
Ce mult mi-a plăcut cartea. Foarte diferită faţă de ce mai citisem de la Coe (Casa somnului, Ploaia înainte să cadă, Înspăimântătoarea viaţă personală a lui Maxwell Sim). Stilul folosit pentru Expo 58 mi s-a părut destul de murakamian. Să luam de pildă întâlnirea cu Anneke de pe aeroportul Melsbroek. Păi în pasajul ăsta parcă citeam despre Malta Kano. Ori dragostea cu care autorul introduce în text piese muzicale (frumoasă Streamline Train, a celor de la Ken Colyer Skiffle Group), mâncare ori alte mărci de produse (chipsuri Smith’s salt’n’shake ori ţigarete Player’s Navy Cut). Totuşi povestea este mai bună ca cele scrise de Murakami şi are o finalitate, plus că e cu picioarele pe pământ, e palpabilă, nu e ceva fantastic. Mi-au mai plăcut foarte mult elementele care induc atmosfera anilor respectivi, sfârşitul anilor '50. Chestii gen fumatul în avion, modul de adresare între oameni, obiceiurile. M-am gândit la serialul Mad Men care abundă de asemenea elemente.
O undă de tristeţe m-a cuprins la ultimul capitol, în care sunt trecute în revistă mai multe întâmplări istorice ce au avut loc din 1958 până în prezent, alături de elemente din viaţa personajelor cărţii. Mi-e ciudă pe timpul care trece şi mi-e ciudă că nu mai rămâne nimic din noi, că totul este efemer. Am sporit melancolia ascultând de câteva ori o piesă clasică ce apare în carte, Pastorale d’ete, compoziţie a elveţianului Honegger.
dupa aia am mai citit o carte cu spioni. bombonel, de ian mcewan. excelenta si aceasta.
RăspundețiȘtergerepai o s-o iau. am cheltuit milioane pe recomandarile tale. tu ai cheltuit ceva pe recomandarile mele?
Ștergeremi se pare mie sau simt o nota de tristete? o fi toamna, o fi Expo '58, o fi altceva....m-ai facut curioasa, experienta mea cu Johathan Coe re rezuma doar la "Casa somnului"....
RăspundețiȘtergeresunt adesea trist cand citesc despre personaje care erau tinere si frumoase in trecut, iar in prezent fie sunt batrani ori au murit. fugit ireparabile tempus.
Ștergerecasa somnului de asemenea exceptionala. expo 58 nu te va dezamagi.
Se obtine un efect asemanator vazand filme din anii '50 si apoi cautand informatii despre actori. Inevitabil vei da si peste poze recente (in cazul celor care n-au avut norocul de a muri repede).
Ștergereda, doar in murakami si mircea eliade poti citi despre personaje care erau batrane si urate in trecut iar in prezent sunt tinere si frumoase.
RăspundețiȘtergeream cheltuit pe recomandarile tale. oare ce am cheltuit? sorgul rosu, desigur. o ursoaica ce scrie proza scurta, ludmila nu stiu cum. sofica oxanen. oare si ceva recent achizitionat, in pachetul de 4 carti electro? erau asa: fil roth, doru rocker ionescu si inca doua. a, da. aia cu buda din pod. si a patra carte din pachet e una lunga, amprenta omului. inca nu am citit. si pesemne or mai fi si altele, afara de, recapitulam, sorgul rosu, ludmila, sofica si julie otsuka.
care ludmila? petrusevskaia sau ultiskaia?
RăspundețiȘtergeresi oe. ziceai ca l-ai citit pe oe. daca nu-ti spuneam eu de oe nu cred ca auzeai de el.
petrusevska. da. si oe. o carte pe care am dat ca la vreo 5 lei. a fost destul de misto.
Ștergeream citit vreo 2-3 povesti de la petrusevka si mi s-au parut ciudate, fara rost.
Ștergerede la oe am citit deja 3 carti, dar nu si o experienta personala.
pai sa o citesti. se fute cu o japoneza. ce poate fi mai incitant?
Ștergereai bagat asta cu japoneza pentru ca sa-ti dau eu binecunoscuta replica, nu?
Ștergerecare replica? the path of the righteous? sau cu paru pubian? nu retin daca scrie ceva de prezenta sau absenta parului.
Ștergereda. cu paru pubian.
ȘtergerePăru' pubian, e mai lung de-un an. Călare pe Bălan, mă sui în banan.
ȘtergereInteresant ce spui aici. Nu am citit nimic de Jonathan Coe, dar nu stiu de ce aveam impresia ca sunt niste cartulii umoristice sterse.
RăspundețiȘtergereIncepe cu Casa Somnului, asa cum am facut si eu. Un thriller exceptional, nici urma de umor.
ȘtergereDe Coe am citit doar ”Casa somnului”, care mi-a plăcut mult, așa că nu pot să-mi explic de ce nu am căutat și alte romane ale scriitorului. Cu toate cărțile astea noi care mă asaltează, am cam uitat de el. Mersi că mi-ai adus aminte, pare interesant acest roman.
RăspundețiȘtergeremie sa imi multumesti, ema cojocaru. cu placere!
Ștergerebălan all the way!
Bananul s-a uscat
RăspundețiȘtergereParul a putrezit
Balan sub veioza
Fute-o japoneza!
Bălan în Malaezia, e verde ca ardezia,
ȘtergereCu păr rebel, pubianul e chel,
E toxic să fuți, înconjurat de ardei iuți,
Veioza s-a stins, bananul e nins.