marți, 28 ianuarie 2014

Matthew Quick - Scenariu pentru happy-end

Pat revine acasă după ce a petrecut vreme îndelungată la sanatoriul de boli psihice. Îi este dor de nevastă'sa, însă ştie că momentan sunt separaţi. Nu prea îşi mai aminteşte ce s-a întâmplat în trecut şi nici câtă vreme a stat la sanatoriu. Este suporter înfocat al echipei de fotbal american Philadelphia Eagles, probabil echipa cu cei mai răi suporteri din NFL. Face zilnic ore întregi de exerciţii de forţă, merge la psihiatru, citeşte romane clasice precum Marele Gatsby sau De veghe în lanul cu secară, petrece timpul cu prietenii şi fratele său susţinându-i pe Eagles din faţa televizorului ori de pe stadion, o întâlneşte pe Tiffany care nu prea este bine nici ea la cap, încearcă să stabilească o legătură cu tatăl său, îşi notează ceea ce face într-un caiet. Îşi vede propria viaţă ca pe un film si speră din tot sufletul să aibă happy-end, adică să se împace cu soţia. În original titlul cărţii este The Silver Linings Playbook, succesiune de cuvinte pe care google translate nu o poate traduce.


Mi-a plăcut mult cartea. Este o poveste frumoasă scrisă de un antrenor de fotbal şi basket, ghid în Ecuador şi Peru. Aşa este prezentat Quick de către Editura Polirom. O carte romantico-tragico-comică scrisă într-un stil modern, direct, facil pentru cititor. Literatură de consum deosebit de plăcută. În ziua în care am terminat cartea am urmărit şi ecranizarea romanului. Filmul m-a dezamăgit profund. Nu respectă absolut deloc cartea şi are tot felul de inovaţii hollywoodiene care mie nu mi-au plăcut. Ajungem încă o dată la concluzia că trebuie să citim cartea şi nu să vedem filmul. Cel mult să vedem filmul după ce am citit cartea.

3 comentarii:

  1. am vazut si eu filmul cu mare chin, desi la momentul respectiv era laudat peste tot. am stat pana la final doara doara imi dau seama care-i poanta. bine ca macar cartea e bine scrisa, suna incurajator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. trebuia sa incepi cu cartea. iti garantez ca are sa iti placa mult.
      de la ce vine iog1006?

      Ștergere
  2. Din pacate, filmul a aparut la noi inaintea cartii. Si eu prefer sa incep cu o carte, apoi sa vad filmul.
    Mie filmul mi-a placut, mail ales Jennifer Lawrence.

    RăspundețiȘtergere