joi, 18 ianuarie 2018

Bătrâni

În urmă cu vreo 30 de ani mergeam la biserică împreună cu bunicii. Toți cunoscuții lor de acolo mi se păreau minunați, la fel ca majoritatea oamenilor aflați în jurul vârstei de 70. Bărbați cu pălărie, costum și cravată, femei în deux-pieces-uri elegante purtând bijuterii rafinate. Oameni de o politețe impecabilă, persoane cu o ținută remarcabilă. În prezent mă uit pe stradă sau în mijloacele de transport în comun la bătrânii zilelor noastre. Au pierdut orice urmă de rafinament, fețe schimonosite, triste, urâte. Oameni îmbrăcați sărăcăcios, fără gust. Nu seamănă cu bătrânii de acum 30 de ani, cu bătrânii copilăriei mele. Oare de ce? Am căutat un motiv. Poate pentru că cei de atunci erau născuți undeva pe la 1915 și și-au petrecut adolescența/tinerețea în perioada interbelică despre care se spune că a fost înfloritoare, iar cei de acum sunt născuți pe la 1945 și au trăit vremurile tinereții în perioada comunistă. Atât de tare și adânc ne-a prostit comunismul? Asta să fie cauza degradării umane? Eu alt motiv nu găsesc pentru această schimbare, dar voi, cititorii, puteți enumera altele.

4 comentarii:

  1. Cica in perioada interbelica nu era situatia atat de roz.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comunismul a reușit cu foarte mare tenacitate să distrugă toate elitele și să creeze "Omul nou". Bătrânii din ziua de azi sunt foștii "Oameni noi" de acum 30-40 de ani. Situația în care se află România azi este strâns legată de transformările radicale pe care le-a facut regimul comunist. Așa cum spunea și Ada Milea:

    https://www.youtube.com/watch?v=0V2n29mlxro

    Trist!

    RăspundețiȘtergere
  3. cred ca erau destui batrani prapaditi si acum 30 de ani (dar cum de ai amintiri de acum 30 de ani? cati ani ai de fapt?), dar acei batrani distinsi de cate spui tu nu prea mai exista. or sa reapara insa.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ti-ai raspuns singur foarte bine.
    Fix asta e motivul. Diferenta intre cei ce au prins viata in Romania regala, si cei ce au prins doar comunismul cu toata mizeria lui.

    Primii au trait cu scoala buna, maniere, lectii de pian si franceza, costum elegant, parada de 10 mai, comanda din catalogul lafayette, cinema american, reviste din Franta, vacante la Balcic (uneori la Paris), promenada pe bulevard.

    Ceilalti cu 'munca' la uzina, cu maistru si 'tovarasu director' , ziarul Scanteia, tabloul cu Ceausescu, cartela de mancare, filmele lui Nicolaescu, frica de Securisti, vacante la Amara, TVR cu 2 ore de program, parada de 23 august, ura pt intelectuali si straini.

    RăspundețiȘtergere