marți, 21 ianuarie 2025

Sabina Yamamoto - Nu mai e nimeni acasă

Recenzile literare ale lui R.Ionescu de pe acest blog nu rămân fără ecou, iar cititorii dau fuga la librărie (ori din două click-uri trimit cărțile la un easybox) și cumpără recomandările sale. Recunosc, m-a atras foarte mult numele autoarei, această combinație de prenume românesc și nume japonez. Probabil dacă autoarea se numea Ioana Matei nu aș fi cumpărat cartea. O carte care mi-a plăcut foarte mult. În primul rând prin felul foarte sincer al autoarei de a-și povesti viața. Cred că avem de-a face cu un roman autobiografic, dar chiar și de e ficțiune tot îl consider excelent, prin felul simplu dar în același timp emoționant de a pune gândurile pe hârtie, despre viața alături de doi părinți alcoolici, pe strada Cpt. Nicolae Licăreț, o zonă pe care o cunosc foarte bine. Povestea unui copil care încearcă să răzbată prin viață, cu necazuri dar și lucruri bune, un bildungsroman cum ar spune specialiștii. În capitolele din a doua parte a cărții ni se va explica și de ce autoarea are nume japonez și de asemenea vom fi părtași la o incursiune dură în societatea niponă, dezvăluind mentalitatea aspră a locuitorilor din Țara Soarelui Răsare. Foarte interesant de analizat și comparat cele două familii ale personajului principal, familia din Licăreț și familia dintr-un oraș de provincie al Japoniei. O autoare tânără, născută în 1984, al cărei debut literar l-am citit pe nerăsuflate. Coperta cărții, mărturisesc, nu am înțeles-o. 




7 comentarii:

  1. cuco perta e simplu. ne ajută wikipedia.
    Kintsugi (金継ぎ, „tâmplărie de aur”), cunoscută și sub numele de Kintsukuroi (金繕い, „reparare cu aur”) este arta japoneză de reparare a ceramicii sparte cu lac pudrat sau amestecat cu pudră de aur, argint sau platină, metodă care este similară cu tehnica maki-e. Ca filozofie, tratează spargerea și reparația ca parte a istoriei unui obiect, în loc să ascundă aceste evenimente.

    RăspundețiȘtergere
  2. desigur, nu am pretenția că fac recenzii. această carte a fost amintită la mențiuni onorabile în lista lecturilor din 2024, fără a fi scris nimic despre ea.
    oare cunoștințele tale de pe strada licaretz or fi de-o seamă cu sora sabinei?

    RăspundețiȘtergere
  3. The high cost of low living21 ianuarie 2025 la 22:35



    Bravo !
    O atare exclamaţie se naşte involuntar pe buze, exteriorizînd nedisimulata admiraţie a aceluia care va fi parcurs, nu fără crescîndă surprindere, cele 260 de pagini de suflet ale Sabinei Yamamoto- altfel spus, un micro-univers de candoare şi sensibilitate, penetrat de subtilele unde ale disperării și regăsirii...
    Aidoma unui caleidoscop ce face să scintileze în mirifice policromii cîteva simple boabe de sticlă colorată, aceste artizanale şlefuiri cu luciri diamantine şi prefirări de filigran vin să dezvăluie muguri de idei, de trăiri, de imagini înnobilînd banalul, obişnuitul cotidian, conferindu-i un semnificant, un tîlc anume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. The high cost of low living21 ianuarie 2025 la 22:54

      Vai de noi și de noi și de troscotul din genunchiul Bălții Brăilei! A murit de mult finul procurorului Dinu Cornel.

      Ștergere
  4. Cartea ai citit-o înainte sau după ce-ai oftat la pozele postate (pe Facebook) de boieroaica Titina, din noua ei vacanță exotică ??

    RăspundețiȘtergere
  5. Te provoc să pronunți cuvântul BILDUNGSROMAN, după ce ai băut trei pahare din whisky-ul tău Blue Label !!

    RăspundețiȘtergere