duminică, 21 iunie 2015

Mâncăruri şi băuturi de vară

Asemeni bloggului Cafea cu taifas, al cărui proprietar este obsedat de titluri aducătoare de vizitatori din google, am să vorbesc şi eu nu despre cărţi de citit vara, ci despre mâncăruri şi băuturi care pot fi servite (cui?) în anotimpul călduros cu deosebită plăcere. Nimic special, doar un prilej de-al indigna pe Eufrosin, de-a amuza câţiva cititori şi de a face pofta unora.

Săptămâna trecută eram în magazinul Kaufland din oraşul bulgar Gorna Oriahoviţa căutând un vin alb. M-a atras eticheta unuia şi l-am luat negreşit din raft, în era consumatorismului şi post industrializării end-userul făcând deseori astfel de alegeri. Naşa era lângă mine şi mă întreabă ce-i cu vinul ăla. Îi spun că este un vin de 14 leva, ceea ce nu e deloc un preţ mic. Naşa este o femeie prosperă şi cu mână largă, dar totuşi a exclamat: "E foarte mult pentru un vin!", ceea ce m-a gâdilat în orgoliu şi sufletul meu snob a zâmbit. Cum se numeşte acest vin? Motley cock, iar asta în limbajul de argou se traduce prin "pulă mare şi groasă". Aşa ne spune dicţionarul. Cunoaşteţi desigur isprăvile bietului Angheluţă din povestirea Aniversarea. Am gătit din nou acel fel de mâncare prezentat acolo, pentru a fi un suport vinului. Vinul extraordinar, deşi nu ştim ce fel de soi a fost, pentru că nu scrie pe sticlă. Înclin să cred că a fost ceva gen Feteasca noastră. Dar extraordinar şi probabil datorită preţului de 14 leva, pentru că dacă cineva mi-l dădea spunându-mi că a costat 7,5 lei, i-aş fi zis: "Eu cu ăsta nici pe picioare nu mă spăl.".



Am plecat din Gorna Oriahoviţa şi până am ajuns la Ruse (cam 100 km), în Carefour, naşa şi naşul probabil au discutat în şoaptă pe bancheta din spate a maşinii, stabilind de comun acord să aloce şi ei 14 leva pentru un vin. De această dată am cumpărat un Chardonnay, la fel şi naşa, doar că ei, a doua zi, nu i s-a părut deloc prea grozav, iar mie da. Sunt în principal un adept al vinului roşu, dar foarte bun şi acest chardonnay. That's a pretty fucking good chardonnay. I don't know if it's worth 14 leva but it's pretty fucking good. Şi l-am băut la o salată de vară, home made, adică roşii, castraveţi, şuncă, brânză de capră, măsline, ulei de măsline, piper. Aşa fac eu salata.





Creveţi şi şampanie, mănânci şi bei de nu te mai opreşti. Nevastă'mea îmi reproşează întotdeauna că de ce nu cumpăr două pungi de creveţi. Păi suntem milionari? E 60 de lei punga, iar şampania 24 de lei. Vrei să ne coste 150 lei o cină de doi acasă? Creveţii îi mănânci ca pe seminţe şi rămân mormane de carcase în urma ta, iar paharul de şampanie e unsuros pe picior de câte ori l-ai dus la gură cu mâinile murdare de la crustacee. Şi nu uitaţi că şampania se poate bea oricând, nu doar la aniversări alături de tort. Să specificăm că noi am băut de fapt un vin spumant, dar lumea în popor tot şampanie spune.





Aşa ne petrecem noi vara din punct de vedere culinar, pentru că nici nu merită să mănânci acum porc ori preparate greoaie. Sper ca această scriere să atragă multă lume din google şi de asemenea să am multe comentarii pertinente la acest subiect. Iar când mergeţi în Bulgaria, căutaţi neapărat cele două vinuri despre care am scris aici.

14 comentarii:

  1. Pai ai putea sa faci o postare despre carti de citit vara, daca tot ai mentionat acolo.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai mi se pare o prostie asta cu cartile de vara. Literatura cred ca se preteaza la orice sezon. Nu e ca mancarea ori ca hainele.

      Ștergere
    2. De gustibus. Asta cu titlurile pentru google, plasate din cand in cand, sunt practicate de orice site. Nu stiu ce te impresioneaza atat.

      Ștergere
  2. Mi-am facut de mult ideea ca nu le ai cu vinul si ca te orientezi numai dupa pret.

    Moshule iaca oferta de iarna, pentru snobul din tine: 50lei/2l de vin, tinut in butoi de aluminiu (cica daca bag CO2 in el, se face sampanie).
    Compozitie: zaibar -70%, ananas-10%, tamaiosi 10%, nus ce soi de de struguri albi -10%.
    Na si poza, sa nu zici ca te mint. Uita-te prin folie :)) http://i.imgur.com/41LM5Wf.jpg

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu cumpar, pentru ca de la aluminiu faci Alzheimer. Iti dau 50 lei/2l numai cand vei tine vinul la invechit in baricuri de stejar. Si nu vreau cupaj. Fa de un singur soi. :)

      Ștergere
  3. ce de bani ai! câștigi din blogăreală?

    mötley crüe înseamnă echipaj mare și gros?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, sunt platit de viticultorii bulgari. nu, motley crew inseamna adunatura pestrita.

      Ștergere
    2. And every hour of every day I'm learning more
      The more I learn, the less I know about before
      The less I know, the more I want to look around
      Digging deep for clues on higher ground...

      Ștergere
    3. de ce nu pui la links blogul lui răzvan van firescu? ai avea mult de câștigat. sau pe dragoș ce butuzea. sau pe omul cu nume de personagiu din david copper field. mai vezi și tu la colegi ce links au.

      Ștergere
    4. de ce as avea multe de castigat?

      Ștergere
    5. aşa e în blogging. plus că aş vedea mai repede ce cărţi sunt comentate în blogo sfera română. şi să ştii că treaba aia pe care o făceau toţi bloagării-ncepători acu şepte ani, să îl pună pe zoso la blogroll, funcţionează bine încă

      Ștergere
    6. ba chiar și pe piștea l-ai scos din listră. ce răzbunătoriu ejt!

      Ștergere
    7. Il am pe profesorul Valeriu Gherghel care scrie exceptional.

      Ștergere
  4. chiar adineauri am găsit asta

    şi adusese şi vin spumos,
    şampania celor de jos


    de cărtărescu

    RăspundețiȘtergere