marți, 4 februarie 2014

Cheesecake Jamie Oliver

Acum vreo 5-6 ani mi-am cumpărat o carte de bucate de-a lui Jamie Oliver. Printre reţete am găsit şi cheesecake, unul dintre felurile mele preferate în restaurante. Am început să fac acasă pentru a nu plăti 12-15 lei pe o porţie la restaurant, unde nici măcar nu era foarte bun întotdeauna. Am făcut de multe ori, am mai modificat reţeta până a ajuns să-mi placă, iar în prezent pot spune că fac un cheesecake desăvârşit. I-am dat numele "Jamie Oliver" pentru că am plecat de la reţeta celebrului bucătar englez. Sper ca într-o zi să fiu invitat de Teodora Rogobete la Look Tv şi să prezint această prăjitură telespectatorilor din toată România.

Nu am nişte cantităţi şi date exacte în ceea ce priveşte ingredientele pentru că sunt atât de bun în pregătirea acestei prăjituri încât o fac din minte şi nu stau să măsor. Pentru blat folosesc o pungă de biscuiţi (nu de graham sau digestivi, ci din ăia italieneşti fini, la 7-8 lei punga de 350 grame) şi aproape un pachet de unt (aici nu mă arunc la unt scump pentru că nu are rost, untul Winny este perfect şi costă 4,5 lei). Rup biscuiţii cu mâna pentru că nu îmi plac pisaţi şi îi amestec cu untul moale. Am o tavă rotundă cu diametrul "fi" 26 cm. Este o tavă cu fund detaşabil pe care am cumpărat-o din Municipiul Piatra Neamţ când am fost cu soţia în concediu mai demult. Pun hârtie de copt pe fundul tăvii, iar apoi repartizez biscuiţii cu unt. Dau la cuptor 10 minute la 180 grade.

Acum pregătim crema. Se face cu mixerul. Ordinea ingredientelor: 2-3 linguri de zahăr (mie nu îmi place aşa dulce), 3 linguri de amidon de porumb, 1 kg brânză proaspătă de vaci (eu folosesc Pilos pentru că sunt fan Lidl. este făcută în Polonia, deci de la vaci poloneze), 2 ouă de la găini crescute la sol, o cutie de smântână pentru gătit, coaja rasă de la o portocală (trebuie să spălăm foarte bine portocala. Petrov de pe blogul Milf şi Petrov susţine că portocala are o coajă foarte murdară. aşa este), vanilie (ori esenţă de vanilie, ori nişte păstăi de vanilie. eu am luat vanilie adevărată din Carefour Ruse, Bulgaria. prin România nu am găsit).

Scoatem blatul după 10 minute şi lăsăm să se răcească. Dăm cuptorul la 200 grade. Turnăm compoziţia peste blat. Băgăm la cuptor şi lăsăm 40-45 minute. Facem o cremă de ciocolată din ciocolata topită (eu aici nu mă uit la bani şi nu folosesc mizerie de ciocolată menajeră, ci numai ciocolată bună, de calitate, de la Milka în sus). Turnăm ciocolată fierbinte peste cheesecakeul cald, abia scos din cuptor. Lăsăm să se răcească la termperatura camerei vreo 3 ore, apoi îl băgăm la frigider peste noapte. Servim cu mare plăcere a doua zi. Ies 8 porţii serioase. În restaruant daţi cam 100 lei pe ce am prezentat eu aici, pe când aşa costă vreo 30 lei. Teo, aştept să mă chemi la Cluj să prezint asta la televizor. Am făcut şi o poză ca să vadă cititorii blogului despre ce este vorba şi să încerce şi ei această minunată prăjitură.


18 comentarii:

  1. waw, ce bine arata! papilele mele gustative ar testa asa ceva fara dubii....

    RăspundețiȘtergere
  2. neaparat sa anunti cand o sa apari la look tv

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu ma cheama teo pe mine. probabil nici nu citeste aici sau pe fb. dar mi-ar fi placut sa apar, recunosc.

      Ștergere
  3. tre' sa te cheme. nu ejt tu gavrila? branza, ceapa, chestii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Vedete prajituri lipide bani milka nu e ciocolata zapada nu e soare cand manzul alerga prin crengi peste fleacuri si scovergi peste noi si peste negi peste babe si mosnegi printre faguri si pribegi poate ca le am cam blegi dar ma rup usor din plagi parca trebuie sa pleci catre un loc de veci.

