duminică, 12 octombrie 2014

Adrian Schiop - Soldaţii Poveste din Ferentari

O carte greu de digerat, pentru că dacă eşti heterosexual nu prea te încântă să citeşti despre cum se mângâie doi bărbaţi, despre cum îşi rostesc vorbe dulci, despre cum îşi sug reciproc pulile şi se fut în cur. Dar trecând peste asta, uşor-uşor îţi dai seama de sensibilitatea prozei lui Adi Schiop şi realizezi că ai în faţă o carte interesantă, chiar frumoasă pe alocuri. Pe mine m-a cuprins tristeţea şi mila citind acest roman care prezintă relaţia dintre un ziarist ce locuieşte în Ferentari şi Alberto smardoiul, un ţigan de 33 de ani care vreo 15 ani a petrecut în puşcării, unde a fost lăchit încă de tânăr. Ce doi ba se iubesc, ba se ceartă, îşi iau întotdeauna ţigări şi bere la PET de ultimii bani, încearcă să se adapteze vieţii normale fără nicio şansă de succes, amândoi fiind cazuri pierdute definitiv. Foarte bună partea psihanalitică a cărţii care încearcă să explice comportamentul lui Alberto, cum foarte bune mi s-au părut şi rândurile în care se vorbeşte despre cartierul Ferentari sau despre interlopi şi manelişti. O carte despre bulangii, boschetari, alcoolici, lumea de jos care există cu adevărat dar puţini dintre noi o cunosc. O lume la fel de mizerabilă sau poate mai mizerabilă ca în Trainspotting. Am văzut tot felul de interviuri pe net cu Adrian Schiop. Pare o persoană de treabă, mi-ar părea rău ca Soldaţii să fie autobiografie.

12 comentarii:

  1. e undeva pe un blog un articol denigrator despre drm tbrei, in care autorul povesteste ca l-a cunoscut pe alberto.
    cine e dan, poetul crestin.? dan sociu? marius ianus? doar pe costy rogozanu am reusit sa il identific.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ne lamureste mihai iovanel:

      Totuși, Sociu face parte din altă ligă decât Ianuș. În anii 2000 Ianuș avea o cotă mai ridicată și părea „buzduganul unei generații”, dar timpul avea să arate că Sociu era poetul mai bun și mai inteligent, mai versatil, mai capabil să evolueze. Pe de o parte, așadar, e foarte posibil ca convertirea lui Sociu să fie reală (argumente: profilul lui de Facebook, plus background-ul – de pildă, apărea deja din 2013, într-un roman de Adrian Schiop, sub numele de „poetul creștin”). Pe de altă parte, Sociu e prea inteligent literar (și nu numai) pentru a reduce această iluminare la strigături de tipul „Doaaamneeeeeee” (cum făcea Ianuș). Sociu are profil mai curând de iezuit decât de popă ortodox.

      Ștergere
  2. nu are cum sa fie dan sociu poet crestin. chiar nu stiu. nu sunt la curent cu prietesugurile astea intre oamenii literelor. iar la castel din cate stiu eu beau ase-istii. am avut prieteni in ase care numai pe acolo stateau in timpul facultatii.

    da-mi si mie link la articolul de care zici.

    RăspundețiȘtergere
  3. Răspunsuri
    1. Nu. Crezi ca e mai buna ca asta?

      Ștergere
    2. Nu stiu ce sa zic. E mai haioasa, e alt stil. Pe de alta parte e porneala gay la greu.

      Ștergere
    3. Pai nu cred ca o mai iau. Am atat de multe carti de citit. Cred ca vreo 300 in asteptare.

      Ștergere
  4. Multumesc pentru includerea in Blogroll! Te-am adaugat si eu.

    RăspundețiȘtergere
  5. cimitirul e o prostie cumplita. e cam asa:
    '-salut, sunt adrian
    -saliu, sunt jake
    -eu sunt homo
    -si eu
    -hai sa ne futem
    -hai'

    ori, noi am invatat din 'soldatii' ca lucrurile nu-s asa simple cu oamenii astia. zice schiop: nu imi place sa ma fut cu homosexualii, mi-e scarba. pai si noi care credeam ca....
    nu mai zic de filozofiile lui telespan. gen 'cine nu e in stare sa isi iubeasca copiii nu ar trebui sa aiba copii'.

    in fine.



    altfel, trebuie sa va spun, coffee, ca de cateva zile incoace am futat monstruos de mult. pana la hemospermie. am luat pentru prima data in viata substante care sa ma ajute sa futizez. femei jegoase de la gara, femei de servici de la corporatie, bariste de la macdo, prostituate de semi-lux, you name it. dupa aia am recitit etajul xxii si cimitirul. mi s-au parut tot slabe. teoria dv cum ca nu apreciez acest gen de literatura fiindca sunt nesatisfacut pare sa fi picat. poate e o chestie de gust. sau poate pur si simplu sunt niste lucrari slabe. sau poate femeile astea sunt de vina ca nu m-au satisfacut suficient.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dl. Ionescu, ma bucur sa aud ca v-ati relaxat. Astept impresii detaliate - ce substante, cum a fost? :)

      Ștergere
    2. 'eu nu sunt genul kiss and tell in plm'

      probabil ai citit deja dilema, gabriel. 70% realitate, 30% fictiune.
      http://dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/soldatii-70-realitate-30-fictiune-interviu-scriitorul-adrian-schiop

      Ștergere