marți, 18 februarie 2014

Amintiri de după '90

Am observat că foarte mulţi dintre noi, cei care aveam cel puţin 10-12 ani la Revoluţie şi bineînţeles oamenii mari de atunci, ne amintim cu precădere cum era pe vremea lui Ceauşescu. Că stăteam la cozi, că se lua lumina, că se circula cu maşina din două în două duminici, că se dădea mâncare pe cartelă (în provincie, nu în Bucureşti), că era frig în locuinţe, etc. În majoritatea cazurilor oamenii nu au cuvinte bune pentru perioada respectivă. Au apărut chiar şi foarte multe romane ale unor autori contemporani care redau scene din perioada comunistă. Dar foarte puţini, ba chiar nimeni, nu face o rememorare a perioadei de după Revoluţie. Chiar nu ne mai amintim anii 1990-2000? Ce s-a întâmplat cu noi până să apară dominaţia hypermarketurilor şi până să avem 25 de posturi la tv în limba română?  Ce lucruri simple ne bucurau viaţa? M-am gândit să fac o listă.

1) Talciocurile. Aproape în fiecare duminică mergeam în cel de la Vitan care se întindea pe kilometri întregi. Miros de grătare, jocuri de alba-neagra, blugi de toate felurile, casetofoane pirat şi bineînţeles celebrele cântece de talcioc, precursoare ale manelelor ce vor apărea cam la 10 ani distanţă. Lumea venea şi în plimbare la talcioc, cum în prezent merg unii la hypermarket. Imediat după 1990 mergeam de două ori pe an cu ai mei în talcioc pentru a-mi cumpăra blugi noi, motiv de mare mândrie printre prieteni. După 1995 mergeam să-mi cumpăr jocuri PC. Din talcioc am cumpărat legendarul joc FIFA 97 cu David Ginola pe copertă.
2) Buticurile dintre blocuri. Din păcate înlocuite cu Mega Image Shop & Go în zilele noastre. Sigur, mai există şi acum mici magazine de familie, dar nu mai au amploarea de odinioară. Pe atunci toată lumea îşi făcea cumpărăturile de la butic. Îmi aduc aminte cum mă duceam cu 10 sticle de bere goale să iau 10 sticle pline. Arbema, bere Arad era preferata mea.
3) Serialele Pro Tv din fiecare seară. Nu ratam mai nimic. X Files, Merlos Place, Beverly Hills, ER, Familia Bundy, Walker Texas Ranger.
4) Decodoarele HBO pirat. Aproape toată lumea avea aşa ceva şi era o mândrie. Eu până la urmă m-am abonat legal, iar prietenii mei mă considerau prost pentru asta.
5) Fast food-ul Sheriff's de pe Bulevardul Bratianu. Un Texas Burger costa 1200 lei. Eram în liceu pe atunci şi nu mi se părea deloc o sumă mică.
6) Daewoo Cielo eram cam cea mai tare maşină nouă pe care o vedeai în România.
7) Dozatorul de sucuri. TEC. Pentru prima oară am auzit de sucuri mango şi kiwi.
8) Blugi de "depeşist" Vampum (cred că asta era marca. foarte evazaţi)
9) Cartoon Network & Eurosport în limba engleză
10) Pâinea turcească
11) Casetele cu muzică de la Piaţa Romană
12) Caritas. La începutul anilor '90 am fost într-o tabără. Ţin minte şi acum că aveam 400 lei bani de cheltuială pentru o săptămână. Nu erau puţini bani pentru un copil, însă o colegă de la o  clasă paralelă avea 6000 lei bani de cheltuială. Nu mai ştiu câte zerouri aveau leii atunci, însă raportul este acelaşi. Se poate ca eu să fi avut 4000 lei, iar colegă 60000 lei. Profesorii care ne însoţeau comentau pe ascuns între ei că părinţii fetei câştigaseră la Caritas.
13) Chioşcurile de închiriat casete video. Aveam unul chiar în faţa blocului. Închiriam în fiecare zi câte un film. Mult mai târziu a apărut Hollywood Music & Film.
14) Mega Image grecesc cu siglă elefantul

