miercuri, 12 noiembrie 2014

Într-o dimineață

Cât am stat în Spania am fost setat pe ora României, așa că mă trezeam dimineața la 7, ceea ce la ei însemnă 6. Într-o dimineață eram deja afară la ora noastră 7:45, la ei 6:45. Abia se lumina de ziuă, iar eu căutam un loc unde să pot lua micul dejun. Pe stradă am întâlnit pâlcuri de tineri beți care cântau și vorbeau tare. Am întâlnit fete tinere singure împleticindu-se, cu o bere la cutie în mână. Râdeau singure pe stradă și ar fi fost o pradă ușoară pentru futut, ceea ce probabil își doreau. Mie îmi era foame, pentru că sunt obișnuit să iau micul dejun cu promptitudine. Pe străzile din Madrid dimineața sunt multe gunoaie și în unele locuri pute a urină. Am găsit un local deschis și am intrat. La mese era plin de spanioli, femei și bărbați, care beau bere la halbă și vin roșu din pahar cu picior. Vorbeau tare și râdeau zgomotos. Sâmbătă dimineață. La tejghea era un singur client, într-un impecabil costum bej, ținând o geantă diplomat pe scaunul înalt de lângă el. Era negru. Bea cafea dintr-o ceașcă aflată pe o farfurioară. Singurul om din local care nu consuma alcool. M-am alăturat lui, cerând un ceai și o budincă de cartofi cu ceapă. Barmanul nu înțelegea bine că vreau ceai, probabil nu mai băuse cineva ceai de multă vreme în localul său. Într-o zi Eufrosin Potecă, observând că beau ceai,  m-a întrebat: "De ce bei ceai? Ești răcit?". Am luat ceaiul și budinca de cartofi și m-am așezat lângă negru. După ce am terminat de mâncat și băut am dat să ies, dar am dat peste un grup ce abia intra în local. Erau amețiți de băutură. Un băiat m-a întrebat:
- Hola! Que tal?
- English please, i-am zis eu.
- Where are you from, my friend?
- Bucharest.
- O, Romania. Take care, my friend. Have a nice day.
Mi-a strâns mâna cu putere, apoi m-a îmbrățișat. L-am îmbrățișat și eu, după care am ieșit din pub. Negrul plecase deja.
Pe străzi începuseră să apară mașinile de la salubritate. În Madrid au un mod inedit de a face curățenie. Nu am văzut măturători, ci doar mașini tip cisternă, iar în spatele mașinii stă un om cu un furtun prin care curge apa cu mare presiune și astfel spală caldarâmul. Presiunea apei adună gunoaiele în grămezi, care apoi sunt luate și puse foarte frumos în pungi. Spaniolii sunt și ei nesimțiți ca românii și arunca gunoaiele pe jos, însă la ei se face curățenie cu mare simț de răspundere. Zilnic. Și cine face curățenia? Numai și numai negri, la fel de negri ca vânzătorii de genți. Acești africani care după înfățișare par desprinși din cărțile lui Chinua Achebe, spală cutiile de bere goale, ambalajele de la Burger King sau pișatul spaniolilor. Iată cum arată sclavagismul secolului XXI. Sunt curios ce era cu negrul la costum care bea cafea și unde s-a dus.

7 comentarii:

  1. Spre deosebire de Madrid, pe care nu l-am vazut, in Barcelona lucreaza la Salubritate foarte multi albi, inclusiv tineri. Toti foarte curati si care-si vad de treaba, nu par sa considere munca lor ca fiind ceva de jos. La ora actuala e important sa ai un job, oricare ar fi el. Asta m-a socat si pe mine in Spania: noaptea petrecere pe strazi, cutii de bere, chistoace, ambalaje, dar dimineata la 8 deja totul e foarte curat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si negri de la salubritatea din Madrid sunt foarte curati si chiar lucrau cu placere. Am inteles ca salariu minim in Spania este 900 euro. Gunoierii cred ca iau cel putin 1500 euro in mana. Locuiesc in locuinte la periferie cu chirie mica, fac cumparaturi de la Lidl si duc o viata mai buna ca in Abisinia natala. Bine, intalnim si albi la adunatul gunoaielor, insa eu am vazut numai negri pe aceste masini care spalau trotoarele si soseaua. Vreau sa-ti spun ca la ei dimineata in tot orasul zici ca a plouat. Spala totul in cale. Mi-a placut.

