luni, 9 decembrie 2013

La Autoservire

Iau masa cu nevastă'mea la Autoservirea Cartoful Împănat. În incinta Auchan Militari. Mâncăm câte un meniu la superofertă cu 9,99 lei. Cartofi prăjiţi+şniţel de pui+salată de varză albă. Privim la luminiţele de Crăciun care împodobesc tavanele, bucurându-ne în sărăcia noastră de bucatele puse în farfurii de plastic de unică folosinţă. Împărţim o Mirinda. Costă 4 lei şi ni s-a părut scump să cumpărăm două, aşa că bem pe rând din sticlă, aruncând priviri acuzatoare unul către celălalt. Avem grijă să bem în mod egal, nu care cumva celălalt să bea mai mult. Într-un final terminăm masa, iar eu deschid un subiect de conversaţie.
- Nu putea să facă şi Ceauşescu aşa? Să mănânce lumea la cantine d'astea tot ce vrea?
- Păi atunci erau bani că nu era mâncare. Acum lumea mănâncă pe credit. E mâncare că nu mai sunt bani.
- Cum adică?
- Păi cum ai fi tu dacă n-ar exista Lidl*?
- O, cu mulţi bani.
- Dar dacă nu ai avea maşină?
- Cu şi mai mulţi bani.
- Păi vezi?
- Da. Aşa e.
Îmi bag pula în ei de bani. Să fie răsfăţ în seara asta. Mă duc şi cumpăr încă o sticlă de Mirinda. O bem împreună, frăţeşte. Ne-am săturat cu 28 de lei. Mai ieftin de atât e doar la cantină socială.

În drum spre ieşire mă gândesc că mi-ar fi plăcut să mănânc într-un restaurant de gară. Ca restaurantul lui Fănică din Medgidia, oraşul de apoi. Şi mai ales ca localul din pelicula Gară pentru doi.

* În ultima vreme am dezvoltat pasiunea de a cumpăra tot ce apare la Lidl. Mâncare semipreparată cu specific, haine de copii şi adulţi, încălţăminte, jucării, scule. Luni şi joi dimineaţă la 7:55 sunt în faţa unui Lidl oarecare, îmbulzindu-mă alături de alte persoane păcălite de marketingul agresiv al acestei companii. Sunt la Moreni? Merg la Lidl Moreni. Sunt la Slatina? Merg la Lidl Slatina. Am o hartă completă a magazinelor Lidl din România. Am ajuns să consult siteurile Lidl din Slovacia şi Polonia pentru a compara preţurile cu cele de la noi. Ştiu că în Polonia au băgat bere Budweiser la cutie de 0,5. Cu doar 2,22 zloti. Chilipir!

29 de comentarii:

  1. Textul e la caterinca, sau e real ?
    Chiar ai saracit asa rau ?

    RăspundețiȘtergere
  2. 100% real. Nu am saracit. Asa am fost mereu. Din patura medie a societatii. Din moment ce merg si iau masa intr-un complex comercial nu sunt nici d'ala de cauta prin gunoaie, dar nici nu frecventez Casa Vernescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Manănci și bei prostii și de aia ești gras. E opțiunea ta și nu e vorba de bani. Cumpărăturile le poți face și din alte locuri decât Lidl, Cora, etc.

    RăspundețiȘtergere
  4. E usor sa vorbesti, dar e greu cand ai o dependenta. Plus ca te unde sa-mi fac cumparaturile? De unde pot cumpara bere? Dar un pulover frumos la un pret bun? O carne? Nu e acelasi lucru ca le cumpar de la Lidl sau din alta parte? Nu tot cumparatura este?

    De ce mananc prostii? De unde sa mananc un snitel sau o salata de varza ca sa nu fie prostie? De ce nu este buna autoservirea? Trebuie sa mananc numai acasa sau cum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dependență de .... ? Nu e vorba de haine și dacă cumperi haine nu e obligatoriu sa mănânci în super-hyper-mega-ultra market. Carnea o poți cumpăra de la măcelarii de cartier care au produse mult mai bune (nu neapărat mai ieftine) sau de la Hala Obor. Înainte de apariția supermarket-urilor la noi în țară lumea își făcea cumpăraturile de la magazine diverse. Nu e obligatoriu să îți iei cartofi, prezervative, ciorapi, baterii, salam, pasta de dinți, servețele, chiloți din același loc. Eu cumpăr legume de la aprozarul din cartier (de cele mai multe ori) sau de la piață (mai rar), carne de la Hala Obor, haine de pe unde găsesc, bere de la Mega Image, iar la supermarket mă duc doar pentru detergent, produse de curățenie și altele asemenea.
      Magazinele astea uriașe sunt "periculoase" pentru că dacă nu ești atent te duci să cumperi hârtie igienică și vii cu un televizor LED acasă pentru că ți s-a părut că e "mega-ieftineală" , te fac să cumperi lucruri de care nu ai neapărat nevoie.

