duminică, 28 septembrie 2014

Timpuri noi

Răsfoiesc broşura unui cunoscut lanţ de magazine care printre altele vinde mese de călcat. Reclama acestui produs înfăţişează un bărbat în jurul vârstei de 30 de ani, cu barbă, călcând rufele cu zâmbetul pe buze, apoi întinzând la uscat rufe pe un suport special. Câteva pagini mai încolo un alt bărbat este înfăţişat gătind, fotografia reprezentând reclamă la o tigaie teflon. În sfârşit apare şi o femeie în reclama unei pături, însă femeia este înfăţişată dormitând pe canapea, învelită în pătură şi având căştile pe urechi. Aşa ceva era de neconceput în urmă cu puţin timp. Amintiţi-vă de reclamele americane ale anilor '50 şi de femeile acelor vremuri. Femeia casnică, care găteşte, spală, face cumpărături, are grijă de copii, a dispărut, fiind înlocuită de femeia corporatistă, care câştigă mai mult ca bărbatul, care comandă în familie, care ajunge acasă la 9 seara, găsind masa pusă şi copiii culcaţi. Cred că s-ar considera dispreţuitor, iar femeile ar fi lezate văzând în asemenea broşuri surate de-ale lor spălând, gătind, dând cu aspiratorul.

Într-o oarecare măsură mi-am amintit de celebra fază din serialul True Detective, când cei doi agenţi de culoare întâlnesc un om alb şi îi vorbesc aşa cum albii vorbeau negrilor acum 70 de ani, iar albul le vorbeşte negrilor cu respectul de odinioară al negrului către alb.

10 comentarii:

  1. Citesc blogul.
    Iubesc True Detective.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda, chestie de politică.

    Eu personal nu știu să calc rufe. Călcatul rufelor și datul cu aspiratorul sunt singurele munci domestice pe care nu le prestez, poate pentru că nu îmi plac.
    Mai dădeam și eu cu fierul pe câte o cămașă, însă doar mânecile și gulerul (și așa restul nu se vede, că e sub sacou).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici eu nu stiu sa calc. Nici sa cos. In rest sunt un foarte bun gospodar in ceea ce priveste treburile femeiesti. Cu cele barbatesti stau insa mult mai prost. Nu mi-a placut sa mesteresc niciodata.

      Ștergere
    2. Mai trebuie să adaug ceva: una e ca barbatul să gătească, să spele vasele și wc-ul și să își aștepte corporatista cu masa întinsă și alta e ca femeia să comande în familie.

      Nu cunosc nicio familie fericită condusă de o femeie; în asemenea familiii nimeni nu e fericit. De fapt, legăturile de genul ăsta nici nu rezistă prea mult; când durează, au loc niște compromisuri foarte dubioase.
      Monogamia noastră, instituită social, funcționează doar când bărbatul este liderul, factorul de decizie.

      Ștergere
  3. lasati, rodica, ca o sa va treaca. ati vazut cine joaca in sezonul 2, nu asa?

    rodica, dumneavoastra sunteti de pe forum?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cu tot respectul domnu' ionescu, vorbesc decat cu gabriel.

      Ștergere
    2. ce acida sunteti, rodica! imi place asta. oare sunteti cu adevarat rodica sau vreun rudolf?

      Ștergere
  4. mesajul rodicai mi-a amintit de un sms primit de la cutuma in urma acestui meci https://www.youtube.com/watch?v=KPGzaS9lvUA
    sms-ul zicea asa: iubesc spectacolul, iubesc arta, asta seara depor te ador!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta era un sms trimis de tine lui cutuma, eu asa tiu minte.2 echipe care sufera puternic 10 ani mai tarziu.

      Ștergere
    2. nu,nu. de la cutuma il primisem eu. oricum el era incantat ca si-o luase milan, pentru ca era fan inter. chiar a venit la fotbalul forumist cu un tricou cu vieri, nero-azuri.

      Ștergere