joi, 13 decembrie 2012

Eric Emmanuel Schmitt - Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri

de Zori de zi




















Atunci când citesc volume de povestiri de cele mai multe ori le citesc în mod aleatoriu. Încep cu prima ca apoi să le iau pe restul la întâmplare. Din primele povestiri ale acestui francez-belgian cu nume de neamţ (după părerea mea) portretul-robot al femeii, care este şi personaj principal, arată cam aşa: frivolă, dar adânc sensibilă, neapărat moştenitoare a unei averi fabuloase care o determină în general să nu mai muncească şi musai cu un bărbat absolut minunat lângă ea sau care tânjeşte după ea, care o înţelege şi aproape o sanctifică. Fiecare dintre doamnele acestea se confruntă cu diverse situaţii, gen: viaţă dublă a soţului, maladii cu final tragic, dispariţia persoanei iubite. Aş fi rămas cu o impresie neplăcută asupra acestui volumaş, dacă ultima povestire citită nu o schimba cât de cât. Este vorba de “Odette Toulemonde” – de data aceasta o vânzătoare văduvă care reuşeşte prin felul ei de a fi şi maniera simplă în care trăieşte să schimbe viaţa unui scriitor ajuns într-un moment critic, demonstrându-i acestuia că este important şi că nici nu ai nevoie de prea multe ca să fii fericit – devenită povestire după ce a fost scenariul filmului cu acelaşi nume, cunoscut fiind faptul că acest domn este un important scenarist. Titlul cărţii este dat de ultima poveste, iar autorul explică finalul acesteia într-un epilog. Se pare că cea mai frumoasă carte din lume este una de reţete scrisă de către prizonierele unui lagăr pe foiţe de ţigară pentru fetele lor. Sensibil, nu?

2 comentarii:

  1. Nu prea ma omor dupa volumele de povestiri pentru ca pana la finalul cartii deja uit subiectul fiecarei povesti in parte. Pai am citit 3 volume de povestiri ale lui H Murakami. Crezi ca imi mai aduc aminte vre'una? Nu.

    Am auzit despre acest autor. A scris Oscar & Tanti Roz, care a fost o piesa de teatru ce s-a pus in scena si la noi. Nu ma tendeaza sa-l citesc. N-am incredere intr-un scriitor cu un asemenea nume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit o parte din aceasta carte in librarie,o gasesc pe undeva pdf?
    Nu am banuti sa o cumpar...din pacate.
    Am citit Oscar si Tanti Rozi,mi-a placut mult de tot.
    Am vazut si piesa de teatru,jucata de Oana Pellea.
    Eu va recomand,chiar merita.

    RăspundețiȘtergere