luni, 10 noiembrie 2014

Lume pestriță

Merg spre gara Atocha în speranța că voi găsi acolo negri cu genți. Pe drum mi se face foame și intru într-un bar de tapas, tapas însemnând gustare, foarte populare printre spanioli. În spatele tejghelei este un om și mă întreabă ce doresc, iar eu îi spun în engleză că vreau o bere și niște mâncare, ce vrea el să-mi dea. Îmi umple o halbă mare cu bere, apoi îmi cere numele și cu o voce poruncitoare îmi spune să mă așez la o masă în sală, urmând să mă strige el când e gata comanda. În Madrid toți chelnerii vorbesc răstit, au o grosolănie care îmi place. După câteva minute îmi tună numele și mă duc la tejghea, unde o femeie neagră ca abanosul îmi zâmbește, întinzându-mi o farfurioară pe care se află 4 chifle rumenite umplute cu jamon și câțiva cartofi gen chips, probabil făcuți în casă. Merge excelent această gustare cu berea. E plăcut modul asta al spaniolilor de a mânca ceva pe fugă.

Găsesc negri cu genți. Nu le admir mult și un negru ca noaptea mă ia în primire:
- Yes, sir. Good quality, sir.
- What is the price?
- 22 euro.
- It's too much. I'm not from Great Britain, or France. I'm from Romania. It's a poor country. I don't have money. Where are you from?
- I'm from Senegal.
- A, Senagal. Dakar.
- Ooo, do you know about Senegal?
- Yes, from football.
- I know Romania. Gheorghe Hagi.
Iată cum fotbalul este cel mai bun ambasador și doi oameni din țări diferite pot închega o discuție. I-am zis că-i dau 15 euro pe geantă, el a zis să-i dau 18 și i-am dat, deși puteam să o scot și mai ieftin, dar mi-a plăcut de el, că a vorbit frumos, plus că nu îmi place să mă târguiesc. Geanta e bună și pare trainică, nevasta s-a arătat mulțumită, plus că este o tradiție în Spania să cumperi o geantă fake de la acești africani.

În Plaza Espana am găsit negustori paraguayeni care vindeau eșarfe din kașmir. Au fost uimiți când le-am spus că Asuncion e capitala lor, am fost uimit când mi-au spus că Bucharest e capitala noastră. Sunt oameni pe lumea asta care cunosc foarte bine geografia elementară, iar în Madrid găsești adunați laolaltă oameni din foarte multe părți ale Mapamondului.

12 comentarii:

  1. Geanta ieftina si buna
    Tine chiar si-o saptamana!
    Bagi in ea si un ...Mo Yan
    ...sper ca nu e din Balan?!

    RăspundețiȘtergere
  2. - Yes, sir. Good quality, sir. Pivoting leather handles, removable & adjustable, shoulder strap,monogram coated canvas,textile lining,natural cowhide leather trim, shiny golden brass metallic pieces, easy and secure opening with spacious volume, inside smartphone pockets, large flat pocket!
    - Excellent, I like it! How much?
    - 935 Euro!
    - Muie!
    - Sorry?
    - Nothing, very cheap, two of these!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mă aflu la bufetul Raiului. Sfântul Mc Orest vine și îmi cere numele cu o voce blajină. "Djibril" răspund eu timid. Sfântul se întoarce pe călcăie și dus a fost cu numele meu la subțioară. Am rămas fără nume! Ptiu! De acum mă cheamă . Cum o să mă strige lumea? De ciudă comand niște ambrozie și pene aurii de aripi de heruvim la ceaun cu sos de sudoare de arhangel. Apoi sătul și făra nume mă îndrept spre aerodromul Raiului.
    Acolo niște creaturi făcute din ciocolată neagră amăruie vindeau genți din piele de mucenic. Falși mucenici (acele opturi din cocă fierte în apă dulce)! Un ciocolatiu mi se adresează:
    - Haa, Sayidow. Tayo wanaagsan, Sayidow.
    - Waa maxay qiimaha?
    - Vingt âmes perdues.
    - Kuba ngokweqile. Angiseyona kusukela Hell, noma Isihlanzo. Ngingumfana kusuka Hungry Land. Kuyinto izwe ompofu. It akanawo imiphefumulo. Uphuma kuphi?
    - Waxaan ka Slobozia ahay.
    - Aaa, Slobozia. Hermes fasax Cam.
    - Laqaaday, ka taqaan Slobozia?
    - Haa, ka kubada cagta.
    - Waan ogahay Land gaajoodeen. Oribilul Mosh
    Iată cum mâncarea este cel mai bun ambasador. M-am căcact pe un șervețel și i l-am întins ciocolatiului:
    - E suficient pentru o geantă?
    - Oo! Te-ai șters cu hârtie dublu strat de la Lidl! Da! Poftim o geantă fără fund. Jumătății tale o să îi placă foarte mult.
    Am luat geanta apoi l-am mușcat pe ciocolatiu de nas. Era amărui. Cred ca avea muci. E o tradiție la mine în familie să mănanci nasurile vânzătorilor. Cei de la Lidl deja mă cunosc și stau toți cu botnițe. Pentru protecție.

