luni, 8 iunie 2015

Diferențe

Ne aflăm în Parcul Bordei, zona de Nord a capitalei. Locul de joacă pentru copii. Nevastă'mea îmi spune: "Dacă vrei să vezi cât de bogați sunt oamenii, uită-te la picioarele lor!". Așa este, încălțările fac dovada bunăstării mai ales la cei mici, pentru că nu oricine își permite să cumpere copilului o pereche de ghete în valoare de 300 lei, care oricum vor fi purtate maxim un sezon. Ne amestecăm printre părinții cu ținute impecabile și-i studiem, din când în când aruncând câte un ochi și spre copilul nostru cel mare care se joacă liniștit, nefacând distincția între bogăție și sărăcie. Adică lui i se pare la fel și într-un parc din sudul orașului și în unul din nord. Într-o vreme îi credeam pe corporatiști, ori cel puțin pe șefii sau directorii corporatiștilor oameni bogați. Nu, ei sunt doar niște sclavi ordinari pe plantație. Corporatiștii sunt încă la birou în timp ce adevărații bogați, lipsiți de griji, sunt în parc cu copiii lor. Părinți care se îmbracă cu haine de firmă și miros a parfumuri bune, parinți cu carucioare de 7500 lei. Poate sunt copiii de bani gata ai foștilor securiști care au furat țara după '90, iar acum a venit rândul să aibă și ei copii. Altfel de unde atâta bogăție? De unde au oamenii mașini de 80000 euro? Românul mediu muncește toată viața pentru banii ăștia. Bogăția realizată de un om pentru câte generații ajunge? Vor mai veni în viitor comuniștii să confiște averi?

Din Parcul Bordei urcăm pe pod spre Pipera și vedem de-o parte și de alta corporațiile. Micul orășel format din clădiri de birouri. Nevastă'mea îmi spune: "Mai știi? Parcă suntem la Katowice.". "Da, doar că pe acolo trecea autostrada cu patru benzi pe sens.". Facem dreapta la giratoriul cu Mc și dăm peste bariera de la calea ferată lăsată. Așteptăm 20 de minute, timp în care trec trei trenuri, personalul de Fetești și două marfare. Șoferii așteaptă deosebit de liniștiți. E finalul unei zile obositoare de muncă și sunt resemnați în fața acestei așteptări. Majoritatea au oprit motoarele. Nici nu mai au puterea să iasă din mașini. Unii sunt îmbrăcați la costume. Probabil lucrează în micul orășel corporatist lăsat în urmă. Se uită în gol sau trag din țigări. Ajung acasă târziu și n-au timp de ieșit cu copiii în parc. Se vor revanșa în week-end, aglomerând excesiv parcurile din sudul orașului, în special Orășelul Copiilor.

12 comentarii:

  1. ai scris enorm despre corporații, dar tot nu știu mare lucru despre acest subiect. ce fac corporatiștii concret, foarte concret? ei produc creșterea economică a patriei? cum anume? e adevărat că ei îmi plătesc salariul de la stat? și atunci pe cel de la privat cine mi-l plătește? tot ei?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu stiu. am fost un simplu pion pe scena corporatista. nu mi-am pus astfel de intrebari, ci m-am limitat la a povesti lucruri simple din viata unui corporatist. statul la birou, mersul la toaleta, sexul, mancarea. animalul cand e la jug nu se gandeste la prea multe lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  3. sunt convins că știi foarte bine ce face un corporatist, dar din diverse motive binecuvântate nu ai chef să dezvolți ideea. ce făceai tu, am o oarecare idee. dar ce fac toți acei tineri frumoși care umpleau peronul stației de metrou pipera pe 31 august 2012, pe la ora 5-6-7 seara, când am avut drum pe acolo pe când mergeam spre concertul red hot & chili peppers, asta rămâne un mister. nu sunt toți angajații acelei firme la care ai lucrat, sau a unora cu același profil. nici n-or fi toți brokeri, bănuiesc? d-ăia de care vedem prin filme. cândva mergeam la un bazin de înot, în zona iancului-pantelică. am auzit atunci o vorbă în vestiar, de la un om care avea o mașină scumpă, coleg înotator și el- că cică ecoomia româniei se bazează pe plimbat hârtii gen.


    altfel, la copii le luăm încălțări lupilu, pilos, livergy, deci, într-o vorbă: lidl!

    RăspundețiȘtergere
  4. noi cand avem bani mai mergem si pe la magazinul piciul de pe sos. mihai bravu, in vecinatatea sectiei 8 de militie si a cofetariei alice. incaltaminte buna si frumoasa, din piele naturala. sigur, la pretul a 3 perechi lupilu. insa e ca in armata, de la ala mare ajung la ala mic si abia atunci nu vor mai face bataturi. tu ai avut bocanci noi in armata sau unii deja folositi si probabil mai comozi?

    RăspundețiȘtergere
  5. nu rețin acuma unde e sectia 8. posibil să fie în acea zonă a șoselei mihai bravu pe care nu o cunosc foarte bine, adică de la dristor spre sud. deși cofetaria alice sună foarte cunoscut, e pe la vatra lumin0asă. & parcă să zic că e și ceva police pe acolo.
    din câte țiu minte, am avut mai multe perechi, toate noi. dar nu mai știu prea bine. comozi o laie. a fost terifiant. mai ales pentru un om sensibil ca mine. & nu mă refer strict la bocanci, ci la întreaga armată

    pentru copii, papuceii tikki sunt inegalabili. am luat de-a lungul vremii mai multe perechi. odată am mers personal la un mic magazin din zona dristor (vezi mai sus)- baba novak.

    RăspundețiȘtergere
  6. exact așa e prima pereche pe cari am luat-o: http://4.bp.blogspot.com/-AfCbQv6L7n8/T6ZebmPQJ7I/AAAAAAAAGVU/nh4jlfhbTl8/s1600/2.jpg

    roș-albastră, asta e viața.

    RăspundețiȘtergere
  7. Fostu' Ionescu8 iunie 2015 la 14:47

    Sambata am fost cu copii in Parcul Debarcader care este putin aglomerat fiind la margine de Bucuresti si avand o suprafata destul de mare, iar duminica in Parcul Bordei.Nu m-au impresionat pantofii doamnelor, sandalele copiilor ci locul de joaca al copiilor, foarte diversificat cu 3 tobogane diferite, calusei rotativi, calusei in lant, leagane pentru copii mai mari si pentru cei de max 3 ani...etc.. si spre deosebire de Debarcader bine intretinute. Sa fie respectul pentru cei care stau in acea zona "alfa" si dispretul fata de parintii si copiii unui cartier marginas??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiind week-end bogatasii nordului sunt pe litoral ori la munte si lasa locul in Parcul Bordei cetatenilor delta si epsilon. Aceasta este explicatia.

      Ștergere
  8. Mosuhule, tu ti-ai da copiii la After School? Sau, nu stii, cumva, bucurencii isi dau copiii la asa ceva?

    Vorbeam zilele trecute cu o prietena de-a mea, de la tara, ajunsa educatoare la o gradinita, pe la voi, si zicea ca ar vrea sa isi deschida o After School in viitor. Mi-a zis ca i-ar trebui 300 mil vechi pentru mobilier si bani pt chiria unei case/cladiri.
    Mi-a fulgerat prin cap sa ma asociez cu ea, ca bucurencii sunt buni de jumulit de obicei, insa nus daca ar fi clienteala -vezi tu, romanii merg pe principiul "las' ca poate si fara".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, nu mi-as da copiii la After School. De ce sa-i chinuiesc cu asa ceva?

      Ștergere