      Mănanci și bei prostii pentru că în loc de șnițel îți puteai lua ceva la grătar și în loc de suc puteai bea apă...... asta dacă chiar era nevoie să mănanci la autoservire. Locurile astea sunt potrivite pentru corporatiști sau pentru persoanele cu job-uri solicitante care nu au timp să-și prepare ceva acasă (din câte știu eu nu e cazul tău). Dacă chiar vrei să mănânci în oraș (și dacă îți permiți) te duci la un restaurant decent și mănanci ceva mai sofisticat, ceva ce nu prepari tu acasă.

      Sărăcia atrage de la sine și mâncare proastă și obiceiuri alimentare periculoase.

      Dar tu știi foarte bine aceste lucruri, doar că nu te interesează de fapt să schimbi ceva - ai o neglijență alimentară și o pasiune pentru îmbogățirea patronilor marilor lanțuri de hypermarket-uri.

      Ștergere
    2. Pe de-o parte iti dau dreptate. Dar am si eu dreptatea mea. Nu imi place sa umblu la aprozar dupa legume, la macelarie dupa carne, in mall dupa haine, la nu stiu ce magazin dupa baterii. Hypermarketul le are pe toate la un loc. Are si parcare. La Obor nu am unde sa-mi las masina. Daca vreau sa merg la o cofetarie anume sa iau prajituri, las masina pe avarii pentru ca sigur blochez pe cineva parcat. Berea la Mega Image e scumpa. Prefer la SelGros sa iau o lada intreaga la sticla de sticla de 0,5.

      In alta ordine de idei, sa stii ca intuiesc foarte bine trucurile capitaliste si burghezo-mosieresti. Le evit pe cat posibil. Mai mult decat altii. Sunt impotriva lor si voi fi si mai inversunat in viitor.

      Ștergere
  5. Trebuia sa intri in Auchan, cu 4- 5 lei luai un pet de 2 l de suc si puteati bea pe saturate. :))))) Pe al meu il mai apuca foamea cand suntem in vreun complex din asta- eu la cumparaturi, fii-mea la locul de joaca. Si-acu' pe bune, daca tot intru eu sa iau nu stiu ce, poa' sa mai astepte si el pana vin eu si ii aduc suc sau apa sa se sature. :))))

    RăspundețiȘtergere
  6. Este o recomandare foarte buna de care am sa tin cont. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. e 2,99 zl si e la sticla

    edd

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. a fost si la cutie cu 2,22 acum vreo 2 saptamani. am vazut eu in pliant. oricum....penibil de ieftin. la noi un Budweiser e peste 5 lei. asta in Cora.

      Ștergere
  8. Eu azi am luat o masa copioasa cu 10,30 ron la cantina SNSPA:
    - Supa de fasole verde cu taitei = 1,70 ron;
    - Cartofi prajiti + 1 frigaruie de pui = 8.60 ron

    + o atmosfera tipic comunista :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar blogul de ce l-ai abandonat?

      Ștergere
    2. Se pare ca nu am inspiratie deocamdata, blogul nu l-am abandonat.

      Ștergere
    3. Da. Ai avut inspiratie pentru un singur post si ala despre o seara obisnuita petrecuta in bucatarie. Duci o viata palpitanta :p

      Ștergere
  9. Ceaușescu intenționa să facă în București cantine uriașe pentru muncitori, acele Circuri ale Foamei care acum au ajuns Mall-uri (București Mall este un fost Circ al Foamei).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca imi citeai blogul in mod frecvent vedeai ca am si amintit aceste aspecte intr-o povestioara.

      Ștergere
    2. Citesc în mod frecvent dar nu pot spune că rețin absolut tot.... sper că nu ai pretenția asta...