    I have a bag made from snake skin
    It's very big and that's where I live in
    One day Bălan came to pay a visit
    He brought me a human leg, we ate it. So exquisite!

    RăspundețiȘtergere
  4. De fapt nu erau tapas, erau montaditos. Ca doar erai la restaurant la 100 montaditos de lângă gara Atocha. Iar pe aia cu tradiția de a cumpăra genți nu știu de unde ai scos-o, nu am auzit pe nimeni sa cumpere de la negri

    RăspundețiȘtergere
  5. Da. La 100 montaditos. De unde stii?
    Cum sa nu cumpere nimeni de la negri? Ce vorba e asta? Daca n-ar cumpara nimeni, n-ar fi atat de populari si n-ar sta pe strazi cu gentile. Ma surprinde ca esti de atata timp in Spania si nu ai macar o geanta de la ei. Iti recomand! Pe langa cumpararea gentii poti discuta cu ei. Sunt simpatici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Toți negroteii ăia arătau foarte dubios. Genul care în timp ce încercau să-ți vândă chinezismele lor ți-ar fi scotocit insistent prin buzunare, geantă, etc. Nu sunt nici simpatici nici populari. Sunt ca țiganii de la noi care vând altfel de gunoaie (nu genți). N-ai cumpăra de la ei, dar negri sunt mai speciali. Probabil ai vrut să demonstrezi că nu faci discriminări. Măcar nu mai spune prostii. Kitzi dacă e stabilită de multă vreme în Spania probabil știe că ciocolatii sunt de evitat.

      Ștergere
    2. Am uitat......

      Probabil că dacă vei vizita Parisul vreodată vei fi foarte încântat de negrii care te vor asalta în față la Sacre Coeur să-ți lege de mână niște brățări împletite din sfoară colorată "aducătoare de noroc". Dacă reușesc să te prostească se vor țigăni cu tine să le dai 5 euro sau cam așa ceva. Îi vei găsi și în fața Domului din Milano unde pe lângă brățări vei avea parte și de grăunțe pentru porumbei pe care încearcă să ți le vâre cu forța în mână - dacă ai fost papagal și le-ai luat ești bun de plată. Și cred că mai găsești și prin alte părți ale lumii șmenari d-ăștia frați de japcă și culoare cu rromii noștri.

      Dacă asta ți se pare ți tradiție.... atunci m-ai lăsat făra cuvinte. În condițiile astea îți doresc din tot sufletul să ajungi în China unde vei întâlni cei mai mulți "devotați" ai acestei tradiții și vei avea ocazia să dai bani pe chinezisme proaste și să vezi ce capitale cunosc!

      Ștergere
    3. De la tiganii nostri am cumparat foarte multe perechi de blugi. Si o geaca de blugi. M-am tocmit cu ei, desi nu imi place tocmeala. Mie nu mi s-au parut agresivi astia cu gentile din Spania. I-am vazut si acum 5 ani la Barcelona si mi-a placut sa-i vad si acum, iar nevasta isi dorea o geanta si am zis sa-i cumpar. Sigur, nu e o geanta de firma, dar e buna calitativ, asa cum sunt si blugii pe care-i cumpar de la tigani cu 80 de lei, nu difera mult de aia Levi's din Mall care sunt 400 lei. Am avut si Levi's, am avut si blugi no name si m-au tinut fix acelasi timp.
      kitzi e stabilita de multa vreme in Spania, dar de mai putina vreme ca cele doua femei pe care le-am intalnit la consulat ori ca receptionera de unde am stat eu. Toate 3 au zis ca gentile de la negri sunt bune si ieftine si sa merg sa cumpar, ca si ele au cumparat de la ei si sunt multumite.

      Esti prea agresiv in emiterea anumitor pareri.

      Ștergere
    4. si inca ceva. geanta asta pe care eu am luat-o cu 18 euro (probabil are un pret de fabricatie de 9 euro) in magazin o gasesti cu 40 euro. pai da. ca acolo trebuiesc platite impozite, taxe, salarii personal. deci nu e chiar rau sa cumparam de la negru o geanta. nu are nicio legatura cu aia de vand bratari sau graunte sau alte chestii turistice. geanta nu e o chestie turistica. nu scrie pe ea Madrid, Espana. e doar o geanta si mie mi-a placut sa o cumpar de la acesti negri traditionali care stau pe strazile Spaniei cu cearceafuri prinse cu sfori.

      Ștergere
    5. Tradițional în Spania este jamon-ul, paela, cerveza, luptele cu tauri, bătaia cu roșii, etc. Nu negri împuțiți care fac comerț ilicit pe străzi!

      Ștergere
  6. ' I-am vazut si acum 5 ani la Barcelona si mi-a placut sa-i vad si acum'

    erau chiar aceeasi oameni sau pentru tine toti afro-spaniolii sunt la fel?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. scumpe ionescu, comentarile de pe nopti si zile au trecut intr-o etapa superioara. nu cred ca mai e cazul de asemenea glumite cm-iste.

      Ștergere