa foarte mult. Toate bune.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mie mi-a plăcut foarte mult Catch 22. Am citit-o când eram în facultate (atunci am împrumutat-o, apoi mi-am cumpărat-o și eu). Mi s-a părut foarte amuzantă și inteligent scrisă, dar și gravă, în același timp. Serialul Mash m-a trimis mereu cu gândul la ea... Chiar aș vrea s-o recitesc într-o zi.

    RăspundețiȘtergere
  12. asa e, ella my way! asa zic si eu.

    dar stii cum se cheama quarter pound w/ cheese la paris?

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu am citit mătușa Julia și condeierul. A fost ok și castelul a lui Kafka ba chiar mi a plăcut. Cu jurnalul lui însă, nu am trecut de pagina 20. În facultate aveam multă răbdare chiar și cu romanele care nu erau ușor de citit, acum nu prea.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am avut o experienta „de necitit" cu „Casa verde" de LLosa; poate a fost de vina traducerea... nu stiu... eu m-am oprit dupa vreo 50 de pagini.

    RăspundețiȘtergere