luni, 30 decembrie 2013

Chateau Le Bernet

La sfârşit de an doresc să mulţumesc tuturor cititorilor acestui blog pentru faptul că m-au urmărit, dar mai ales celor ce au comentat şi au particpat interactiv  alături de mine la acest proiect. La mulţi ani tuturor şi numai bine în noul an. Şi pentru că Nopţi şi Zile nu este un blog comercial în care se fac postări doar pentru a fi făcute şi pentru a câştiga bani, să vorbim şi despre altceva.

Din nou la Lidl. Nevasta mea aruncă în coş jucării şi haine pentru cel mic fără a ţine cont de preţuri. Păi dacă e aşa, hai să fac şi eu o aroganţă. Cumpăr un vin de 35 de lei, Chateau Le Bernet. Bordeaux, vin premiat. Ajung acasă şi scot paharele de cristal primite de la naşul Eufrosin. Beau vin de 35 de lei într-o zi normală şi mă simt bine. Pe sticlă scrie "Graves". Asta înseamnă "morminte" în limba engleză. Probabil că acest vin te bagă în mormânt. Îmi amintesc melodia celor de la The Smiths, Pretty girls make graves. Apoi îmi amintesc o altă melodie, ascultată în copilărie. D'aia de talcioc. La refren spunea aşa: "Cine îmbătrâneşte omul? Ţuica, vinul şi cu romul. Băuturile spirtoase şi femeile frumoase.".

Vinul acesta franţuzesc este un cupaj de patru vinuri. Beau din el şi de fiecare dată are alt gust. La început mi se pare slab, apoi din ce în ce mai tare. Este un vin mişel, uşor-uşor te fură. Îţi face poftă de mâncare, de vorbă, ca apoi să ţi se facă somn. Aşa sunt vinurile roşii. Dar a fost bun. La trezire fără durere de cap şi cu mintea mai limpede ca deobicei.


8 comentarii:

  1. An Nou fericit domnu' Gabriel, de la unul din anonimii care mai rasfoiesc pe aici !!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi s-ar părea destul de aiurea să interpretez o etichetă de vin franțuzesc prin prisma limbii engleze. Francezilor nu le pasă ce înseamnă ”Graves” în engleză. Cu o căutare de un minut-două pe net, oricine poate afla semnificația reală a acestui nume.

    Pentru noul an, toate bune și la mai mare! dacă bate vreun sorcovar la ușă, să îl primiți.



    RăspundețiȘtergere
  3. la multi ani!

    si incercati sa tineti cont si de bani.
    de asemenea, atentie la premiile luate de vinuri. sunt multe concursuri. unele serioase, altele niste glume.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu am tinut cont de bai si acum vreo luna am cumparat o sticla de solo quinta. am deschis-o az noapte. şoc! este exceptional. [...]cu tuse minerale de cremene si praf.

    la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani!

      As fi cumparat si eu, dar nu am stiut de unde. Este acel vin premiat de care mi-ai vorbit mai demult. Cred. As'noapte m-am limitat sa beau un banal vin spumant Valea Prahovei. Si putin whiskey Jameson.

      Ștergere
  5. la magazinele producerului.

    RăspundețiȘtergere
  6. eu beau vin natural taranesc de la un tip bogdan. l-am vazut cum il face si pare ca strugurii sunt reali.

    4 ron/ litrul

    RăspundețiȘtergere
  7. eu beau whiskey cu placere. si jb. si campari uneori, cu fetele. fara bere. la vin nu ma prea pricep dar am sa-ncerc si un Chateau de care ai vorbit. in rest, la multi ani si un 2014 cu spor in toate!

    RăspundețiȘtergere