      Ștergere
    3. Fireste ca trebuie sa-ti amintesti tot ce citesti aici. Acest blog sa fie ca o Biblie pentru tine! Iata: http://noptisizile.blogspot.ro/2011/07/servirea-mesei-in-comun.html

      Ștergere
  10. unii fac un serviciu autoservirii ca mananca acolo. la tine e invers. in rest, si cu pula si cu saracie si cu psihologie. practic cu de toate. ai zice ca-ti cam place la m&p.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. imi place petrov. pe tine nu te citesc.

      Ștergere
    2. n-as zice ca-i un compliment pt el, mai degraba pt mine.

      Ștergere
    3. Va da Muie e-vasile la toti. Ineptilor!

      Ștergere
    4. Ultimele intrări ale Milf-ei chiar au fost interesante. Dar să nu depărtăm de autoserviri, comunism, Lenin, Lennon, lemon, neon, eon, on and on and on and on.

      Ștergere
    5. Tu esti mai cult si o poti citi pe Milf. Eu ma limitez la Petrov si nici la el nu citesc tot, ci numai cand scrie despre flegme, fecale, gaze intestinale eliminate prin anus, sex oral.

      Ștergere
  11. Ahahaha... consumeristi!
    Zilele trecute am intrat in Lidl cu scopul de a cumpara ceva dulciuri de mos Nicolaie. Inainte de asta, Ultima data cand am fost intr-un astfel de magazin, Kaufland de data asta, a fost de sf. Mihail -tot dupa dulciuri.

    Si cat am umblat prin Lidl care, intre noi fie vorba, este un magazin mai saracacios, m-am apucat de admirat diferite produse incercand in mintea mea sa imi dau seama cum au fost fabricate. La un moment dat am vrut sa cumpar o punga cu nu stiu ce fel de soi de nuci, niste nuci perfect rotunde insa, dupa ce am citit ca sunt coapte, le-am pus la loc. Eu voiam sa le iau ca sa le inmultesc -intamplarea face ca, de la un timp sunt interesat sa obtin tot felul de pomi din seminte si, sa am puse la incoltit, intr-o cutie de margarina, 6 nuci. La birou am niste cutii de vopseluri in care am pus seminte de salcam si gladitza si sunt foarte incantat ca au inceput sa incolteasca si-mi pare ca, cresc vazand cu ochii. :))) Am mai scos niste puieti de mur pe care i-am plantat in peturi -vreaus a fac gard viu :)

    In primavara plantez lavanda si-mi fac stupina. Mosule, pe viitor cumperi parfum si sapun de lavanda de la mine? Sau nu cumperi nici din astea, fiindca sunt naturale? :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cunpar sapun de la tine, insa numai daca-l prepari dupa metoda lui Tyler din Fight Club. Adica sa pui grasime din fund de femeie si cel mult aroma de levanda.

      Auzi? Dar tu de unde cumperi carne, peste, legume, branza? Mi-e greu sa cred ca le obti pe toate la tara.

      Ștergere
    2. Nu conteaza ce fel de grasime este ca se amesteca cu soda caustica si aia arde tot, nu tine cont de tipul de scroafa. :))

      Cat despre mancaruri, tz-am mai spus, le produc la tara... Iete, acu, de ezemplu, lu' Ghitza i s-a facut cald cu sunca pe el si ameninta ca se arunca cu gatu-n baioneta. La fel si vitzelu', ca cica nu da lapte. Incolo... gaini-scoatem primavara, la incubator 250 bucati si cumparam vreo 30 bobocei de gasca iar la cioban am vreo 25-30 de oi.
      Peste... am avut mai de mult un iaz cu peste de ii prindeai cu mana dar a venit viitura si i-a luat pe toti. Oricum, noi nu ne omoram cu asa ceva. Nici cu carnea de oaie... La noi porcu' e baza si vrea al batran acum sa faca ferma de porci rosii, americani, ca cica aia nu prea au grasime.

      Cat despre legume si alte daraveri... apoi am zeci de hectare de pamant, Moshulica- bunicii mei luptara in razboaie mondiale si primira mult pamant. Cu tehnologiile din ziua de azi e foarte usor sa il lucrezi. Poftim, in vizita de lucru, la tara :))
      http://i.imgur.com/IZDsm2Z.jpg
      http://i.imgur.com/ifrAOT4.jpg

      La oras cel mai mult imi lipseste painea facuta in fotugrafia de mai jos :D http://i.imgur.com/PCsZbyn.jpg




      Ștergere
    3. Gospodarie serioasa. Chiaburi :)

      Ștergere