sâmbătă, 11 iulie 2015

Herman Koch - Cina

Urmăriţi concursurile de patinaj artistic? Eu da. Acolo se punctează două chestii diferite care se urmăresc la sportivi, meritul tehnic şi impresia artistică. Avem uneori sportivi care excelează la doar una din cele două componente, sportivi care nu pot spera la primele locuri. Aşa e şi cu acest scriitor olandez. La impresia artistică e nul, mi-a dat senzaţia că citesc un articol de ziar, ori un blog, pur şi simplu doar relatează fapte. Faptele sunt interesante, pe alocuri este cinic ori amuzant, e bine documentat, dar citind romanul nu am simţit absolut nimic, iar literatura tocmai asta trebuie să ne provoace, sentimente. Avem în faţă un thriller, o carte care mai degrabă pare de la Editura Trei, nicidecum aparţinând colecţiei Biblioteca Polirom. Două cupluri în care bărbaţii sunt fraţi se întâlnesc într-o seară la un restaurant de lux pentru a discuta ceva probleme de familie care devin din ce în ce mai grave pe măsură ce masa avansează. Parcă mi-ar fi plăcut mai mult suspans şi o altă poveste, ceea ce s-a întâmplat chiar nu m-a pasionat deloc. E carte de sub nota 7, dar e doar părerea mea. Citiţi şi păreri pozitive la doi bloggeri cunoscuţi: Foxy de la Cafea cu Taifas şi Vanfirescu Răzvan.

4 comentarii:

  1. waw, nu stiu de ce, dar m-asteptam sa-ti placa! surpriseeeeeee!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. da. si eu ma asteptam sa-mi placa :(

    RăspundețiȘtergere
  3. Ooof, și eu credeam că va fi pe gustul tău, cum de altfel cred (sper) că va fi pe gustul meu. Am luat cartea după ce am citit recenzia lui Răzvan, care m-a convins cu menționarea filmului Carnage, care mie mi-a plăcut. Nu știu dacă l-ai văzut, dar nici în filmul lui Polanski nu se întâmplă, practic, nimic. Totul constă în detalii, schimb de replici, atmosferă.
    Zici că romanul e thriller? Mie nu mi-a lăsat impresia asta din ce am citit despre el, drept urmare nu mă aștept la niciun suspans. Voi vedea despre ce este vorba, sper să nu mă dezamăgească și pe mine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am vazut Carnage. In schimb am vazut pelicula frantuzeasca "Le diner de cons". Cat despre Cina, ii vei da maxim 3,5 stele :)

      Ștergere