vineri, 10 iunie 2011

Haruki Murakami - 1Q84 (vol. 1)


La fel ca toate romanele lui Haruki Murakami şi 1Q84 respectă aceleaşi şabloane. Personaje inteligente şi chiar culte se confruntă cu situaţii ireale, dar păstrează un calm aparent şi încearcă să rezolve cât mai bine problemele. Descrierile simple ale vieţii obişnuite alternează cu poveşti enigmatice şi întâmplări ciudate, iar cititorul este în postura de a nu-şi da seama unde se află graniţa dintre real şi imaginar.

La fel ca în "La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor" avem de a face cu două planuri de acţiune aparent distincte. Capitolele alternează, fiecare cu personajul său principal. În cele impare o femeie de 30 de ani, asasin plătit printre altele. În cele pare, un bărbat de 30 de ani, profesor de matematică şi scriitor. Capitolele sunt făcute în aşa fel încât la finalul fiecăruia îţi doreşti să se continue povestea, dar brusc treci în celălalt plan de acţiune.

Cartea este, bineînţeles, încântătoare, dar nicidecum capodopera lui Murakami aşa cum urla mass media. Din punctul meu de vedere "Cronica păsării arc" a fost mult mai bună, cu adevărat magnum opus. La dorinţa prietenului Radu voi puncta câte ceva din acţiune. Cine ştie când apare volumul 3 la noi şi vom uita ce s-a întâmplat, iar la cărţi nu e ca la seriale. La începutul unui nou volum nu se amintesc pe scurt fazele importante din volumul precedent.

Spoiler alert ! (partea de mai jos este doar pentru prietenul Radu şi alţii care au citit primul volum din 1Q84. ca să ne amintim ce s-a întâmplat când apare volumul 3)

Aoame - 30 de ani, sânii inegali şi mai mici decât şi-ar fi dorit, părul pubian des. Instructor la o sală de gimnastică. Cartea debutează cu ea blocată în traficul de pe autostrada suspendată, într-un taxi, ascultând Simfonietta lui Janacek. Pentru că se grăbea, şoferul o povăţuieşte să coboare pe o scară de urgenţă şi de acolo să se descurce cu alt mijloc de transport. Unde se grăbea Aoame? La jobul ei de ucigaş plătit. Intră într-un hotel, se duce la o cameră prezentându-se ca făcând parte din personalul hotelului, şi-l căsăpeşte pe unu. Cu o dăltiţă cu un ac. I-o trage în ceafă. Mai târziu aflăm ca Aoame este angajată de Doamna pentru astfel de joburi. Doamna stă la Casa cu sălcii şi este foarte bogată. Creşte fluturi în sere şi are un bodyguard homosexual, foarte politicos.
În copilărie Aoame a fost cam traumatizată, părinţii ei făcând parte dintr-o sectă ciudată. Nu tolerau transfuzile de sânge sau operaţile. În tinereţe a avut o prietenă foarte apropiată (odată chiar au întreţinut relaţii de lesbianism) dar care din păcate s-a sinucis. Se pare că datorită bărbatului. Bărbatul prietenei a fost prima victima a lui Aoame.
Se mai spune despre Aoame că şi-a pierdut virginitatea la 25 de ani, iar în prezent cam o dată pe lună cutreieră barurile în căutare de bărbaţi pentru o noapte de sex. Îi prefera pe cei între doua vârste şi dacă se poate să semene cu Sean Connery.

Tengo - 30 de ani, profesor de matematică dar şi autor al unor romane nepublicate. Îşi trăieşte singur şi în linişte viaţa într-un apartament. În fiecare vineri este vizitat de iubită, o femeie măritata cu 10 ani mai în vârstă. Viaţa lui încetează să mai fie liniştită când editorul său, Komatsu-san, îi propune să rescrie romanul unei tinere de 17 ani.
Mai aflăm că Tengo îşi aminteşte o scenă petrecută pe când el avea nici 2 ani. Şi anume un bărbat (nu tatăl său) sărută sfârcurile mamei sale. De câte ori îşi aminteşte scena o ia razna. Pe de altă parte îşi mai aminteşte duminicile triste în care era nevoit să-şi însoţească tatăl la serviciu, tatăl său fiind responsabil cu încasarea taxei radio-tv.

