luni, 14 aprilie 2014

Ludmila Ulițkaia - Fetițele. Rude sărmane

Încă o dovadă a faptului că litereatura rusească e o bijuterie. Ulițkaia este o maestră a prozei scurte, trasând în aceste colecții de povestiri câteva destine feminine impresionante, într-o Uniune Sovietică în plină schimbare. Ulițkaia vorbește numai despre femei, fie că sunt eleve în școala primară, fie că au ajuns la vârsta a treia, amintindu-mi prin acest fapt de volumul lui Alice Munro pe care l-am citit. Încă o dată trebuie să subliniez cât de nemeritat este premiul Nobel obținut de scriitoarea din Canada, deși cineva mi-a spus să nu judec autorii după doar o carte citită. Ulițkaia are ceva din Tolstoi, dar se aseamănă și cu Aitmatov. Este caldă, reușește să impresioneze, te face să-i iubești personajele, are umor pe alocuri, deși cea mai mare parte a cărții este dominată de tristețe. Cartea nu este lipsită nici de scene sexuale, deloc exprimate vulgar, ba chiar foarte poetic. Povestirile, care au cam 20-25 de pagini, mi-au dat senzația unor microromane, fiind foarte dense și cuprinzând de multe ori o viață întreagă de om.


Urmează spoilere. Foarte impresionantă povestea Kolovanovei, care își vinde virginitatea unui tăntălău pentru a obține câteva ruble cu care cumpără un buchet de flori profesoarei de germană, de care era eminamente îndrăgostită. Interesante poveștile ce le au în prim plan pe cele două gemene gruzine, al căror tată aflat pe front nu vrea să creadă ca fetele sunt ale lui, asta ducând la nebunia mamei. Întors din război își crește copiii ca și cum ar fi ai altuia, dar le iubește sincer pe fetițe. Foarte bine surprinsă atmosfera unei întâlniri între fetițe de 10 ani, când se explorează la maxim sexualitatea provenită din curiozitatea specifică vârstei. Și partea a doua, Rude sărmane, are povestiri superbe. Fiica Buhariei merită amintită, cu o mamă care reușește să-și crească fiica ce suferă de sindromul Down, dar și Bromka, cea care naște patru copii, ce în perioada URSS din anii '70-'80 ajung oameni însemnați deși plecaseră de foarte jos.

Am relatat foarte pe scurt câteva din subiectele abordate în carte pentru a-i face curioși pe eventualii doritori de lectură din Ulițkaia și pentru a sublinia faptul că scriitoarea este deosebit de ingenioasă în alegerea temelor abordate. Toate poveștile, deși vorbesc despre chestii aparent banale, au ceva neașteptat în ele.

7 comentarii:

  1. Ha ha, m-ai amuzat cu „cineva mi-a spus să nu judec autorii după doar o carte citită”. Cine știe dacă o sa-mi placă sau nu romanele Ludmilei Ulițkaia (o prietenă mi-a spus că nu i-a plăcut Daniel Stein), dar iată că a căpătat deja un capital de încredere prin aceste povestiri strașnic de bune. Mă bucur că ți-au plăcut. Mi-ai dat impulsul necesar pentru a mă apuca de scris despre partea a doua. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu îmi doresc să citesc " Al dumneavoastra sincer, Şurik". Mă distrează foarte tare acest nume. Chiar glumesc cu băiatu meu şi-i spun aşa: "Ce faci măi Şurik?". Lăsând gluma la o parte, am impresia că ăsta e romanul ei cel mai tare, piesa de rezistenţă. Aştept cu mare interes cronica ta. Tu ai mult mai multă răbdare şi eşti mai talentată la asemenea chestii.

    RăspundețiȘtergere
  3. De când vreau eu să citesc acest volum de povestiri, dar nu l-am cumpărat încă.Mă atrage ceva la el dinainte de a fi citit prea multe impresii. N-am citit spoilerele, nu-mi place să îmi stric surpriza. E una din acele cărți despre care știu dinainte că o să-mi placă. Sper că așa va fi. Văd că tu ești foarte încântat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu are cum sa nu-ti placa aceasta carte. Mergi la sigur cu ea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am citit cartea asta, aşa că nu pot face nicio comparaţie. Totuşi, ştii că nu pot fi de acord cu părerea ta despre Alice Munro :) Totuşi, o să citesc şi eu volumul ăsta, în special pentru proza despre tatăl de pe front.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, e o parere personala despre Alice Munro. Pur si simplu nu a fost pe gustul meu. Sa stii ca nu e asa important ca tatal celor doua fete e in razboi, cred ca putea fi oriunde. Asta pentru ca te stiu pasionat de chestii legate de armata si nu e cazul sa-ti faci iluzii. Dar citeste cartea neaparat. E de nota 10!

      Ștergere
  6. Celebra scriitoare rusă Ludmila Ulițkaia, o voce critică a războiului din Ucraina, care trăiește în exil în Germania, a fost clasificată vineri de autoritățile ruse ca „agent străin”
    Potrivit Ministerului rus al Justiției de vineri (ce e aia justiție de vineri, bre?), autoarea s-a „opus” conflictului din Ucraina și în special „a făcut propagandă în favoarea relațiilor LGBT”.
    Ea locuiește în Germania din 2022, după ce a părăsit Rusia în urma lansării ofensivei din Ucraina, la fel ca mulți dintre detractorii lui Vladimir Putin.

    RăspundețiȘtergere