luni, 30 decembrie 2024

top lecturi 2024

 de Ionescu

a fost un an, din nou, cu multe recitiri. am ajuns și eu la o vârstă. am recitit bunăoară cireșarii (ca să nu fiți voi nevoiți să o faceți)- inexplicabil succesul acestei cărți. am citit și o carte -în premieră- a probabil celui mai citit autor de către mine- jules verne. nu voi băga recitirile în top, doar să spun ceea ce cred că am mai spus pe undeva- floating opera a lui barth și regele arinilor de tournier nu mi s-au mai părut chiar atât de formidabile ca la prima lectură, în frumoșii ani 90, în schimb lolita, care nu mă lovise foarte tare atunci, de astă dată m-a impresionat. 

dar iată lista: ordinea e una oarecare.

percival everett- copacii. litera 2023. trad. by bogdan perdivară. s-a scris despre această carte aici, pe 29 mai.
jonathan franzen- crossroads. polirom 2023. trad. by alexandra coliban. îl cam știm pe franzen. îi știm stilul și temele. povestea familiei unui preot reformat, cu cei 4 copii ai lui, fel de fel de întâmplări cu droguri, sex și boli psihice. mi-a părut teribil de rău de bietul perry, dar se pare că e doar primul volum al unei trilogii. sper să o scoată la capăt perry. 
jonathan coe- bournville. polirom 2024. trad. by radu paraschivescu. îl știm foarte bine și pe coe. vechea poveste cu istoria unei familii suprapuse pe istoria omenirii. sau mă rog, a marii britanii, în epoca postbelică. romanul acoperă câteva zeci de ani. coe a fost foarte marcat de felul în care i-a murit mama, în timpul lockdownului, pare-se că episodul e redat în carte foarte exact. săraca doamnă este un personaj important al romanului. îmi amintesc (dar poate doar inventez) că vedeam meciul anglia-germania de la mondialul 2010 cu un preten, iar la golul lui lampard, pe care doar domnul arbitru nu l-a văzut, am spus- vom citi despre acest gol fantomă peste ani de zile într-un roman de jonathan coe. 
lampard

ian mcewan- lecții. polirom 2024. trad. by dan croitoru. ghici? și pe mcewan îl știm. și din nou e o istorie personală brodată pe istoria europei postbelice. din nou ajungem la pandemie. dar și la cernobîl, și la căderea zidului berlinului. o profesoară de pian abuzatoare sexual. din astea. 
tudor ganea- vreau să aud numai de bine.  polirom 2024. ce să vezi, și pe tudor ganea îl cam știm. în roman își zice ionescu, toma ionescu. dar el e, sper totuși că partea cu boala nu e un element autobiografic. realismul magic din romanele trecute s-a cam dus. aici e un realism prea puțin magic. oare epilogul să fie cheia cărții, rațiunea pentru care a fost scrisă? 
adrian g. romilaacasă, departe. tot polirom, 2023. pe autor nu îl știam, de această dată. 3 părți- țările române, în preajma revoluției de la 48, constanța (iar constanța, ca și în cartea precedentă) contemporană și constanța antică. adică tomis. unde dăm de ovidiu, cel al cărui mormânt a fost descoperit de cireșari, uite cum se leagă lucrurile. 
jon fosse- septologie, părțile 3-5. editura trei 2024. trad. by ovio olaru. probabil am scris despre primul volum al ciclului acum vreo 2 ani, n-așea? între timp s-a dat și nobelul. se continuă povestea lui asle, în același ritm foarte frumos.
james mcbride- diaconul king-kong. editura trei 2024. trad. by dana crăciun. l-aș compara cu alte două cărți citite în ultimii ani, poate le-am pomenit dacă oi fi făcut topul în anii respectivi- telegraph avenue și inherent vice. sigur, nu e california, precum în cele 2, ci new york, dar e tot așa, un amestec de personaje pitorești, traficanți, bețivi, doamne cucernice, polițai etc, fel de fel de încurcături și rezolvături, în general comice. 
vladimir sorokin- viscolul, urmat de doctorul garin. curtea veche 2021, 2024. trad. by antoaneta olteanu.  poate cele mai frumoase cărți ale anului. o imaginație demnă de m. bulgakov. sau putem merge cu comparații cu gogol. sau cu zâtul tatianei tolstaia. comparați cu cine vreți, dar nu omiteți lectura aventurilor dr garin, plecat să vaccineze niște săteni împotriva unei molime misterioase, iar apoi rătăcind printr-o rusie distopică. (în imagini- mașina lui perhușa și o scenă din finalul dr garin).
garin

viscol


mențiuni- sabina yamamoto- nu mai e nimeni acasă; ana blandiana- mai mult ca trecutul; ilja leonard pfeijffer: grand hotel europa; mihai mateiu: în creștere.

la mulți ani!

