marți, 16 iunie 2015

Domnu' Dan

Domnu' Dan e leat cu mine, dar și-a luat porecla asta de la un țigan, pe vremea când el și prietenă'sa lucrau la o sală de jocuri/internet. Respectivul țigan i-a zis iubitei lui Dan: "Nu știi tu ce joc să-mi bagi, domnu' Dan știe", iar noi, ceilalți prieteni care o ardeam pe la sală jucând Mortal Kombat 3 sau FIFA98, am râs și așa i-am zis de atunci. În ciclul gimnazial, pe la începutul anilor '90, domnu' Dan era tare la matematică, iar severa profesoară Malciu îi dăduse sarcina să controleze copiii din clasă la temă. În pauza dinaintea oricărei ore de matematică, domnu' Dan trecea pe la banca fiecăruia și verifica cu atenție caietul de teme, după care scria pe un carnețel ce probleme nu au fost rezolvate. Nota riguros și amănunțit ce nu făcuse fiecare, deși noi ne rugam de el cu cerul și pământul. Câteodată se mai îndura de noi și ne lăsa să copiem repede temele de pe la un copil mai bun din clasă, ori chiar de la el.

În primii ani de facultate merg cu domnu' Dan la o petrecere la curte. Ne prosteam și noi și mai trăgeam din țigări pe la astfel de întruniri, așa că înainte de petrecere am fost și ne-am cumpărat câte un pachet de țigări, el Camel, iar eu Gauloises Blondes albastru, preferatele mele, cu coif de gal pe pachet. Domnu' Dan auzise de la cineva că dacă bei bere cu lingurița te îmbeți. Din mai puțin de o bere. Nu-i venea să creadă. Nici mie. Voi credeți că vă îmbătați dacă beți bere cu lingurița? Domnu' Dan a încercat asta la petrecere și s-a făcut mort de beat într-un timp foarte scurt. A și vomitat. A zis că nu-i mai trebuie țigări și mi-a dat mie pachetul întreg. În seara aia am fumat două pachete întregi și m-am amețit rău de tot din tutun. Eram prieten cu toată lumea. Privit de dinafară probabil aveam un comportament penibil, dar evident că nu-mi dădeam seama de asta. Era vremea primelor manele și asta se asculta la respectiva petrecere, ținută într-o casă la curte. Adrian Copilul Minune - Într-un colț de mahala. Dansam cu toată lumea și stăteam cu țigareta în colțul gurii. Ochii îmi lăcrimau de la fum, nici nu știam cum să trag bine, dar mă simțeam foarte șmecher. Domnu' Dan privea îngăduitor de pe margine. Îi mai trecuse din răul provocat de băutul berii cu lingurița.

În altă zi mă duc cu domnu' Dan care abia își luase carnet să-l luam pe tatu'su de la serviciu. Tatăl era cu chef și a cumpărat niște beri la cutie și ne zice: "Mergem pe la nea Cornel să vadă și el că ai carnet.". Nea Cornel era un unchi bun de-al tatălui. Dacia 1310 ne poartă cu zburdălnicie pe arterele atunci libere ale Bucureștiului, iar tatăl face o remarcă care ne va rămâne pururi în minte: "Dacia e o mașină care te îndeamnă la viteză.". Ajungem la nea Cornel și tatăl intră fălos pe ușă. Se pupă cu batrânul și-i spune că i l-a adus pe Dănuț, să-l mai vadă, moment în care nea Cornel se repede la mine, mă îmbrățișează, mă pupă și-mi spune: "Dănuțică, dar ce mare te-ai făcut!", iar pe bietul domnu' Dan, rămas în ușă nici nu-l bagă în seamă. Bem bere cu nea Cornel, mai puțin domnu' Dan care stătea stingher într-un colț, abținându-se de la băutură ca orice șofer începător ori avansat. Până la plecare află și nea Cornel care este adevărata sa rudă, dar cu toate astea mă mai pupă o dată. În mașină, pe drumul de întoarcere, tatăl mai scoate o bere pe care o face poștă împreună cu mine, în timp ce fiul conduce cu viteză către casă.

Un comentariu:

  1. textul nu are rost decât dacă ne spui că domnul dan e dan șova. sau dan diaconescu. dar nu ne vei spune asta. n-are cum, nu-s de vârsta ta. ciudat e ca șova e mai moș ca tine, deși nu pare. să-l vedem când iese de la întristare cum o să arate.

    RăspundețiȘtergere