marți, 1 septembrie 2015

ce am citit în august

de Ionescu

andrei dósa- nada. la treizeci de ani poetul e la a treia carte, precum mai celebrul mircea c. atât că sunt mult mai subțirele volumele. ne-a plăcut mult primul, celelalte nu-s așa grozave parcă. 
kurt vonnegut - abatorul 5. autorul vorbește despre lucruri grave precum războiul, mai exact bombardarea dresdei, într-un stil satiric absurd cu elemente sf. aduce cu catch 22, știți dumneavoastră. capodoperă indubitabilă. 
radu cosașu- un august pe un bloc de gheață. în luna august 1968 radu cosașu s-a suit pe un bloc de gheață și a stat acolo ca la un an. pe vremea aia nu erau așa mari călduri. cât a stat a conspectat presa. l-a interesat faptul divers, pe care l-a comentat în bine știutul lui stil umanist. multe referiri la crowhurst, navigatorul solitar pe care îl știm de la jonathan coe (apropo, maestrul va lansa un nou roman, al unșpelea, pe unșpe a unșpea anul în curs). 
william faulkner- lumină de august. cartea începe cu o tânără gravidă care îl caută pe viitorul tată. cam așa se și termină. se miră ea ca în două luni a ajuns din alabama în tenesee, vădind o mare necunoaștere a geografiei. după vreo sută de pagini se abandonează firul narațiunii de până atunci și aflăm foarte multe despre un personaj care nu se impusese prea mult, pentru ca în final firele să se adune. o carte excepțională, nu cea mai facilă lectură, dar nici de nepătruns, nici vorbă. stilul indirect liber. cuvânt nou: cinchit.

3 comentarii:

  1. Catch22 este o carte de abandonat dupa 10 pagini. Bine ca nu am cumparat Abatorul 5, ca aveam de gand. D'asta e buna blogosfera, ca te mai sfatuieste ce sa cumperi si ce nu, citind opinia oamenilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. catch 22 nu e de abandonat nici la finalul lecturii, e fabuloasa.

    RăspundețiȘtergere
  3. auzi, cica liviu dragnea e fan kurt vonnegut. cine ar fi crezut? nu eu.
    de ce nu s-a tradus inca 11 al lui coe?

    RăspundețiȘtergere