vineri, 20 februarie 2015

Cornel George Popa - Ura

Această carte se asemuiește foarte bine cu un șpriț de vară. Este ușoară, reconfortantă, nu-ți dă bătăi de cap, însă nici nu rămâi cu mare lucru în urma ei. Un roman pentru adolescenți, care iată, spre deosebire de romanele pentru adolescenți din perioada comunistă (gen Cireșarii să zicem, deși nu am citit) conține o grămadă de prostii și chestii cu tentă sexuală, acum autorii permițându-și să bage la greu astfel de artificii pe placul cititorului, care în timpul lecturii mai scapă un "uăi, ce-aş fute-o pe asta!". Avem o gașcă de copii care stau într-un bloc în apropierea zonei Ciric din Iași (am fost cazat chiar în această zonă în primăvara anului 2012. aici se găsește și celebra pensiune/restaurant Little Texas) și își petrec vacanța de vară încercând să descopere femeile, asta pe lângă alte activități specifice vârstei. Meseriaș stilul lui Cornel George Popa. Nu de puține ori am râs cu poftă. Totuși m-a deranjat o chestie, prea se leagă mult de Ceușescu și epoca comunistă, cu aroganțe destul de ieftine. Trebuia să lase doar povestea copiilor și să nu implice politica. Mă întreb dacă această carte e una universală. Oare cititorul din Norvegia, ori cel din Singapore se regăsește în ea ori simte ceva citind-o? Titlul mi se pare nepotrivit. Într-adevar la final se face o referire la sentimentul de ură, dar nu mi se pare deloc că ar trebui să fie așa. Mai bine romanul se numea "Vara lui '72 lângă Ciric". Cartea conține și vreo 40 de pagini cu poezie la final. Mi-au displăcut versurile. Însă per total cartea este una foarte frumoasă și mi-a prins bine să o citesc, așa pentru relaxare.

8 comentarii:

  1. un 7/10, ***/*****? cred ca nu s-a mai dat de mult asa ceva.
    1972, zici. pare nedatabila actiunea cartii. se dadea dallas la tv, deci ai zice ca este circa 82-84. lui ion ceausescu i se strigase inca din clasa 1 ceausescu pcr, fa calculele. dar alt personaj, care avea pesemne 12-14 ani in vara aceea nebuna a murit la o varsta de nu mai stiu cat anume, vreo 30, inainte de revolutie. asta ne duce cu actiunea in anii 70. nu cred ca cgp a fost preocupat de astfel de detalii. sau poate ca tocmai, a vrut sa stearga orice reper temporal. poate colegele tale bloggerite stiu mai bine sa explice, dar ele nu se incurca cu autori laudati de alex stefanescu. totusi, alex, cunoscut ca mare gagicar, daca recomanda un barbat, trebuie luat serios in seama.
    eu cred ca greva nu inseamna sa scrii pe blog. stim cu totii imaginea asta, din manualele comuniste. asta inseamna greva. https://luptaanticapitalista.files.wordpress.com/2011/02/152028-14-miklossy-gavril-grivita-19331.jpg

    RăspundețiȘtergere
  2. cam asa pe la nota. eu cred ca baietii aia au cam varsta autorului, care e nascut in 1958. deci 14 ani avea in 1972. cam asa am socotit. nu stiu cand s-a dat dallas la televizor inainte de 89. eu l-am vazut dupa revolutie. nu mi-a placut comentariul lui alex stefanescu de pe ultima pagina. ce atata ura in cartea asta? eu nu am remarcat. greva japoneza.

    RăspundețiȘtergere
  3. oricum, primele episoade din dallas au aparut la americanos prin 79-80. era ceausescu mare barbat misto, da nu cred ca a dat tvr-ul dalasul in 1972. posibil ca in roman sa fie elemente care dateaza povestea mai catre anii 80. poate expresii ale pustilor, poate alte gadgeturi, nu retin. magazinele goale, mai degraba. paine pe cartela, poate. e vorba despre asa ceva? parca da.
    oare secretarul ala de partid sa fie nenea iliescu? dupa cum se stie, a ocupat aceasta functie la iasi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu cred ca e nenea Iliescu genul care sa se intinda pe jos alaturi de Vasilica.

    RăspundețiȘtergere
  5. ce e aia şpriţ de vară? nu există aşa ceva! există şpriţ şi atât.

    RăspundețiȘtergere
  6. şpriţ de vară = 50% apă carbogazoasă - 50 % vin alb demisec. amândouă trebuie să fie reci.

    RăspundețiȘtergere
  7. si ala de iarna cum e? 55% apa si 45% vin rosu demidulce? dar ala de toamna sau de primavara?

    RăspundețiȘtergere
  8. n-am auzit pe nimeni sa bea şpriţ iarna. dar deobicei, cand e mai rece, cantitatea de alcool din şpriţ este mai mare. oricum eu beau şpriţ doar vara si doar cu vin alb. in rest imi place sec, simplu. e pacat sa-l stricam cu apa.
    in urma cu vreo 2 ani am aflat de pelinul de urlati (pe la 13 lei sticla in Auchan). ala e foarte bun ca şpriţ. vara e o minune.
    de fapt e singurul vin pe care il beau asa. nu se cade sa stricam cu apa un dry muscat de jidvei ori o mustoasa de maderat.

    vinul rosu cu apa chiar e o prostie. in orice anotimp. ori vin cu pepsi cu beau unii.

    RăspundețiȘtergere