duminică, 6 aprilie 2014

Duminică

Din nou la Lidl. E duminică dimineaţă. În faţa mea o femeie de 45 de ani căreia îi studiez vestimentaţia. Papuci, ciorapi, pantalon de trening scămoşat, bluză de trening dintr-un alt set cu pantalonii, coafură permanent, cercei rotunzi şi mari. Aceasta este condiţia româncei trecută de 40 de ani, din clasa medie. Şi aşa iese pe stradă, îmbrăcată ca o ţopârlancă, în aceleaşi haine cu care dă prin casă cu aspiratorul. Mă uit pe bandă să văd ce cumpără. Mici şi bere la PET de 2,5 litri. Să nu credeţi că va face micii la pădure, pe grătar. Îi va face acasă în bucătăria ei, într-o tigaie pe aragaz, împuţind tot blocul cu miasma cărnii tocate de la Lidl. Şi va sta împreună cu bărbatul ei cel puhav la masă, sărbătorind faptul că e duminică. Şi dacă vor avea şi muştar de Tecuci sărbătoarea va fi completă. Aşa suntem noi românii, transformaţi de comunism. Cu siguranţă generaţiile viitoare nu vor arăta aşa. Sunt curios oare dacă în prezent femeia daneză ori cea franceză ies la fel îmbrăcate pe stradă şi mănâncă ceva în genul acestui eşec culinar, reprezentat de micii făcuţi în tigaia cu ulei.


23 de comentarii:

  1. Nu văd care e problema. Și așa Lidl arată ca un depozit. Nu era nici la restaurant, nici la teatru, nici la promenadă.

    Ce înțelegi prin ”clasa medie”?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma deranjeaza pe mine la ochi. Asta e problema.

    Clasa medie? Om cu studii cel mult medii, cu un salariu de pana in 1000 lei, maxim 1200. Un om care nu citeste, care se uita la Antena 3, care nu pleaca in calatorii prea departe. Sunt doar cateva caracteristici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poți să îți definești noțiunile cum vrei, dar salariul până în 1200 lei înseamnă sărăcie. Omul nu își poate cumpăra din banii ăia un apartament, nici cu credit, ori o mașină cât de cât. Nici nu poate merge prea departe, un bilet de tren București-Arad e 115,5 lei. Dacă se mai și întoarce dă a 5-a parte din salariu numai pe acest drum.
      Nu e sărăcie extremă, dar e sărăcie.

      Ștergere
    2. Inseamna ca peste 50% din Romania se zbate in saracie.

      Ștergere
    3. Chiar mai mult de 50%. Unii se zbat, alții s-au resemnat.

      Cât despre poză, și prin Europa civilizată (de ex. Germania) poți vedea oameni obezi în treninguri hidoase la cumpărături. Pe mine imaginea nu mă deranjează, nici nu am pretenții mari ref. la felul cum arată alții.

      Ștergere
  3. Caracterizarea ta a unui om din clasa medie este gresita. Asa zisa patura de mijloc este in foarte mare parte alcatuita din corporatistii pe care ii "iubesti" atat de mult.

    RăspundețiȘtergere
  4. Se vede c-ai imbatranit :(
    Intreaga viata ti se invarte in jurul subiectului Hyper-marketuri :(

    RăspundețiȘtergere
  5. eu sunt de acord cu tine. chiar si la cumparaturi, trebuie sa te-mbraci decent, curat si estetic. asta nu presupune neaparat mari cheltuieli, doar putin interes si privit in oglinda inainte de a iesi din casa. nu spun sa fii office la hypermarket dar nici in slapi si pantaloni de trening uzati. e o forma de respect fata de tine insuti si fata de ceilalti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. exact! a se vedea si acest articol: http://noptisizile.blogspot.ro/2011/09/papuci.html

      Ștergere
  6. Buna, buna...sunt pe blogul tau de vreo doua zile. Sursa? Blogul Printesei (plus Tache - doua bloage pe care le urmaresc in tacere). Bun, tu vorbesti de clasa mijlocie (care este zic eu...o cu totul alta mincare de peste decit ceea ce crezi tu). Nici macar tu, nu faci parte din clasa mijlocie a unei natii, mai specific a romanilor.
    Vorbesti de Lidl, nu de Harrods sau Mark&Spencer. Acolo, se duce clasa mijlocie la cumparaturi, sa nu zic shopping. Eu zic, esti un om bun, dar care vrea sa para ce nu e, si pe deasupra snob. Am inteles c anu iti plac romanii (scirbe, mizerii si etc) ..schimba mediul, muta-te in Serbia sau Cehia. tu un semidoct, eram convinsA :). Am citit majoritatea cartilor de pe display-ul tau, recunosc, nu stiam de sofi oksanen, i-am vazut cartile dar nu m-a atras. Recenzia ta a fost ok..
    Totusi...e Lidl, nu e nici macar Tesco, dara colo nu ne permitem sa ne ducem? corect?:)...E Lidl. Incearca Aldi...poate dai de un fashion show si scapi de mizeriile de romani din Lidl.