Dacă eram în formă literară bună aş fi scris o nuvelă bazându-mă pe aceste 14 puncte, o nuvelă în care personajul principal ar fi ascultat celebra melodie: "Făi nevastă, făi pirandă, am să-ţi iau telecomandă/ Să te programez uşor, ca pe un televizor/ Când te-oi da pe Tele7 să te pregăteşti la noapte/ Când te-oi da pe HBO să te pregăteşti mişto." Iar apoi reluam povestea Ramomei, fata pe care am văzut-o complet dezbrăcată la duş, poveste spusă pe forumul locomania prin 2006.

Aştept ca cititorii acestui blog să adauge alte puncte în listă. Dacă scria Simona Tache aceste rânduri pe blogul ei, ar fi avut parte de cel puţin 127 de răspunsuri. Măcar 12 răspunsuri să strâng şi eu.

29 de comentarii:

  1. Eu aveam doar 5 ani la revolutie, dar imi amintesc:
    -muzica euro-dance pe care am descoperit-o prin 1994 (la bouche, dj bobo, 2unlimited etc). Fiind muzica copilariei mele, va ramane mereu speciala pt mine, desi ca si valoare muzicala e mediocra.
    -referitor la precursorii manelelor imi amintesc de Fulger 2000 (din Oradea).
    -Audi 80 - tata a avut doua, una din 78 si una din 82. Superbe masini. Mi-as dori si acuma una de aia in stare buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. 15. Gumele de mestecat turcești, Turbo, Cin-Cin și Tipi-Tip cu "surprizele" lor penibile.
    16. Revista "Vox Pop Rock" editată de Andrei Partoș, un magazin muzical mult peste "Bravo" sau "Salut" (am încă aproape toată colecția).

    17. Walkman-ul - casetofonul portabil pe care mi l-am dorit cu ardoare și l-am avut destul de târziu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Revista Bravo avea explicatii despre sex, practic invata tinerii sa faca sex. Aratau chiar si oameni dezbracati. Intr-unul din numere era o flacau in pula goala, spre deliciul colegelor mele din a VI a.

      Popcorn avea postere uriase la mijloc. Mi-am lipit si eu 3. Unu cu James Hetfield, unu cu Iron Maiden si unu cu Spice Girls.

      Ștergere
  3. Da.
    Era un serial polițist pe care se pare că doar eu mi-l aduc aminte, personajul principal se numea Max Monroe.

    http://www.youtube.com/watch?v=SEPWU30tG28

    RăspundețiȘtergere
  4. il stiu pe max monroe. nu stiu de ce in mintea mea e legat de patine. era un blond parca, dar mai bine sa accesez linkul de utub

    RăspundețiȘtergere
  5. a mai fost o serie mancuso de la fbi. fbi insemneaza federal bureau of investigations. era un episod in care mancuso, interpretat de robert loggia, desigur, colabora cu un kgb-ist d-asta post comunist. si rusu facea mari talente ca urss era campioana olimpica la basketball, iar fi-su e jucator la nationala asta. geaba ii explica mancuso ca ursii-s number one fin'ca usa trimete echipa de pusti la competitii (vezi bine, era inainte de dream team). dar pana la urma ursu il roaga pe mancuso sa-i faca rost pentru fi-su de niste ghete ca ale lui jordan.

    RăspundețiȘtergere
  6. a mai fost o serie care a ramas celebra pana az. midnight caller. ne amintim cei care avem acum 60-70 de ani de titlul din ev zilei de dupa meciul de la kosice: la revedere america, oriunde te-ai afla! tzeapa, caci tot s-au calificat bravii futbolisti rumani.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi amintesc perfect acel titlu. Era nea Cornel antrenor.
      Ziarul meu preferat era Ziua. Al lui Sorin Rosca Stanescu.

