duminică, 8 ianuarie 2017

Jun'ichirō Tanizaki - Jurnalul unui bătrân nebun


Țara autorului : Japonia

Titlul original : Futen Rojin Nikki

Anul publicării romanului : 1961

Ediția în limba română : Polirom, colecția Esențial

Număr de pagini : 234

Nota Nopți și Zile Blog : 4/5







 Junichiro Tanizaki a fost mare de tot, un monstru sacru al literaturii universale. Gândiți-vă că există un premiu de mare prestigiu cu numele său. În 1985 Premiul Tanizaki a fost cucerit de romanul "La capătul lumii și în țara aspră a minunilor", scris de Haruki Murakami. Dacă nu murea, în 1965, e posibil ca Tanizaki să fi fost premiat cu Nobel. Norocul lui Kawabata în 1968. Îmi doream de foarte multă vreme să-l citesc pe Tanizaki, așa că am început 2017 cu el, o carte scrisă la bătrânețe. O carte extrem de ciudată prin întâmplările descrise, un jurnal ținut de un bătrân de 77 de ani care este îndrăgostit de nora lui, o fostă dansatoare exotică. Ne aflăm ca perioadă undeva la apusul Japoniei tradiționale, într-un Tokyo descris în felul următor: "Cine e de vină pentru ce-a ajuns Tokyo acum - un oraș dezolant și haotic? Nu oare așa-zișii politicieni veniți de prin toate locurile, țărănoi cu pretenții, care habar n-au de frumusețea și farmecul orașului de demult? Nu ei sunt cei care au transformat încântătoarele canale de la Nihonbashi, Yoroibashi, Tsukijibashi sau Yanagibashi în șanțuri mizere pline de noroi și care habar n-au că în râul Sumida au înotat cândva pești de gheață?".  E perioada aia de trecere între Japonia care purta kimono și Japonia modernă pe care o știm din operele lui Ryu sau Haruki Murakami. Bătrânul Utsugi e atât de îndrăgostit de nora lui încât intră peste ea la duș, ori se bucură când aceasta îi prelinge din saliva sa în gură, un gest scârbos pentru noi europenii. Carte este scrisă simplu, dar evidențiază trăiri incredibile, frământări grave. Omul aflat față în față cu moartea și măcinat de o dragoste imposibilă. Foarte mulți termeni medicali, nume de medicamente, astfel încât presupun că lectura va fi un deliciu pentru doctori și farmaciști. E posibil să fi mărit nota cu jumătate de punct, dar am zis că nu dau jumătăți, plus că am rotunjit în plus și datorită numelui greu al scriitorului. Mi-a plăcut cartea și voi căuta și alte titluri de la Tanizaki.

3 comentarii:

  1. Am inceput anul tot cu un japonez: Murakami.
    Dar nu Haruki, ci Ryu.
    "Albastru nemarginit..." ce intra in top 5 cele mai violente, sexuale, refulate carti.

    Dar inceputul de an a venit si cu ceva ce o sa-ti placa sigur: "20 de ani in Siberia" o carte a unei scriitoare cu 3 clase primare (Anita Cudlis).
    Asta intra tot in top, dar topul cu cele mai minunate carti scrise vreodata.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Albastru nemarginit mi s-a parut cea mai slaba carte a lui Ryu Murakami. Dar slaba, slaba. Cred ca cel mai mult mi-a placut "Copii de aruncat".

      Aniţa Nandriş-Cudla vad pe site la Humanitas. Tu ii zici altfel. O sa imi placa? Sa o iau?

      Ștergere
    2. Din Nandris-Cudla am facut Cudlis :)) S-au amestecat in memorie :)

      Da, e neaparat de citit.

      Ștergere