Fukaeri - 17 ani. Este dislexică. Are sânii frumoşi. Tengo îi rescrie romanul, Crisalida de aer. Vorbeşte numai în fraze scurte şi nu are habar să folosească intonaţia. A fost crescută într-o comună (nu mă refer la comunele sau satele de pe la noi, adică la mediul rural. este vorba despre ceea ce întâlnim în romanul autobiografic al lui Amos Oz - Poveste despre dragoste şi întuneric. kibbutz. tot acolo întâlnim şi cuvântul Pionierii) care la început era orientata pe segmentul agrar, dar până la urmă se pare că au luat-o razna. La 10 ani fuge de acolo şi stă la un profesor, fost prieten al tatălui ei.

- Aoame nu-şi mai aminteşte de faptul că poliţiştii şi-au schimbat uniformele şi armamentul din dotare cu doi ani în urmă, adică în1982. caută la bibliotecă date despre această schimbare şi nu înţelege cum de a uitat. va numi prezentul 1Q84
- Aoame se împrieteneşte cu o poliţistă, Ayumi. amândouă ieşeau la agăţat. după o partidă de sex, se pare că Aoame a făcut-o anal şi nu-şi mai aduce aminte. Ayumi în copilărărie a fost abuzată sexual de frate şi unchi.
- Tengo rescrie romanul lui Fukaeri, iar cartea are mare succes. în carte, printre altele, se vorbeşte despre Oamenii Mici. Fukaeri când era mică trebuia să aibă grijă de o capră oarbă, dar capra a murit. drept pedeapsă a fost închisă într-un grajd împreună cu capră moartă. prin gura caprei ieşeau în lume Oamenii Mici
- tutorele lui Fukaeri îi povesteşte lui Tengo mai pe larg despre comună şi divizarea din interior în Pionierii şi Zori de Zi. Zori de Zi este de fapt gruparea teroristă care în 1982 face un atentat în care mor poliţişti şi cu această ocazie se stabileşte schimbarea uniformelor şi a armamentului de care Aoame nu-şi mai aduce aminte
- lângă Casa cu Sălcii, Doamna a construit un refugiu pentru femeile bătute de bărbaţi. acolo se geste şi o fetiţă de 10 ani care a fost violată în repetate rânduri. provine din Comună. se pare că în Comună s-a format o sectă, iar liderul sectei violează fetiţe cărora încă nu le-a venit menstruaţia. Ayumi o ajută pe Aoame cu diverse informaţii despre comună/sectă, informaţii pe care cititorul le ştie oricum din celălalt plan al cărţii, povestite de profesor lui Tengo
- problema celor două luni. apare în cartea lui Fukaeri, dar apoi le vede şi Aomane în celălalt plan al romanului. oare toate întâmplările din jurul lui Aomane sunt doar invenţia lui Tengo? romanul la care el lucrează?
- într-o noapte fetiţa de zece ani dispare. probabil este tot mâna Oamenilor Mici care apăruseră în seara de dinainte în timp ce chiar Doamna stătea şi păzea fetiţa, dar Doamna adormise.
- dispare şi Fukaeri, dar, după o vreme, îi trimite lui Tengo un mesaj înregistrat pe casetă. spune ceva destul de ciudat referitor la Oamenii Mici. că dacă vrei să treci prin pădurea lor trebuie să ai ceva ce ei nu au.
- aflăm că liderul sectei/comunei şi-a violat propria fică în urmă cu 7 ani, pe când avea şi ea 10 ani. Fukaeri are în prezent 17. e posibil să fie vorba despre ea.
- Doamna o pregăteşte pe Aoame pentru a-l asasina pe liderul sectei/comunei, o treabă deloc uşoară
- Tengo în copilărie cânta Simfonietta lui Janacek în orchestra şcolii. la timpan. nu întâmplător Aoame ascultă melodia şi îi place. şi mai spune Aoame că la vârsta de 10 ani a ţinut-o un băiat de mână, posibil chiar Tengo? Aoame e reală sau face parte din ceea ce scrie Tengo? nu se poate ştii. e foarte importantă şi vârsta de 10 ani, când fetele celelalte erau violate, Aoame are aceasta amintire.
- care este legătura dintre capra moartă, Oamenii mici şi viol?

