miercuri, 15 ianuarie 2014

Pâine semipreparată

Aţi fost vreodată într-un magazin Lidl? Dacă da, cu siguranţă aţi observat sectorul de pâine care oferă o multitudine de produse cumpărătorului. Chifle kaiser, baghete franţuzeşti, specialităţi de secară, chiar şi pateuri cu brânză ori celebrele donut americane. Un raion civilizat de unde oamenii se servesc după nevoia proprie. Nu de puţine ori am cumpărat şi eu pâine caldă de aici. Într-o zi am fost la Olteniţa, judeţul Călăraşi. În acest oraş, lângă gară, se află un magazin Lidl de dimensiuni mai mici. Lângă standul de pâine se aflau cuptoarele de coacere unde o angajată desfăcea pungi cu aluat congelat gata format şi-l punea la copt. Aşadar, în aceste vremuri moderne, pâinea pe care o consumăm este un semipreparat. Un fel de aluat tip "forneti" care vine de cine ştie unde congelat şi care se pune la copt atunci când se doreşte. Câteva zile mai târziu am fost într-un magazin Selgros. Am luat din raft o pungă cu chifle proaspete. Scria pe etichetă: produs în unitatea proprie pe bază de semipreparate Dobrogea. Asta mi-a înlăturat orice dubiu. Dacă mâncăm pâine, mâncăm semipreparate. Abia aştept să mănânc carne de porc proaspătă instant, sub formă de granule care se dizolvă în apă caldă.

7 comentarii:

  1. Nu te lași... Lidl te-a acaparat cu totul. Parca aveai mașină de făcut pâine în casă? De ce nu o folosești?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru ca nu mai consum paine de niciun fel. Painea prosteste. Am deja 15 zile de cand n-am mancat paine si nici nu-mi trebuie.

      Ștergere

  2. pai congelarea e o metoda ok de conservare. daca ai fi vazut angajatii lidl framantand aluatul la fata locului ai fi comentat ca e faina obtinuta din grau recoltat in 2013 si ca de ce nu isi cresc graul acolo. e aluat congelat, ca toate cocile, obtinut din faina, drojdie, apa si alte adaose ca sa fie mai pufos produsul final. cu adaoasele astea e problema, mai degraba.
    cum definesti semipreparatul si ce ti se pare rau la el?

    RăspundețiȘtergere
  3. chestia este ca nu vreau sa mananc conserva atunci cand mananc paine. daca vreau sa mananc conserva imi desfac o conserva de ton sau una de pateu de ficat. semipreparat este ceva de-a gata pe care tu doar il pui in cuptor acasa si zici ca ai gatit. pizza dr okter de exemplu. ori supa instant maggi. ori painea de la lidl, kaufland, mega image, selgros, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu e buna definitia. ce contine o definitie? genul proxim si diferenta specifica.

    dovleacul este ceva de-a gata pe care doar il pun la cuptor.

    revin: ce-are a face ca aluatul e preparat acum sau acum 3 zile si tinut la congelator? repet: si faina e facuta mai demult si asta nu pare sa te deranjeze.

    RăspundețiȘtergere
  5. dexonline: SEMIPREPARÁT, semipreparate, s. n. Produs culinar în parte pregătit, care urmează să fie preparat în continuare acasă.

    ti-am mai zis. e conserva. nu e proaspat. e ca si cum ai manca compot de mere la borcan in loc de mere. faina se pastreaza in starea care este, nu are nevoie de congelare. nici merele nu le mananc abia culese din copac, ci chiar si dupa 3-4 luni. dar tot proaspete sunt. nu congelez, apoi le bag la cuptor pentru decongelare si le mananc.
    n-ai decat sa mananci paine semipreparata. eu ma pish pe acest aliment. nu-mi este de folos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabriel mai pe scurt vrea "prospatura". E bun. Adevarul este ca macar paine sa mancam ca oamenii. Vrem "bio" numai ca uitam ca nu prea mai avem de unde...Ma laudam si eu cu ai mei ca au o gradina ....bio. Recunosc, sunt mai bune rosiile lor decat la market dar in primavara in rasadnita le pune nu stiu ce praf ca sa iasa mai repede.Apoi dupa ce le pun in pamant de toarna niste apa facut cu un praf galben, alt chimical,ca sa nu atace radacina coropisnitele...apoi vara le tot stropesc sa nu se maneze..tot cu chimicalele din ziua de azi.....Si atunci..de unde dracu atata "bio"?

    RăspundețiȘtergere