duminică, 9 februarie 2014

Chioşcul de bilete RATB

E dimineaţă şi e frig. La chioşcul RATB s-au strâns deja 6-7 persoane şi au format o coadă. Eu sunt a treia persoană la rând. Lumea acum nu mai cumpără bilete (deci e oarecum impropriu titlul, dar lăsăm aşa de dragul trecutului) ci îşi încarcă cartela, portofelul electronic. S-a stricat computerul pe care-l foloseşte angajata RATB pentru a pune călătorii pe cardurile oamenilor. Femeia este toată răvăşită şi apasă disperată cu degetele pe touch screenul ce-l are la dispoziţie. Ştie că asupra sa planează acuzaţii, se simte vinovată în faţa celor care stau la coadă, dându-şi seama că în minţile noastre se profilează ideea că este o incompetentă analfabetă care nu ştie să folosească tehnica modernă.
- S-a blocat calculatorul, nu este vina mea, spune aproape cu lacrimi în ochi. Nu ştiu ce să mă fac.
Cu o căciulă de blană ce a fost la modă în urmă cu două decenii, o femeie, care era tânără pe atunci, vorbeşte pentru agitata angajată RATB dar şi pentru restul potenţialilor călători:
- Pixul şi hârtia erau sfinte. Calculatoarele astea se strică imediat.

Până la urmă toată lumea răsuflă uşurată. Printr-o minune computerul este reparat. Când îmi vine rândul la încărcatul cartelei port un dialog cu femeia care-şi mai revenise cât de cât din sperietură.
- Câte ore pe zi staţi aici în ghereta asta?
- Opt ore.
- Păi şi dacă aveţi nevoie la WC ce faceţi?
- Păi nu beau apă deloc ca să nu am nevoie.
- Păi şi dacă vă apucă burta ce faceţi?
- (Râde) Uite că în 25 de ani nu m-a apucat. Mi-am asumat un risc de la început.
- Dar nici nu mâncaţi nimic în astea opt ore?
- Nu mănânc, că sunt mereu cu mâinile murdare de la bani.

Foarte grea meserie. Doar oamenii cu caracter puternic o pot face. Eu numai la gândul că n-am unde merge la WC şi m-ar apuca toate cele. Din primele ore. Iar femeia asta stă 8 ore/zi, de 25 de ani. Şi sunt mii astfel de femei.

7 comentarii:

  1. Sper totuși că poți cumpăra și bilete. Odată când am fost în București erau închise casele, așa că șoferul de firobuz m-a luat la el în cabină. Așa am străbătut 1/2 din oraș.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bineinteles ca nu se mai pot cumpara bilete. Nu ai avea ce sa faci cu ele pentru ca nu mai exista taxatoare in mijloacele de transport in comun. Au fost inlocuite cu cititoare de carduri care iti verifica cardul de calatorii si iti ia de acolo banii.

    RăspundețiȘtergere
  3. asa este! din pacate, acesti oameni nu sunt apreciati pentru eforturile lor si pentru sacrificiile din fiecare zi. in plus, muncesc pentru baqni putini si trebuie sa suporte toanele clientilor, marlania si replicile de prost gust ale unora. si te mai miri ca se imbolnavesc sau ca mor dintr-un atac cerevral sau ceva de genul asta....patronii ar trebui amendati pentru conditiile groaznice in care muncesc oamenii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Și dacă am doar bani gheață, ce șanse am să mă deplasez în București cu mijloacele de transport în comun?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sanse mari.
      1) Te sui fara bilet in mijlocul de transport. Daca te prinde controlorul ii platesti suprataxa de 50 lei. Daca nu te prinde, te poti bucura ca ai calatorit pe gratis.
      2) Te opresti la un chios d'asta RATB si ceri calatorii, spui ca nu ai card si o sa-ti faca card pe loc.

      Ștergere
  5. Și eu dintotdeauna m am întrebat unde merg la baie. Tot timpul am crezut ca se cunosc cu vânzătoarele de la vreun magazin din preajma și merg acolo la baie. Dar ca nu beau apa nu as fi crezut :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Cititoare de carduri, care in 70 % din cazuri nu functioneaza. Pui cardul acolo si nu se intampla nimic.
    Tre' sa mergi prin tot tramvaiul poate gasesti unul sa functioneze.
    Sau tragi o injuratura si bagi cardul la loc in buzunar.

    RăspundețiȘtergere