      Ștergere
  7. de twin peaks nici nu mai zic altceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa fim sanatosi, iar in 2038 sa comentam pe acest blog despre anii 2010-2020 si sa amintim de minunatul serial True Detective.

      Ștergere
  8. a) marele concert Michael Jackson din 1992.
    Era mare lucru sa vina la Bucuresti cel mai voga star al momentului.

    b) salile de jocuri cu aparate in care bagai fise
    Jucai Mortal Kombat cu vreo 10 pitici in spate care dadeau "indicatii": ia-l pe Sub-Zero ! Da-i cu fatalitate ! Imi dai si mie o fisa ?

    c) pagerele
    Inainte sa apara mobilele, erai autosuficient, daca aveai un pager la curea

    d) expresia "meserie", inlocuit prin '96 cu "marfa"

    e) autobuzele DAF, primele autobuze moderne din Bucuresti
    (dar pt ca aveau pe ele reclama la Cielo, lumea le zicea autobuze Cielo)

    f) la inchirieri casete video gaseai minim 12 filme cu Bruce Lee
    (desi Bruce Lee a facut doar 4 filme...asa ca filmele erau de fapt cu Bruce Li, Bruce Lo, Bruce Lu etc.)

    g) tiganushul pitic care te intreba: "esti smecher ?" cautand scandal
    (fiecare scoala avea cate unul)

    h) concerte de balul bobocilor cu trupe in care o tipa canta playback si unul sau doi baieti faceau un fel de rap
    (singura chestie live fiind indemnele catre multime: "mainile sus!! " "strigati eoooo !!" "si acum: eooooooooo"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Incredibil! Imi amintes perfect faza cu Mortal Kombat. Exact asa se intampla. Eu jucam in colt vis-a-vis de Diham, langa gradinita. Preferatul meu era Sub Zero.

      Ștergere
  9. Gabriel, oare madam Simona ar avea nerv să își scrie singură 120 de răspunsuri?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu e vorba de asta. Chiar are multi fani. Foarte multi. Blogul ei este printre cele mai vizitate din Romania.

      Ștergere
  10. Dallas, Campionatul de Fotbal din SUA 1994, tunsorile depeche la baieti.....Mirc-ul, internet-ul la sala....

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu as adauga, ca simboluri ale anilor '90
    - restaurantul fastfood McDonald's, cel deschis la Unirea si apoi la scurt timp, cel de la parcul Cismigiu;
    - pantofii Gregorio Rizo;
    - adidasii gheata (eu am avut o pereche si mi se parea ca arat ca Sabrina in ei);
    - ca tot veni vorba, videoclipul Sabrinei Boys Boys Boys..cine stie cunoaste;
    - reclamele din timpul unui campionat la Adidas Torsion (?! asa se scrie) si la calculatoarele ICE Felix: reclame romanesti si reclame straine;

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adidas Torsion. Da. In timpul Mondialului italian din 1990. Am avut si eu o pereche de Adidas Torsion dar abia in anul 2000! In anii '90 oricum nu se gasea asa ceva la noi, iar prin '95 cand eram in liceu nu-mi permiteam. Mi-am luat primele ghete de firma in 1997, ghete Reebok. Din bursa mea de student. Stiu ca bursa era 350 000 lei, iar pe ghete am dat fix 700 000, de la un magazin de pe Calea Mosilor.