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna! Bine ai venit pe un blog adevarat! Spune tu ca nu sunt mai tare ca Printesa sau Simona! Am fost la Tesco in Slovacia si in Ungaria. Misto. In Romania nu exista. Nici Mark&Spencer alimentara, ci doar magazin de haine. Unde sa ma duc in alta tara? Ce? Eu sunt sarb sau ceh?
    La noi Lidl e pentru clasa medie. In Occident probabil e pentru saraci.
    Nu imi plac romanii. Sunt neamuri proaste. Sunt si exceptii.
    De ce sunt semidoct?
    Ramai in continuare alaturi de blogul meu! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce suntem neamuri proaste?
    Inca o data, definitia ta pentru clasa medie e gresita. Nu conteaza tara, neamult sau salariul. Noi suntem saraci, cu duhul si cu portofelul. Te trolez de simbata, vorbeam cu un prieten despre blogul tau (nu locuiesc in Romania) si vorbesc engleza, incercam sa-i spun ca tu m-ai enervat cu blogul tau si cu opiniile tale. Mi-era ciuda ca nu intelege ce scrii :))..Raspunsul lui?- te intriga destul de mult ca sa vorbesti despre blogul lui de 20 de min. Zic bun, il intreb ce e clasa mijlocie la el in tara, ...sunt de acord cu el, nu cu tine. Clasa mojlocie este cind iti iei dadaca de la tine din tara ca nu iti permiti filipineza sau mai stiu eu ce ne-am. Cind ai cel putin doua masini in curte desi nu conduce decit unul dintre voi. Cind nu cunosti ce e Lidl sau ce preturi sunt in Cora. Cind ai haine mai presus de Zara sau cel putin de acolo (si alea numai casual) sa ne ducem sa facem cuparaturi ine le pentru ca....nu pot eu sa ma duc in pijama sa-mi iau lapte la 7 dimineata. Trebuie sa stau sa pun sutien si rimel pe fata ca mi-e frica de judecata unora care sunt atit de plictisiti de viata lor incit se baga in a altora. Semidoct - pentru ca mi-ai parut. Cartile pe care le afisesi sunt asa..pe sub masa sa zic, nu stiu toti si toate pe cine citesti tu acum.
    Nu citesc bloguri, nici macar pe al lu' Tache sau nu-mi vine acum in minte..Regina si Printesa. La Tache imi place ca se vinde :), si e desteapta. Nu imi place literatura electronica. Prefer cartea in mina.

    Inca nu am terminat tot blogul tau, mai am de citit. Dar spune-mi, sotia ta se aranjeaza cind se duce sa cumpere piine?

    RăspundețiȘtergere
  9. scuzele de rigoare pentru gereselile gramatical :) ..acum imi recitesc postul si parca sunt retard

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nicio problema. pe net nu le acord atentie. si eu gresesc mereu :)

      Ștergere
  10. Nu am inteles ce vrei sa spui despre cartile pe care le citesc. Cum adica sunt pe sub masa? Sunt semidoct ca citesc ce fel de carti? Nu inteleg :(
    Pai clasa medie din Romania difera de clasa medie din tarile dezvoltate, nu? Adica daca esti in clasa medie aici poate ai hanorac Livergy de la Lidl si nu trening din Obor, poate ai masina straina noua si nu Opel Astra la mana a doua din Germania luat cu 3000 euro, poate nu te duci in Cismigiu in week end si faci o excursie pana la Brasov, poate nu mananci la Mc si iei si tu masa macar la un restaurant cu tacamuri din inox.
    Tu vrei sa spui ca sunt sarac ca merg la Lidl sau ce? Nu sunt sarac pentru Romania. Sunt din clasa medie.

    Da, aranjeaza-te frumos cand iesi pe strada sau mergi la cumparaturi. Nevasta'mea nu merge in papuci pe strada si nici in capot. Nu cred ca e vreo mandrie si o dovada de libertinism si capitalism sa mergi rupta-n cur, nespalata si neingrijita. Tine de bun simt. In primul rand pentru tine, mai putin te intereseaza ca te vede cutare sau eu. De ce sunt plictisit de viata mea? N-am voie sa ma uit in jur? Trebuie sa port ochelari de cal? Ce prostie e asta? Nu-ti da cu rimel la ochi, dar nu iesi pe strada cu pantaloni rupti, scamosati, nu purta ciorapi la papuci ca un neam prost.