12 comentarii:

  1. Franzen, Coe, Mcewan. Vrei să le citești opera completă? Ce pot scoate în plus față de ce ai citit până acum? La fel ca și în cazul lui Haruki Murakami. Ori crezi că încă nu au scos magnum opusul? Așa m-am păcălit eu cu Marquez. În afară de Cien anos de soledad și El amor en los tiempos del colera, restul sunt cam apă de ploaie.

    Bine, m-ai convins cu Sorokin. Am comandat ambele romane. Vin pe 3 ianuarie la easy box. Dacă nu-mi plac, îmi dai banii. Deja prea multe cărți am cumpărat la recomandarea ta și prea puține mi-au plăcut.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 32,07 lei Viscolul și 56,56 lei Doctorul Garin. De pe emag, care vinde de la craiovenii de la librarie.net.

      Ștergere
  2. Eu am recitit Fiul Risipitor de Radu Tudoran; cam desuetă, noroc că uitasem toate detaliile, așa că a mers binișor. Nu aș îndrăzni să mă ating de Cireșarii, sau de Toate Pânzele sus, nici măcar de La Medeleni…mi-e frică și niciun whiskey nu m-ar salva dacă aș distruge miturile copilăriei/adolescentei :) încă sunt convinsă că există Moș Crăciun sau cum l-o chema, Santa, Frosty, etc.
    Doar de curiozitate, cum îți alegi cărțile?
    Din toată lista am doar Lecții de IanMcEwan, dar nu am citit-o încă, o păstrez pentru 2025 :)

    La mulți ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sorry, Father Frost, nu Frosty (omul de zăpadă). Sufăr de lipsă de concentrare acută din cauza sărbătorilor :)

      Ștergere
    2. nu știu dacă întrebarea e pentru mine dar răspund. urmăresc paginile editurilor. dacă văd
      "O dimineaţă de decembrie din anul 1957. O crimă înspăimântătoare a avut loc la conacul familiei Osborne. Victima este părintele Tom Lawless, obişnuit al casei, care a fost înjunghiat în gât şi apoi castrat. Inspectorul St John Strafford, un protestant nu tocmai acceptat în Irlanda catolică, şi ajutorul său, Jenkins, încearcă să dezlege misterul care învăluie crima, dar şi secretele de familie ce...." zic- ok, pare interesant. dacă văd "Romanul este o alegorie a absurdului și grotescului care au caracterizat Marele Salt Înainte, ce a dus la distrugerea agriculturii și la moartea prin înfometare a 40 de milioane de oameni. Într‑un lagăr de reeducare din nordul Chinei, patru intelectuali – Muziciana, Savantul, Scriitorul și Teologul – sunt „reeducați” politic prin muncă, sub controlul unui straniu personaj preadolescent, cunoscut drept Copilul" zic- poate. dacă văd " Tristul tigru este încercarea neobosită a lui Neige Sinno de a găsi adevărul, de a se face auzită, de a-și limpezi memoria de o amintire care le-a murdărit pe toate celelalte: abuzul sexual la care a supus-o tatăl ei vitreg în copilărie" zic- nu. nu prea vreau chestii triste. apoi mai văd ce recomandă unul altul pe rețele. apoi- în preajma târgurilor apar recomandări ale unor cetățeni.

      Ștergere
    3. Mulțumesc pentru răspuns.
      Cam așa procedez și eu, verific dacă mi se potrivesc recomandările de pe Goodreads, aleg după inspirație din oferta unor edituri, răsfoiesc anumite cărți care-mi atrag atenția în librării și citesc recenzii pe câteva bloguri de carte.

      Ștergere
    4. Ce Moș Crăciun? Ce Father Frost? Nu există așa ceva. Invenții capitaliste. Дед Мороз, da! Există.

      Ștergere
  3. Cărțile sunt moft, sărăcie, prăfuială.

    O infuzie de cultură sănătoasă vom avea mâine, de Revelion:
    Fuego pe TVR, Bartos și manele pe PRO, Jean Paler pe ANTENA.

    Salata de boeuf a ocupat deja locul de onoare în frigider.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. fuego, alături de crin antonescu, poate și de puric sunt oameni care știu să vorbească cu patos. acum 150 de ani toată lumea vorbea așa. azi e o artă aproape moartă.

      Ștergere
  4. Cireșarii... acest Stargate SG-1 al literaturii, mă întreb cum ar suna o variantă remixată woke? Preț de vreo zece ani i-am recitit an de an. Acum are loc de cinste în bibliotecă, chiar dacă probabil abia peste zece ani o să mai pun mâna pe el. Locul lui a fost luat chiar de serial, am o tradiție să-l văd an de an de sărbători, mai am doi ani și am promis că mă opresc.

    Ce am citit cu deosebită plăcere anul ăsta a fost Un port la rasarit, o dată în vară și încă o dată acum, la aproape 20 de ani după ce mi-a pus-o taică-meu, Dumnezeu să-l ierte, în mână. Îmi pare rău că n-a mai trăit să-și vadă colecția lui Radu Tudoran reîntregită, inclusiv Sfârșit de Mileniu.

    RăspundețiȘtergere