duminică, 6 octombrie 2013

Ciorbă de varză cu carne de porc şi afumătură

Neapărat să preparaţi o ciorbă de varză cu afumătură şi smântână. Recomand tuturor. Şi lui Ionescu şi lui Eufrosin şi Andreei Toma, ba chiar şi nevasta lui Archaeopteryx să gătească aşa ceva. O astfel de ciorbă n-a mâncat nici Teo de la Teo's Kitchen, nici Anton Daniel care era cel mai renumit bucătar de la noi din corporaţie.

Am luat din Obor oase afumate de porc, mai exact garf. Asta se pune la fiert vreo 30 de minute după care adăugăm carnea de porc, care trebuie să fie mai grasă, aşa. Eu am pus piept de porc cu grăsime şi oase, dar oasele după ce au fiert i le-am oferit Bellăi, ciobănescul german. Ea a spus "bogdaproste", atât de mult i-au plăcut. Carnea din piept tăiată în felii mici, dumicaţi şi lăsată să fiarbă alături de garful afumat. Împreună cu carnea punem morcovi, păstârnac, ţelină. Mai lăsăm la fiert 20 de minute, după care punem varză tăiată fâşii. O varză întreagă, că doar e ciorbă de varză. După adăugarea verzei am mai fiert vreo 40 de minute după care am pus şi 2-3 cartofi de gust şi am mai lăsat la clocot 20 de minute. La final am pus două legături de mărar şi aproape o galetuşă de smântână grasă, 20%. Ciorba e dumnezeiască. Am mâncat la ea şi un ardei iute, ca să nu se depună grăsimea pe vasele de sânge. Şi am tras şi două păhăruţe de Zubrowka.


7 comentarii:

  1. am facut de multe ori genul asta de mancare, cu o singura si fundamentala deosebire. am pus bors. fara bors nu are niciun haz pentru mine o astfel de fiertura de porc afumat.

    RăspundețiȘtergere
  2. pai da, dar borsul nu se mai pupa cu smantana. iar in acest caz smantana da o tenta deosebita. am impresia ca bors folosesc muntenii, oltenii si moldovenii. cred ca ardelenii baga smantana in ciorbe si mai putin bors.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vreau sa-ti spun decat atat : Minunat !

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar! Eu sunt ardeleanca d-aia de nu are nici o ruda in afara judetului Brasov si nici macar nu stiam ce e ala bors pana la reclama cu bors magic...cand chiar daca aflasem ca exista, nu stiam ce este si din ce e facut (raman ignoranta si acum in aceasta privinta).

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai, la asta nu m-ai nimerit, ca nu ma impac nici cu varza, nici cu afumatura. :))) Da' am un sot mare amator de asa ceva. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. O rețetă banală. E ceva mai săracă decât ciorba noastră de varză cu afumătură. Asta e, sunteți bucureșteni.

    RăspundețiȘtergere
  7. Cred ca ai mancat cu ardei iute sa nu vomiti fiind asa grasa, nu anti depunere pe vasele de sange :))

    RăspundețiȘtergere