    Romanii sunt neamuri proaste. La volan, in magazine, pe strada, peste tot. Am fost si eu in 3-4 tari straine acolo si n-am vazut mizerie pe strada, n-am vazut soferi asa nervosi ca la noi, oameni rau voitori, prosti. Oameni care nu-si strang tava dupa ce mananca la Cora, care vin si mananca la Cora si se cred la un restaurant de 5 stele. Aia sunt snobi, nu eu. Cu ce sunt eu snob?

    RăspundețiȘtergere
  11. ps: sigur, am gresit probabil cu categorisirea clasei medii in primul meu comentariu aici. cred ca "m cu studii cel mult medii, cu un salariu de pana in 1000 lei, maxim 1200. Un om care nu citeste, care se uita la Antena 3, care nu pleaca in calatorii prea departe. " e o clasa mai jos cu doua trepte decat clasa medie.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am pus o intrebare si pe facebook, sa vedem daca vrea sa imi raspunda cineva.
    https://www.facebook.com/pages/Nopti-si-Zile-Blog/353536641360279

    RăspundețiȘtergere
  13. Bun, ok, corect, sunt eu mai de judecata. Sunt plecata de 6 ani si am cutreierat Europa. In ce tari ai fost tu, am fost si eu. Cei mai imputiti sunt asa numitii engleji :). Recunosc, am luat un obicei prost de a ma imbraca comod la cumparaturi, dar totusi, exagerezi un pic. Nu m-am uitat la tv si nu ma uit. mai citesc presa scrisa din Romania si nu recunosc peste 60 % personajele care seama intre ele din respectiva/respectivul ziar/revista.
    Totusi, mama m-a invatat ceva acasa, tine de educatie si daca nu ti-o cultivi (ca si umorul) ..se pierde. Ce zici, absolut, e bun simt. Aveam o profesoara in liceu, de romana, nu-i mai tin minte numele, ca nu m-a impresionat. Venea la scoala cu parul nespalat si hainele pline de ketchup sau mustar. Si, vorba aia, nevasta de sef de politie cu pretentie (!!!). Mi-era scriba sa ma duc la ora, si eram olimpica la literatura, efectiv scriba. De la fiinta aia, am ramas cu sechele de par nespalat, si cu pete pe haine (jur ca nu port alb sau am prosoape albe ...nimic).
    Deviez, nu prea vorbesc romaneste si am logoree.
    Bun, cred ca te-am judecat prea aspru, ti-am spionat profilul pe facebook. Intrebare, ce e cu obsesia asta pentru hypermarket? sau promotii?..

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu-mi place cum gandesti si vorbesti despre oameni de care nu stii nimic. Nu ai nicio idee despre ce viata traieste acea femeie, daca are un sot asa cum il descrii (sau daca are orice fel de sot), ce venit amarat o avea, poate mancarea asta mizera, in viziunea ta, e un lux pentru ea, poate nu are "haine de shopping" ci numai un pantalon scamosat de iesit din casa si unul rupt de stat in casa......etc. Nu judeca inainte sa cunosti.
    Romanii sunt frumosi, drepti si buni, doar ca prea au fost haituiti, furati, subjugati, ponegriti si uneori le este greu sa se ridice din mocirla si sa dea un dos bun de palma aluia care ii fotografiaza fara permisiune.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am facut poza la o pereche de pantaloni si la niste papuci. Nu am pus nimanui, fara permisiune, aparatul de fotografiat in fata. Pornind de la aceasta pereche de papuci si de la perechea de pantaloni am scris cateva randuri. E ca si cum l-ai certa pe Murakami ca scrie despre viata sexuala a lui Toru Okada.

      Ștergere
  15. Nu este o obsesie. Mai degraba e un fel de satira. Nu am ca pasiune cumparaturile in hypermarket, chiar fug de ele pentru ca nu vreau sa ma inghesuiesc, nu suport multimile de oameni, imi place linistea. Doar ca uneori trebuie sa mai cumpar cate ceva de mancare si o fac din hypermarket. Scriu si eu despre ce vad. Mi-ar fi placut sa fiu sef de gara si sa povestesc despre trenuri, dar nu sunt.
    Daca vrei sa fim prieteni pe fb, adauga-ma. Gabriel Locomotiva.

    RăspundețiȘtergere
  16. eh, mi-ar fi placut sa fiu soarece de laborator sa nu iau contact cu oamenii :)..te-as adauga, dar nu intru pe fb mult. te citesc aici.
    ms mult de discutie, daca par needucata, nu sunt :). doar cind am cu cine ma ''certa'', nu scap ocazie.

    RăspundețiȘtergere