joi, 27 noiembrie 2014

Karen Levine - Geamantanul Hanei

Am primit această carte ca premiu la un concurs organizat de blogul Cafea cu taifas. O carte despre Holocaust ce se adresează copiilor, însă poate fi citită foarte bine și de către adulți. Cartea nu este doar binecunoscuta poveste a evreilor exterminați în Al Doilea Război Mondial, ci este și o poveste despre căutarea adevărului, în care o japoneză și un grup de copii din Tokyo încearcă să afle răspunsuri, încearcă să cunoască faptele petrecute cu mai bine de 50 de ani în urmă, încearcă să dezgroape misterele istoriei. O carte pe înțelesul tuturor, ilustrată cu poze originale, care reușește să sensibilizeze și să ridice semne de întrebare. Oare cine a permis asemenea atrocități? La ce au folosit? Cine le-a ordonat și de ce? Vom fi purtați în vremurile liniștite și frumoase din Cehoslovacia anilor '30, iar apoi vom asista la ocuparea nazistă a Cehoslovaciei și vremea lagărelor de concentrare. Vom merge în vremurile moderne și la Tokyo, dar și la Toronto, Canada. La sfârșit ne vom pune multe întrebări despre destinul oamenilor. Bună cartea și se citește în 90 de minute.

7 comentarii:

  1. Suntem Oricum Prea Mulți27 noiembrie 2014 la 22:21

    "Despre evrei nu știu decât ce m-a învățat bunicul: - Sunt acel popor ateu prin excelență, mă instruia el. Pornesc de la concepția că binele trebuie realizat aici, nu dincolo de mormânt. Deci făptuiesc numai pentru cucerirea lumii acesteia." - Umberto Eco - Cimitirul din Praga

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur că ți-a plăcut, pentru că am primit și eu cartea asta de la editura Meteor Press, când am fost la Gaudeamus. O s-o citesc în curând, e destul de scurtă și o pot strecura în programul meu haotic din ultima vreme (apropo, anul acesta nu-mi mai ating pragul de 100 de cărți, asta e, sper ca anul viitor să fie un pic mai liniștit).

    RăspundețiȘtergere
  3. O termini fara probleme daca sa zicem mergi cu autobuzul 335 de la cap la cap in timpul orelor aglomerate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate, mi se face rău când citesc în autobuz sau în mașină. În metrou sau tren e ok. După o pauză de lectură de peste zece zile, ieri am reușit să citesc în metrou două povestiri de Marquez. :)

      Ștergere
  4. O carte scrisa pe intelesul copiilor, insa cu un subiect care emotioneaza si un adult (normal la cap).Personal mi-a displacut subiectivismul primelor pagini...relatarile facute de fratele victimei, nu aveau cum sa fie altfel.Istoria nu loveste numai in cei rai, hoti, lenesi, criminali s.a.m.d.
    Recomand Ingerul mortii- Doctorul Mengele de Mihai Stoian

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Unii mai putin normali lacap nu se em otioneaza cand citesc, vad, aud chestii despre traumele semenilor din trecut. Acum 600 de ani era o furie prin vestul europei cu vrajitoarele. Leau chinuit, le-au ars l-eau futut in cur doar pentru ca erau misogini, porci si superstitiosi. SA imi para rau? nU! cacat suntem In cact ne intoarcem@

      Ștergere
  5. Ma bucur ca ti-a placut, sper sa fie prima dintr-un lung sir de concursuri castigate (nu neaparat pe blogul meu).

    RăspundețiȘtergere