      Ștergere
  2. Cat de fidel ești, îți era așa simplu sa fuți o hispanica, ori sa halesti pizdulica la tigaie la prima ora...dar nu gândul trădării nu ti da pace, iar stomacul mai rezista.Cat despre negru,fost burghez in Coasta de FIides (capitala Yamoussouhro) care ascunde noaptea valiza dintr_un loc in altul, iar ziua bea cu năduf cururile de peturi ramase pe străzi.
    Jenant!
    Macar acolo puteai sa începi ziua cu o muie, o bere cu omleta cu șuncă, o alta bere si un somn odihnitor..ca doar nu trebuia sa respecți vreun tipar!
    N_ai apărut la cancan
    Dar te_a mirosit Balan (inclusiv Eufrosin)
    Poveste neîntemeiată
    Sa n_o mai scrii alta data!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bursuc, salariu minim in Spania e vreo 645 de euro brut. Marea majoritate a persoanelor castiga cam 1000 de euro, asta e salariul cu ponderea cea mai mare. Un gunoier 1500? Daca ar fi asa, zau ca m-as face si eu maturatoare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. foarte putin raportat la ce preturi au ei. e viata grea in Spania.

      Ștergere
  4. Eufrosin Întuneric17 noiembrie 2014 la 15:56

    De ce mănânci? Ca să te caci mai des, mai gros, mai păstos? De ce bei ceai? De ce nu vii la muncă? De ce nu bei vin de ţară? De ce nu închizi blogu'?

    Acum că am terminat cu întrebările putem trece la lucruri mai serioase.

    Într-o dimineaţă plină de arome de pişat, pe străzile din Madrid hoinărea fără ţintă sau direcţie Bălan, îl ştiţi, mare, chel, negru ca pana corbului şi cu părul blond natural. Pe ceafa sa transpirată se odihnea un pansament Urgo. Intră într-un bar şi comandă o cerveza servită în coadă de şarpe. La capătul celălalt al barului stătea un cetăţean african îmbrăcat într-un costum elegant. Pe bar, lângă ţoiul cu ţuică bătrână, şedea o geantă diplomat liliachie. Bălan îl întrebă:
    - Îl cunoaşteţi pe Manole? Lucrează la salubritate în tura de noapte.
    - Nu am auzit de el. Dar îl cunosc pe Anciano Horrible care aspiră pişatul de pe străzi şi câştigă 1500 EUR lunar.
    - Formidabil! spuse Bălan. Şi e alb?
    - E alb ca praful de stele. Alb ca chiloţii Maicii Tereza. Alb ca cocaina. Mai alb ca făina.
    - Asta e discriminare! Manole abia are bani să-şi cumpere fasole.
    Timpul trecea, băutura curgea, negrii "tăcea".
    - Dar ce ai în geantă? întrebă Bălan.
    - Nu pot să îţi spun, nu am cum, te-aş pune în pericol şi e păcat de părul tău blond.
    - Te rog!! Spune-mi!
    - Nu!!! Nu pot!
    - Te rog mult!! Sunt foarte curios! Şi nu îmi este teamă!
    - Bine! Am să-ţi spun!
    Buzele negrului cu diplomatul se mişcau, cuvintele se prelingeau uşor afară iar ochii lui Bălan se măreau părând că îi vor ieşi din orbite.

    Se apropia ora prânzului iar madrilenii visau la mici şi suc de nuci. Undeva într-un bar obscur doi negri, unul blond natural şi unul îmbrăcat într-un costum elegant, priveau catatonici o geantă diplomat liliachie. Manole mătura, Anciano Horrible aspira pişatul, şarpele se odihnea sub formă de tatuaj pe braţul Letiziei Ortiz Rocasolano. Era cald.

    În valiză pe baliză stă Marcel la analiză,
    Mozambic deşi e mic la Maputo la cam fript
    Pe Bălan cel cam cârlan, blond natur, cu un bulan
    Manole şi şarpele, tot încurcă apele
    Iară Mosh-ul hămesit mătură necontenit (doar are salariu de 1500 EUR)

    Gata.

    RăspundețiȘtergere
  5. Într-o noapte Eufrosin Poteca, observând că beu ciai, m-a întrebat: "De ce bei ciai? Ești rătăcit?"

    RăspundețiȘtergere