miercuri, 13 februarie 2013

Mo Yan - Schimbarea




















 O carte autobiografică din care aflăm cum a ajuns Mo Yan de la un elev exmatriculat dintr-o şcoală sătească la marele scriitor din prezent. O privire nu doar în trecutul laureatului cu Nobel pentru literatură, dar şi o incursiune în China anilor '70 când marile metropole şi agitaţia din prezent încă nu apăruseră. În timp nu doar omul se schimbă, ci întreaga ţară. Nu neapărat în bine, pentru că la fel ca mulţi dintre noi şi Mo Yan se gândeşte cu melancolie la trecut. Cartea este scrisă foarte cursiv, antrenant, cititorul parcă ascultă o poveste spusă de un bătrân iscusit. Însă are un mare, mare minus. Este extrem de scurtă. Pai cum să te numeşti Mo Yan şi să scoţi o carte autobiografică cât o broşură? Oare a scris-o în timpul unei călătorii cu trenul de mare viteză Beijing-Shanghai? Omul ăsta ar putea să scrie o autobiografie nuanţată de cel puţin 1000 de pagini. Chiar are ce povesti.

2 comentarii:

  1. Da, e tare ciudat că tocmai cartea autobiografică este scurtă, când omul are niște cărămizi de romane! Dar cred că este interesantă și așa. Poate are de gând să mai scrie una, cine știe?
    Dacă tot ai citit această carte, mă lămurești și pe mine câți ani a fost soldat Mo Yan, căci nu am reușit să găsesc această informație? Asta dacă reiese din carte...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Habar nu am. Am citit cartea cu mai bine de un an in lume, iar asta este un detaliu pe care doar un computer si-l poate aminti :)

      Ștergere