miercuri, 26 octombrie 2011

W. Somerset Maugham - Pe muchie de cuţit


Din romanele lui Haruki Murakami nu am aflat doar de o muzică grozavă (cel mai bun exemplu poate fi Five spot after dark interpretată de Curtis DuBois Fuller) ci şi de unii scriitori, printre care şi acest W. Somerset Maugham. Romanul "Pe muchie de cuţit" l-am primit cadou de la colegii mei, anul trecut de ziua numelui. Un cadou valoros.

Am crezut că fiind un clasic (cel puţin aşa l-au încadrat cei de la Polirom), Maugham şi-a croit romanul respectând tiparele acestui curent. M-am aşteptat să regăsesc momentele subiectului bine definite, aşa cum le învăţasem în şcoală. Expoziţiune, intrigă, desfăşurarea acţiunii, punct culminant şi deznodământ. N-a fost deloc aşa, dar nu mi-a părut rău. Acţiunea se desfăşoară între cele doua Războaie Mondiale şi are în centru un bărbat plecat în căutarea absolutului, aidoma lui Siddhartha. Slavă Domnului, Maugham este mult mai puţin pretenţios faţă de Hesse, astfel încât am înţeles şi eu cartea, care a fost cât se poate de plăcută, fără prea multă filozofie inutilă. Somerset Maugham nu este doar povestitorul ci şi un personaj din roman, care dialoghează cu celelalte personaje, astfel relatând cititorului cele întâmplate, episodic, nerespectând neapărat cronologia. Vom călători de la Chicago la Paris, pe Coasta de Azur sau India, în timpuri de prosperitate sau după marele crah financiar din anii '30. Alături de bogătaşii vremurilor, de femei uşoare, ori mari înţelepţi brahmani. Câteva pagini sunt dedicate unei băuturi pe care eu o apreciez în mod deosebit, vodka poloneză Zubrowka. Cartea nu transmite cine ştie ce stare de beatitudine ori de împlinire spirituală, însă este una frumos lucrată, iar lectura ei nu doar m-a destins, ci mi-a oferit şi cunoaşterea unor chestii interesante. Pe viitor probabil am să încerc şi alte opere ale lui Maugham, despre care se spune că a fost şi spion pentru Secret Intelligence Service.

6 comentarii:

  1. ce-ai facut morom3t3? de ce ti-au inchis astia blogul? vai dă curu wordpressului, ce-o sa-i mai invincibilizezi, se sparie gandul!

    RăspundețiȘtergere
  2. am vazut in cache. i-o fi deranjat poza aia cu halloweenul!

    RăspundețiȘtergere
  3. da, se pare ca nu esti la curent cu acest autor britanic, draga Ionescu. nu-i nimic. fa glume cu Invincible. e bine si asa.

    RăspundețiȘtergere
  4. ciudat, vad ca blogul lui moromete a revenit. mai devreme zicea ca wordpress l-a sters pen'ca au fost violate niste reguli.

    il stiu eu pe autorul asta britanic, am auzit de el de cand nu auzisesi matale de forume. e drept ca nu l-am citit.

    RăspundețiȘtergere
  5. ha, am gasit si eu cartea in biblioteca alor mei si vad ca tu ai citit-o cu ceva timp inainte....am de recuperat:)

    RăspundețiȘtergere