duminică, 2 februarie 2014

Eugene Yelchin - Cum i-am spart nasul lui Stalin

Un scriitor rus născut în 1956 la Leningrad şi emigrat în USA în 1983, aşa că să nu ne mirăm de prenumele său. Iniţial se numea Evgheni, dar a primit cetăţenie americană şi s-a transformat în Eugene. Nu ştiu ce părere să am despre astfel de oameni. Să-i numim trădători de ţară şi de neam? Să ne gândim că au făcut bine că au părăsit mizeria sovietică şi s-au îndreptat spre tărâmul făgăduinţei? Mai puţin contează. Important este că Yelchin este un artist talentat. Pe lângă faptul că a scris o carte bună, a şi ilustrat-o cu desene foarte expresive. Cartea este scrisă din punctul de vedere al unui băiat sovietic care se pregăteşte să devină pionier. Ne aflăm în timpul marii epurări a lui Stalin. Tatăl băiatului este informator/turnător la securitatea sovietică. Copilul îşi doreşte cu ardoare să devină pionier, îşi iubeşte mult tatăl, dar îl iubeşte şi pe Stalin, tatăl tuturor copiilor din URSS. Dar pe parcursul unei zile totul se schimbă, iar băiatul nu-şi mai doreşte aşa mult să devină pionier, începe să conştientizeze situaţia. O carte ce se adresează deopotrivă celor mici şi celor mari în care aflăm câteva aspecte ale vieţii de la începutul Uniunii Sovietice. Am citit-o cu mare plăcere în două vizite la hypermarketul Cora.

4 comentarii:

  1. Până acum nu am citit niciodată o carte în vizite repetate la librărie. Bine, în cazul tău nu e chiar librărie, dar e cam acelaşi lucru. Înseamnă că e o carte subţirică. Chiar mi s-ar părea interesant să fac asta, numai că nu prea reuşesc eu să citesc cărţi în paralel. Şi ar trebui să stau acolo ore întregi până termin.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cartea aceasta are 160 de pagini din care o mare parte sunt desene. O citesti in o ora. Plus ca in Cora este spatiu amenajat pentru asa ceva. Stai jos si citesti in liniste, auzind cel mult in departare forfota de la raionul cu produse alimentare.

      Ștergere
  2. putem asimila acest gest celui de a desface ambalajele produselor pt a "verifica" masura/calitatea materialului? sau celui de a consuma continutul ambalajelor si aruncarea lor trei raioane mai incolo? am observat ca si librariile incurajeaza cititul la fata locului

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. putem intr-o oarecare masura. cartea se citeste, dupa care se pune la loc in raft. este probabil ca cineva sa o cumpere intr-un final. pe cand un produs consumat in magazin, ramane un produs consumat. el dispare pentru totdeauna, este un furt.

      Ștergere