luni, 10 ianuarie 2011
Mihail Bulgakov - Maestrul şi Margareta
Genialitate. Încă o dovadă a măiestriei, poate a supremaţiei ruşilor în literatura universală. O carte care m-a acaparat total, începută simbolic în primele ore ale Anului Nou 2011. Diavolul alături de suita lui face o vizită în Moscova anilor '30, un oraş decadent care a uitat demult de cele sfinte. În paralel cu vizita demonilor cartea lui Bulgakov ne poartă alături de Yeshua Ha-Nozri aflat în faţa lui Pilat din Pont şi de asemenea ne face părtaşi la marea dragoste dintre Margareta şi Maestru, o dragoste cum alta nu a mai existat. Personajele sunt conturate desăvârşit şi sunt pline de carismă. În frunte cu motanul negru Behemoth, cel care apreciază vodka şi mâncarea fină, dar care are replici pe cât de usturătoare pe atât de savuroase şi sfârşind cu Hella, servitoarea care umblă mereu complet dezbrăcată, ca de altfel toate femeile din preajma Diavolului, în carte transfigurat în profesorul de magie neagră, Woland. Dincolo de trimiterile politice sau religioase, cartea este o poveste absolut fabuloasă, de mare complexitate, care încântă la maxim cititorul şi nu-i dă o clipă de răgaz. Credeţi-mă că aceste superlative nu sunt de prisos. Cei care au citit cartea pot confirma. O lectură absolut obligatorie, dovadă şi dialogul citat în cele ce urmează.
- Dostoievski a murit, spuse cetăţeanca, dar parcă nu prea sigură pe ea.
- Protestez ! strigă cu înflăcărare Behemoth. Dostoievski e nemuritor !
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Daca m-as lua dupa unicul citat pe care l-ai dat, as uita ca exista Bulgakov. Daca m-as lua dupa faptul ca ti-a placut tie, mi-ar fi total indiferenta. Dovada pe care o aduci la faptul ca e o carte buna este posibilitatea ca si alti cititori sa confirme asta. Adica nimic, zvonistica, ca la gesepe.
RăspundețiȘtergereSunt convins ca Bulgakov valoreaza mai mult.
Exista si o ecranizare ruseasca foarte reusita, are aproximativ 10 ore, de fapt eu asa l-am descoperit pe Bulgakov. Cartea respectiva n-am citit-o inca.
RăspundețiȘtergerebhuttu, sa fim seriosi. Este o axioma ca Maestrul si Margareta este o carte de 10+. Nu are nevoie de nicio demonstratie din partea nimanui, cu atat mai mult de rautatile tale gratuite si prostesti ca intotdeauna.
RăspundețiȘtergereRadu, stim. Exceptional si filmul.
singurul lucru care ma mira este ca gabriel abia acum a citit maestrul si margareta (aveam impresia ca a citit-o deja)
RăspundețiȘtergereAbia acum. Mai bine mai tarziu decat niciodata. Iti dau dreptate, child. E o carte de capatai ce trebuia citita mult mai devreme.
RăspundețiȘtergereera o roscata azi in autobus, auzi. ce crezi ca citea? ai ghicit!
RăspundețiȘtergerem-am dus spre dumneaei si i-am zis ca stiu si eu pe cineva care a citit cartea asta groasa. (apropo, acum imi adusei aminte ca am luat-o de la adevarul, intr-o a patra, cred, traducere in rumaneste. tre sa o citesc, uitasem!)
asa, deci ii zic ca stiu si eu pe cineva etc. i-am dat adresa blogului, ea ar fi vrut si nr de telefon, dar nu, nici asa. poate ca va fi noua amalia craciun! si nu ma refer la destinu-i tragic.
sa fie gagica asta ana, cea aparuta recent intre comentatori?
RăspundețiȘtergerepai Ana e din provincie.
RăspundețiȘtergerehttp://thecomposites.tumblr.com/post/20409282971/woland-the-master-and-margarita-mikhail
RăspundețiȘtergerehttp://www.themoscowtimes.com/news/article/sign-warns-against-talking-to-satan/460754.html
RăspundețiȘtergerein fine m-am apucat sa citesc cartea in editia de la adevarul. o traducere cu mai multe note de subsol decat celelalte.
O carte frumoasa, insa deloc usoara. Citita ca o poveste de Murakami nu te-ar trimite la o asa multitudine de paralele existentiale, dar in contextul scriitorului rus lucrurile stau cu totul altfel. Ar fi fost mai usor de inteles citindu-i viata lui Bulgakov, pentru ca detaliile aparent neinsemnate din unele situatii sa-si faca in mod natural corelatia cu societatea si trairile anilor '30.
RăspundețiȘtergereRomanul e plin de umor si magie neagra, plin de personaje minutios prezentate, care nu-si pierd rolul pana la sfarsitul actiunii. Intilnim femei frumoase, goale calarind culmea pe o coada de matura sau pe un porc, motan vorbitor, piese de sah prinzand viata pe campul de lupta, pe scurt un fantasctic "extravagant", ciudat pentru un scriitor rus.Romanul este o invitatie la a-ti inchipui ceea ce simti, Bulgakov poate fi chiar Maestrul care arde si el manuscrisul in roman, el este cel care nu-si poate publica volumele, piesele de teatru. Opera ii este interzisa, dar nu devine las, nu face pactul cu diavolul pentru a trece puntea, spre deosebire de Maestru unde prin asa ceva el isi gaseste linistea si iubirea, ca intotdeauna impins de o femeie, nu una obisnuita ci vrajitoarea Margareta.
In final tot haosul inceteaza, lucrurile revin la normal, Bulgakov ii ofera Maestrului puterea de a il ierta pe Pilat, care nu avusese curajul de a se opune imperiului vremii, scutindu-l astfel de vesnicia chinului.
Un roman frumos in care raman cu sentimentul ca iubirea trebuie sa invinga indiferent de vremurile traite.