duminică, 22 septembrie 2013

Serghei Dovlatov - Compromisul




















În această carte Dovlatov povesteşte despre experienţa sa ca ziarist în Estonia Sovietică, undeva pe la mijlocul anilor '70. Despre compromisurile pe care un ziarist trebuia să le facă în perioada respectivă. Avem 12 articole publicate în diferite gazete estoniene, urmate de povestea din spatele lor. Dovlatov are un umor excepţional, extrem de inteligent. Dovlatov este Bukowski al Uniunii Sovietice, ori poate Bukowski este Dovlatov al Statelor Unite. Iar cartea de faţă se aseamănă foarte mult cu Poşta lui Bukowski. Am râs cu lacrimi la Compromisul. M-am sufocat de atâta râs. Umor sovietic de cea mai bună calitate, mult peste umorul britanic gen Trei într-o barcă. Am citit două cărţi de la Serghei Dovlatov şi ambele mi s-au părut geniale. Voi căuta şi altele.

Pentru unul dintre articole Dovlatov pleacă cu fotograful Jbankov după el într-un orăşel mic din Estonia pentru a lua interviu unei zootehniste fruntaşe, a cărei vacă dădea record la mulsul de lapte. În respectivul orăşel sunt duşi la o casă de protocol, primiţi cu mâncare, băutură şi aşteptaţi de două femei tinere. Întâmplări atât de frumoase încât cititorul îşi doreşte să le fi trăit şi el.
- Pardon, eu ştiu coniacul ăsta. Se cheamă KVN...sau NKVD...
- KVVK, l-a corectat Bella.
- Tot un drac. Preţul de 16,20. La banii ăştia mai bine iei trei sticle de vodcă.
- Sunteţi alcoolic?
- Da, a răspuns clar Jbankov. Dar cu măsură...


Am cumpărat cartea din Ploieşti. Lângă McDonald's-ul din centru este o librărie. Am dat 5 lei pe carte. Un meniu Big Mac costă 16 lei.

2 comentarii:

  1. Acum citesc pentru prima oara despre acest scriitor rus. Poate oi fi vazut eu cartea, dar nu mi-a atras atentia. Daca o voi gasi pe undeva, pe la reduceri probabil, daca spui ca atat a costat, am sa o iau si eu. Tema abordata face parte dintre cele pe care le citesc cu un deosebit interes. Daca este condimentata cu mult umor, cu atat mai bine. Voi avea o problema in a retine numele autorului, caci nu m-am familiarizat indeajuns cu numele si denumirile rusesti, insa ma ajuta mai mult memoria vizuala- am retinut coperta. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incearca la librariile Humanitas. Acolo sunt deseori reduceri la cartile vechi. Sigur, un nume de autor si un titlu de carte care nu spun nimic. Dar in spatele lor se ascunde genialitate.

      In alta ordine de idei, nu mai fugi de rusi si de japonezi. Popoarele astea au o literatura minunata, plecand de la folclor si pana la romane.

      Ștergere