sâmbătă, 1 septembrie 2018

Cazare intermediară spre Zakynthos

După ce jumătate de an m-am rugat de Șeful Constantin, Supervizorul Marcelino și alți șefi să-mi aprobe concediul, după ce m-am văzut cu cererea vizată, a venit și dimineața plecării spre Zakynthos. Pentru a patra oara în Grecia, spre a treia insulă din viața noastră. Părăsim Bucureștiul la 6:15. Jilava-1 Decembrie-Călugăreni-Daia etc. Eu, nevasta și băieții de 3 și 6 ani. Aproximativ 1250 km în fața noastră până la portul Kyllini, de unde pleacă ferry-boat-uri către Zakynthos. Lumea ne întreabă tot timpul dacă nu ne este greu să călătorim cu copiii atâta drum, dacă stau liniștiți, dacă nu este drumul obositor. Nu ne este greu, pentru că noi avem călătoriile în sânge. Mie îmi place să conduc, iar ceilalți trei pot dormi, admira peisajul sau se pot juca ghicitori de genul: "Cine este mare și are corn?". (răspunsul este rinocerul, nu unicornul).

Mijlocul lui iulie, pentru prima oară în plin sezon. Suntem puțin speriați, dar vom vedea ce urmează. Nu prea ne place aglomerația și avem crezul complet greșit că numai nouă ni se cuvine totul, trebuie să fim singuri pe șosea, în mare, pe plajă, în restaurant. Ceilalți sunt niște idioți dacă fac aceleași lucri ca noi. Doar noi suntem șmecheri. Cred că așa sunt oamenii în general.

Scăpăm la vama Giurgiu-Ruse în 20 minute cu tot cu achiziționare vigneta (8 euro). La orele 8 deja alergam prin Bulgaria, cu 100-110 km/h, fără teamă de polițiști. La Biala dreapta spre Sofia. După Plevna și încă doua-trei orășele începe autostrada și îi dăm goarnă, 140. După ieșirea din munți, aproape de Sofia, al doilea pod, facem iar dreapta la indicatorul Kulata, asta pentru a nu intra prin Sofia pe care o știm ca pe proprile buzunare. Ce salbă de autostrăzi au făcut bulgarii în jurul capitalei. Numai noi, românii, suntem un popor de hoți și idioți. Autostrada merge în continuare către Blagoevgrad și ușor-ușor ajungem la vama bulgaro-greacă, unde de asemenea stăm vreo 20 de minute. În Grecia urmează numai drum de autostradă până la Patras, adică 600 km. Iar de la Patras la Kylinni mai sunt vreo 60 km pe drum național de o bandă jumătate. Până la Patras, pe un sens, plătești cam 20 euro la autostradă, în circa 8-10 puncte de încasare.

În prima zi am parcurs 750 km din distanța până la Zakynthos. Am făcut oprire intermediară la o cabană aflată la 8 km de orașul Veria. În munți. Liniște, foarte plăcut, pitoresc. Unitatea de cazare se numește Agroktima Kapsali și este cotată cu 9,3 pe booking. În jurul cabanei, pe o rază de 6-7 km nu veți găsi altă așezare umană. Munți înverziți și împăduriți. Prin cabană sunt expuse icoane pictate pe lemn. O întreb, în engleză, pe fata de acolo ce e cu ele și îmi spune că sunt făcute de un cerc de tineri cu dizabilități. Cumpăr și eu o icoană cu Domnul Iisus. 10 euro. Chiar e frumoasă și am pus-o în sufragerie, acasă. Icoană de la Agroktima Kapsali. Dacă opriți în drum spre Zakynthos aici, merită să cumpărați o icoană. Pentru că era abia ora 17, iar în iulie soarele apune după orele 21, am pornit cu mașina să explorăm împrejurimile. Ne-am oprit într-un sat și am băut o Coca Cola la sticlă de sticlă pentru 1 euro/sticla. Apoi am mers pe vârful muntelui unde am găsit un pui de iepure viu. Ne-am întors la hotel mai spre lăsatul serii și am găsit aici, pe firele electrice, sute de rândunele. Doar în filme am mai văzut așa ceva. Ne-am culcat de noapte, iar dimineață am avut parte de un mic dejun excepțional, format din vreo 20 de feluri diferite. Toate aduse la masă special pentru noi, pentru că noi eram singurii clienți.

După ce am mâncat și ne-am făcut semnul sfintei cruci, am plecat mai departe către Zakynthos. Autostrada foarte spectaculoasă prin munți, cu opriri pe la benzinării Shell pentru odihnă, pipi și băut o răcoritoare. La podul din Patras se plătesc 13 euro pe sens, pe lângă cei 20 euro deja plătiți la punctele de taxare de pe autostradă. Un pod futurist, frumos, un pod ce trece peste mare.

În sfârșit pe ferry-boat către Zakynthos, cu vantul bătându-ne în față și cu inimile pline de fericire. 85 euro dus-întors la ferry. Dar despre insulă în episodul viitor. Acum câteva poze de la oprirea intermediară de lângă orașul Veria. Este recomandat ca până în Zakynthos să mai dormiți o noapte pe drum, atunci când călătoriți cu autoturismul. După 700-800 km atât șoferul cât și pasagerii sunt obosiți și nu mai apreciază frumusețea drumului. Plus că puteți vedea locuri noi și interesante pe lângă care ar fi păcat să treceți ca fulgerul.






Agroktima Kapsali

Vedere spre Veria din vârful muntelui

Mori de vânt pe munte

Sat pitoresc

Păsărele

Păsărele pe fir

Terasa cabanei unde am servit (cui?) masa

Autostradă grecească





2 comentarii:

  1. Foarte frumos povestit, sunteți de admirat că puteți călători cu copiii pe distanțe așa de mari, etc. ... Doar o singură întrebare am:
    - De ce a trebuit să menționezi că puiul de iepure era viu??? Nu era normal ca în zona montană să găsești iepuri în viață? În alte excursii ai văzut mai mulți iepuri morți sau zombi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Prima oara am crezut ca este mort. Nevasta m-a invitat sa-l pozez, dar i-am spus ca nu pozez mortaciuni. Pur si simplu nu se misca. Pe urma am realizat ca de fapt se prefacea mort, vazandu-ne pe noi. Cand nu am fost atenti a plecat mai departe.
      Si da, uneori mai vezi si animale moarte.

      Ștergere