Vom vedea ce se întâmplă în volumul 2. În momentul scrierii acestui text am citit doar 50 de pagini din el. Cei care au terminat de citit volumul 1 sunt rugaţi să bage completări în comentarii, totuşi fără a da spoilere din volumul 2.

10 comentarii:

 1. sa nu uitam un personaj destul de important, alunecosul editor komatsu la indemnul caruia tengo rescrie 'crisalida'. nu stiu ce elemente apar mai incolo de pagina 50 din volumul 2, asa ca nu o sa mai incerc sa fac completari. oricum, e suficient ce ai scris ca sa ne amintim actiunea cand o veni vremea.

  a, vad ca ai amintit de komatsu.

  RăspundețiȘtergere
 2. lasa ca mai discutam dupa ce termin si eu vol 2. din cercul nostru comun de prieteni nu cred ca mai este careva interesat.

  RăspundețiȘtergere
 3. Salutari!!!
  Ma bucur ca am gasit si eu pe cineva interesat de acest scriitor.... Chiar daca postul este din vara, nu cred ca poate conta mult :)
  Haruki scrie foarte bine. Imi place stilul sau! Poate voi face si eu parte din cercul tau de prieteni care este interesat de scriitor...
  Faci o treaba excelenta cu blogul!

  Ioana

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună seara Acum am auzit si eu de acest scriitor si de cărțile lui As dori sa stiu dacă le-ai citit cu care să încep si ce părere ai da 1Q84 Multumesc si astept raspuns

   Ștergere
 4. Salut Ioana!
  Pai eu am citit tot ce a aparut de la Haruki, exceptand Underground din care am citit doar 100 de pagini. Care este romanul tau preferat? Al meu este "Cronica pasarii arc", iar pe doi cred ca e "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor".
  Merci pentru aprecieri. O sa ma uit si eu pe blogurile tale. Ma poti adauga si pe facebook. Ma gasesti cu Gabriel Locomotiva.

  RăspundețiȘtergere
 5. Buna dimineata!
  In primul rand, incantata sa te cunosc! :)
  Iti spun sincer ca am descoperit de curand acest autor, datorita unei colege... Am citit doar o singura carte "La sud de granita, la vest de soare" si celelalte carti sunt pe drum... Sper ca de Craciun sa le am pe toate (merita banii din cate m-am informat eu). Sunt foarte, foarte, foarte nerabdatoare sa citesc si celelalte carti.
  Ti-am descoperit blogul in urma cercetarilor mele de aseara.
  Tu imi poti da add pe Messenger: kamelia_ioana93.
  Zi super faina sa ai!

  RăspundețiȘtergere
 6. moshule, vezi ca e minora. stiu ca nu te uiti la tv, dar cauta pe net 'profesor de sport jean monnet' si o sa te cam ingrozesti cat de usor poti ajunge azi in puscarie. desigur, pe de alta parte poti sa omori cu jeepul o sumedenie de oameni, poti sa deturnezi fonduri europene de milioane de euro, poti sa ruinezi o tzara intreaga si sa fii liber precum paserile ceriului.

  RăspundețiȘtergere
 7. krapulax, fata nu e minora. plus ca doar ii citesc blogul. un blog poate la fel de interesant ca al prietenei child.

  RăspundețiȘtergere
 8. Nu sunt minora! :))
  Radu, de unde a rezultat aceasta concluzie, cum ca as fi minora? Si pana la urma, nu vorbeam despre varsta mea, ci despre carte :))

  RăspundețiȘtergere
 9. Din pacate exprimarea lasa de dorit.

  "că Aoame a făcut-o anal şi nu-şi mai aduce aminte"
  "şi-l căsăpeşte pe unu." unul
  "până la urmă se pare că au luat-o razna."
  Articolul pare scris de un copil , cu limbal de mahala fara niciun farmen.
  No offence , asta e doar parerea mea

  RăspundețiȘtergere