    RăspundețiȘtergere
  5. Seităn Pătrășcanu6 februarie 2014 la 01:32

    pe sine ma intorc la tine sa mananc un cizcheic bine prin mine curgi tu cu un stol de albine cicolata cade bine peste blatul de masline sunt asa fericit parca m-a palit un pictor peste vine cu tine.

    Cizcheic iz gud for hels bicoz it haz ciz. Ciz iz from caus uici gad crieitid in poland. Său cizcheic iz hevăn. Giuiș hevăn.

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata grozav si cred ca are un gust la fel de grozav de bun! Gata, ma suflec si ma duc in bucatarie. de fapt, mai intai la frigider, sa vedem daca am tot ce-mi trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  7. citricele nu sunt murdare, sunt tratate dupa cules (si inainte) cu substante toxice. uita-te si tu ca pe unele scrie ca coaja nu e pentru consum alimentar. ia si tu bio.iar ciocolata de calitate nu e milka.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, Milka este foarte proasta in ultima vreme. iti dau dreptate. am mancat Milka inainte de '89 si avea un cu totul alt gust. ori poate nu eram eu obisnuit atunci cu delicile capitaliste si mi se pareau rafinate.

      Ștergere
  8. O idee foarte buna aceasta "adaptare" a ta, am facut-o si eu azi si a fost un succes!
    bineinteles ca am mai adaptat-o si eu un pic, nu m-am putut abtine :) asa ca la blat am folosit niste bicuiti din orez si porumb, pe care i-am bagat la robot ca ma cam grabeam impreuna cu 100 g unt + 100 g ciocolata topite impreuna intr-un castron la microunde - am zis sa nu pun asa mult unt ca devine prea "bomba" si ciocolata aia a mers la fix pana la urma... dupa ce s-au topit mi s-a parut cam gros amestecu si am pus si vreo 50 ml lapte, le-am pus la robot si am amestecat cu bicuitii sfaramati...
    pt partea branzoasa eu am mers pe produse romanesti, traim aici si cred ca e bine sa dam de munca la romani, polonezii sa se descurce si ei cum pot :) asa ca am folosit 4 cutii de branza fagaras "Raraul" plus 2 cutii de iaurt Olympus 10% grasime, 4 oua din curtea cuiva, 4 linguri de zahar, 3 linguri de amidon, valilie si zahar cu rom dr oetker...
    deasupra nu am pus ciocolata ca am folosit-o la blat, dar am pus pe fiecare portie 1-2 lingurite dulceata de coacaze si a fost o MI-NU-NE !

    RăspundețiȘtergere
  9. Te anunț că în seara asta m-am apucat să fac un cheesecake după rețeta ta, Gabriel. :D Deocamdată am pisat biscuiții și am adăugat niște fulgi de ovăz, să iasă blatul mai crocant. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oare a iesit? Pari genul de intelectuala care nu se impaca bine cu gatitul :p

      Ștergere
    2. Prea te încrezi în aparențe, Gabriel. :P Gătesc rar, căci prefer să-mi ocup timpul cu alte activități (iar mâncarea nu e una dintre pasiunile mele), dar nu sunt deloc un dezastru în bucătărie. :)
      A ieșit foarte bine cheesecake-ul, a avut gust de batoane Dots - n-am mai mâncat așa ceva de mulți ani și am fost surprinsă să regăsesc un gust uitat. Data viitoare o să pun mai puțin unt la blat, un pachet a fost prea mult. Și cred că o să pun suc de lămâie în compoziție, iar deasupra un sos de caramel.
      Am făcut și hummus și un quiche Lorraine, ambele foarte bune - ei, acum mai zici că nu mă împac cu gătitul? :D

      Ștergere
    3. Cum faci sosul de caramel? Eu as vrea ceva in genul celui de la ingheata McSundae de la Mc.
      Da, se pare ca gastesti decent :)

      Ștergere
    4. Am făcut o singură dată sos de caramel, după o rețetă găsită aici: https://retetelemarianei.wordpress.com/2014/07/25/tarta-cu-branza-si-sos-caramel/
      A ieșit foarte bun, dar n-am idee dacă seamănă cu cel de la înghețata McSundae. Nu-mi amintesc când am mâncat ultima oară înghețată de la McD. Prefer Amicii. :)

      Ștergere