marți, 10 ianuarie 2012

Gabriel Garcia Marquez - Ceas rău


Un roman bun, interesant, dar foarte departe de pretenţiile pe care le am atunci când citesc o carte de-a lui Marquez. E primul său roman şi cu siguranţă trebuia citit înainte de "Un veac de singurătate" sau "Dragostea în vremea holerei". Eu nu am procedat aşa. Acţiunea din "Ceas rău" se desfăşoară într-un sat (nu se specifică nici numele satului, nici ţara, dar probabil în Columbia), unde, în fiecare noapte, cineva lipeşte aşa-zisele pasquinades, adică bileţele cu diverse bârfe sau zeflemele despre localnici. Aceste bileţele transformă complet satul, ducând până la crime şi conflicte politice de anvergură, totul culminând cu interzicerea pentru locuitori de a mai circula odată cu lăsarea serii. În pofida pazei militare, bileţelele continuă să apară. Totul este descris cu talent şi Marquez chiar ştie să se exprime foarte frumos, dar parcă sunt concentrate prea multe personaje şi fapte în puţine pagini, iar la un moment dat am pierdut şirul şi nu mai ştiam care-i unu şi care-i altul şi ce vor ei să facă. Dar am apreciat cartea pentru pitorescul ei în primul rând. Peste o vreme am să uit 90% din ce s-a întâmplat în roman, dar cu siguranţă voi rămâne cu următoarea problemă care m-a măcinat serios. Din păcate nu i se dă soluţia în carte. Vă invit, dragi cititori ai blogului, să o rezolvaţi voi. Problema zice aşa:

Un om vine la 10 seara şi se cazează la un hotel. Se duce în cameră şi se culcă. În dimineaţa următoare camerista urcă să-i ducă o cafea, dar îl găseşte mort în cameră, într-o avansată stare de putrefacţie. La expertiza medico-legală, se descoperă că omul era mort de 8 zile. Cum de s-a întâmplat asta?

5 comentarii:

  1. Pai si care mai e smecheria? Chiar nu am inteles ce s-a dorit cu aceasta problema si ce rol are.

    RăspundețiȘtergere
  2. e o metafora in pula mea. io m-as sinucide la un hotel de exemplu. dar iti dai seama ca pana in momentul efectiv al sinuciderii mori pe dinauntru de ceva zile. o autopsie sufleteasca ar indica pentru mine de exemplu vreo 4 ani.


    cemah de pe locomania.

    RăspundețiȘtergere