marți, 4 februarie 2025

Playlistul de sâmbătă după-amiază

Îl cunosc pe Ciuc din 1993, iar de atunci și până în prezent am urmărit zeci de evenimente sportive împreună, în fața micului ecran. Campionatul Mondial de Hockey pe Gheață, transmis pe Eurosportul de limbă engleză, Cupa Mondială la rugby  (partide de la vreo 7 ediții), meciuri clasice din UEFA Champions League, iar sâmbăta trecută, cel mai recent eveniment, partida Irlanda-Anglia, din prima etapă a Turneului celor 6 națiuni, care a fost precedat de o sesiune de gătit, mâncat și băut, asupra căreia nu vom insista, însă vom evidenția un singur aspect, în speță muzica ascultată în timpul acestei sesiuni. Pentru că am dorit să facem un vlog/podcast culinar și inoculâdu-ni-se ideea că telefonul meu Samsung filmează mai bine decât telefonul Motorola al lui Ciuc, am filmat cu al meu, iar de pe al lui Ciuc, deși avea un cont neplătit de youtube cu reclame la cel mult doua melodii, am ascultat muzică. Un playlist făcut în totalitate de Ciuc, care a plăcut enorm audienței din care au mai făcut parte fiul meu cel mare și fiul meu cel mic. A doua zi am reconstituit piesă cu piesă playlistul și-l împărtășesc și cu cititorii blogului.

  • Zdob și Zdub - Bună dimineața
  • OCS - Oda (în Piața Romană)
  • Brkovi - Momacko Vece
  • Phil Collins - In the air tonight
  • Robin and the Backstabbers - Spnzrtr
  • Genesis - Jesus He Knows Me
  • OCS - Cea mai frumoasă zi
  • S.A.R.S. - Perspektiva
  • Travka - Corabia nebunilor
  • The Cranberries - Zombie
  • ZOB - Cântec de dragoste
  • House of Pain - Jump Around
  • Beastie Boys - Intergalactic
  • Rage Against The Machine - Bulls on Parade
  • Sistem Of A Down - Toxicity
  • Coolio feat. L.V. - Gangsta's Paradise
  • Prodigy - Breathe
  • Rammstein - Ich will

sâmbătă, 1 februarie 2025

Whisky, music & smart casual dining (6)

Ingrediente:
salată verde mixtă
roșii cherry
ardei kapia
ceapă roșie
mango
avocado
somon afumat
parmezan
ulei de măsline
zeamă de lămâie
sare & piper

Salată cu somon fume, așa se intitulează acest fel. Combinația de sărat, afumat, dulce, acru este grozavă. Este o salată modernă, pentru oameni care nu se sfiesc să amestece legume cu fructe și pește. Eu i-am spus lui tata despre ea și a zis: “Mă lasă rece. Un căcat!”.  Dar copiii s-au arătat foarte încântați de idee și mă întrebau des: “Când faci salata?”. Nevasta a fost moderată în a-și exprima sentimentele, nu am știut dacă dorește să încerce sau respinge vehement ideea. Am tăiat ingredientele, le-am amestecat, la sfârșit am pus peștele și brânza și am lăsat salata să se așeze. Între timp am pus la prăjit o tigaie plină cu creveți peste care am zdrobit usturoi din belșug și am stors 1/2 de lămâie, iar pentru a fi siguri că ne săturăm, am programat ca deobicei airfryerul la 200 °C și 17 minute, pentru 650 de grame cartofi. Am așezat totul frumos în farfurii, iar nevasta văzând cartofii prăjiți a spus: “Nu poți scoate țărănetele din tine, nu?”. Desigur, eu sunt a 4 a generație de bucureștean, iar nevasta a folosit termenul “țărănete” la adresa mea ca un peiorativ, făcând referire la cartofii prăjiți, o mâncare pentru plebe. Masa a decurs armonios, s-a terminat totul, inclusiv cartofii prăjiți. Am avut chiar și desert, o amandină de la renumita cofetărie Alice.

După 20 de zile de abstinență totală în ceea ce privește alcoolul, a sosit momentul pentru destuparea unei noi sticle de whisky. De această dată am ales Arran Machrie Moor Peated. Un whisky de 46% tărie alcoolică, tăria regulamentară la care specialiștii spun că aromele se simt perfect, produs în insula Arran din Scoția, cunoscută printre inițiați pentru aromele fructate și dulci. Desigur, așa cum îi spune și numele, whiskyul meu a fost unul afumat, de fapt o excepțională combinație de afumat cu dulce, un gust desăvârșit. Probabil nu mai băusem demult, ori poate că e whiskyul foarte bun, dar mi-au dat lacrimile de fericire după primul sip. Așadar o combinare fericită de arome, la fel ca și salata.

Mă cunoașteți, nu pot bea și prepara mâncare fără să ascult muzică. Și de această dată am ales un album superb. Și din nou un album live. Eric Clapton – Unplugged, din 1992. Un chitarist extraordinar, un muzician absolut. Găsim pe acest album piese consacrate, știute de toată lumea: Tears in Heaven, Layla, Running on Faith, My Father's Eyes, creații ale lui Clapton, dar și reinterpretări ale unor muzicieni legendari precum Muddy Waters, Robert Johnson ori Jimmy Cox (mort acum fix 100 de ani). Mai beam whisky, mai ascultam Eric Clapton și pentru că veni vorba de Robert Johnson, le-am povestit fiilor mei despre cum acest cântăreț și-a vândut sufletul diavolului, mergând noaptea la o răscruce de drumuri și dându-și sufletul în schimbul talentului muzical. Știu asta pentru că am văzut într-un episod al serialului Supernatural. Episodul se numește Crossroad Blues, la fel ca și una dintre celebrele piese ale lui Robert Johnson, mort la 27 de ani, la fel ca mulți alți artiști de elită. Dar să revenim la Eric Clapton și să spunem că piesa mea preferată este My Father's Eyes, prezentă pe acest album în două versiuni, take one și take two.

Mâncare, băutură și muzică. Oricare două luate separat nu mă mai satisfac. Parcă lipsește ceva. Condiționare pavloviană? Tot ce e posibil. Că tot veni vorba de Pavlov, cutia de Arran Machrie Moor are pe ea un câine legat în lanț. Pe eticheta sticlei, același câine este dezlegat. Simbolistic privind, probabil au dorit să evidențieze că ajungând la sticlă, bestia se dezlănțuie.