      Ștergere
    2. cum pula mea? eu in 1997 aveam salar 300,000. tu aveai bursa mai mare?
      (e drept ca aveam salar 300,000 in aprilie. la ce inflatie era atunci e posibil ca in decembrie sa fi depasit deja un milion. nu mai tin minte decat primul salar. si ultimul, desigur)

      Ștergere
    3. in 1998 muzica rumaneasca a iesit din anonimat. desigur ca erau oameni care ascultau cu pasiune celelalte cuvinte sau survolaj. sau cotabita (albumul prizonier, lansat cu destul tam tam). sigur ca bug mafia sau trupele din rans incepusera sa fie destul de populare. dar pana in vara lui 1998 muzica rumaneasca nu rasuna pe toate drumurile. in acel moment genius au lovit decisiv, cu hitul 'vara'. dupa aia, sa te tii! atomic si fel de fel de paste fain0ase, pielea mea.
      http://www.youtube.com/watch?v=9Abo7bqEbcs

      Ștergere
    4. in anii 90 maneaua era câh. nu vedeai la tv manelari sau pizzipuance. nu vedeai emisiuni gen maruta sau simona gherghe. si mizeria nu a explodat pe micile ecrane odata cu aparitia protv, ci abia dupa cativa anisori. scula mea, prin 95 era un post semifantomatic (nova? sau amerom, viitorul prima tv?) care dadea muzici de prin anii 70, fel de fel de trupe gen gfr. unde mai vezi azi canned heat sau cactus la tv?

      bine, erau destule emisiuni scarbavnice. de exemplu 7x7, realizata de odioasa pupincurista iliesciana rodica beclean.

      Ștergere
  12. boys boys creca e din anii 80.

    ai putea relua povestea cu ramuma aia. si cu superba uana.

    sa evoc acum coada din toamna 1990 sau 91 de la libraria eminescului, atunci cand humanitas, care inca nu avea librarie a lansat cateva carti printre care : noica- jurnal, monica lovinescu: unde scurte 1, lucian blaga: luntrea lui caron, m sebastian: de niste mii de ani, cred ca doua mii e titlul. desi ar trebui sa fie 5. sau 7?
    sa mai evoc lozurile 'razuibile'. pai cand au aparut astea, ce buluceala se forma cand razuia cate un om lozul proaspat cumparat. de unde atatia gura casca?

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce sa mai zic de anul 1994 cand apareau Pulp Fiction in America si Cronica pasarii arc in Japonia. Iar noi nici nu stiam de asta. Am citit cartea prin 2005, iar filmul l-am vazut pe HBO prin 1998.

    Wikipedia ne spune ca in 1990 Murakami avea deja 6 romane scrise. Si multe short stories.

    RăspundețiȘtergere
  14. am tot comentat incercand sa imi amintesc ce vroiam sa spui. acu mi-am adus aminte. un text al maestrului cartarescu, cel care are minim un aprig contestatar printre cititorii blocului. un text reluat si amplificat in 'ochiul caprui al dragostei nuastre'. un text comercial, pe intelesul tuturora.
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/senatul-evz-anii-furati-868133.html

    RăspundețiȘtergere
  15. bun text. si cred ca asa e. anii '90 au fost mai saraci decat anii '70 sau '80, ani aflati sub comunism. cred ca cei mai buni ani ai romaniei moderne au fost 2002-2007. nu?

    RăspundețiȘtergere
  16. cei mai buni ani stau sa vina!
    exclus sa fi fost anii 90 mai rai decat anii comunisti. anii 80 au fost cumpliti, sa fim seriosi.

    RăspundețiȘtergere
  17. pana la urma trebuie ca a ascultat blonde on blonde. in volumul lui de traduceri din dylan cantecele de pe acest dublu lp sunt aproape toate, cu o singura exceptie.
    nu prea inteleg ce paleta de ping pong era aia de a luat pe ea 3 discuri, din care unul dublu.

    RăspundețiȘtergere
  18. putem trage doua concluzii. fie ca paleta era foarte valoroasa, fie ca discurile nu aveau nicio valoare.

    RăspundețiȘtergere
  19. Inainte de serialele Pro, cred ca a fost Sclava Isaura! Incredibile rating-uri! - daca le masura cineva...

    RăspundețiȘtergere
  20. Concertele rock ...eu imi amintesc de rock 91 care cred ca durat vreo 3 zile aproape non stop ...o atmosfera incredibila

    RăspundețiȘtergere