joi, 1 ianuarie 2015

Top 10 cărţi citite în 2014

La mulţi ani, sănătate şi numai bine tuturor cititorilor şi comentatorilor de pe acest blog. Pentru că majoritatea celor ce intră pe aici sunt pasionaţi de literatură şi pentru că mie îmi plac mult statisticile să începem anul 2015 cu un Top 10 cărţi citite în 2014. Dintr-un total de 34 de cărţi, 10 şi-au făcut loc în acest top.

1.Mo Yan – Baladele usturoiului din Paradis
2.Adam Johnson – Povestea lui Jun Do
3.Chinua Achebe – O lume se destramă
4.Barbara Demick – Nimic de invidiat
5.Arto Paasilinna – Morarul care urlă la lună
6.Jonathan Coe – Expo 58
7.Bohumil Hrabal – L-am servit pe regele Angliei
8.Julie Otsuka – Buddha din podul casei
9.Ludmila Ulitkaia – Fetiţele. Rude sărmane
10.Adina Rosetti – Deadline

34 de comentarii:

  1. bre, din topul tau am citit 3 carti, locurile 6, 7 si 8. 6 si 8 chiar anul asta. eu as zice asa:
    vreo 3-4 carti se desprind:
    laur. de evgheni vodolazkin. era la mine pe strada un pusti ceva mai mare. il chema laur. acuma desigur ca e un mosh. ideea e ca exista un laur in fiecare din noi. nu am terminat de citit cartea asta, dar nu cred ca ma va dezamagi pe final. bravo, bravo! probabil va fi locul 1 in topul gabriel 2015.
    teatrul lui sabbath. am glumit noi acum 6 luni, da adevarul e ca michi sabbath era un mare futacios. iar croata aia.... exista pesemne cate o drenka in fiece cititoare a acestui blog. depinde doar de tine, gabriel, sa o scoti la suprafata.
    bombonel, de ian mcewan. nu e cu adrian nastase. o carte din care aflam ca in romania din anii 80 sau, daca va place badea mircea, in romania ultimilor 10 ani era mult mai bine decat in anglia anilor 70. atat ca eu nu am timp sa cred asa ceva. cate ceva din selena exista cu siguranta in fiecare din cititorii acestui (super)blog.
    solar, de acelasi. era odata un mc frantuz, mc solaar. ce zi poate sa aiba nobelistul ala in final. spoilere. mai bine nu dam spoilere.
    au mai fost:
    soldatii de adrian schiop. de ce nu l-au ales in finala premiului fratila? oricum, nu cred ca ar fi castigat. toate bloggeritele alea ar fi fost oripilate. probabil ca juriul s-a gandit sa nu ii dea 10 mii de euro impozabili autorului, pen' ca i-ar cheltui cu alberto pe bere la pet. ce omagiu mai frumos poate fi adus? asta insemneaza sa scrii excelent. nu cred ca e nevoie sa va spun ca un alberto exista in fiecare dintre noi.
    dl mee, de andrew crumey. superba carte cu prosti. probabil nu va fi apreciata de matale, gabriel.
    malcolm bradbury- my strange quest for mensonge. the structuralism's hidden hero. gabriel, nu incerca sa citesti acest volumas. nu e defel genul tau. e o carte despre nimic, asa cum auzi/ citesti.
    stoner, de john williams. povestea unui taran care pleaca sa invete la oras agricultura si se trezeste prof de literatura. in plus, are o amanta mai nasoala decat nevasta, dar incomparabil mai futacioasa. frumoasa carte, ti-o recomand, gabriel.
    nu avem poezie. am citit cateva carticele. anaBÄSis incepe bine, dar deocamdata am citit mult prea putin ca sa o includ. poate la anu, de-om fi sanatosi. sa mai spunem ca circa 1/3 din volumele din 2014 le-am citit in format buleftronic. 4 din cele 8 mai sus citate.
    pana la 10 ar mai fi doua locuri, dar nu stiu cu cine sa intru. expo 58, trenuri strict supravegheate, zen sau arta intretinerii unui motor (stim, exista un fedru in fiecare din noi. totul e sa nu il ucidem), un erou discret, o problema personala a lui kenzaburo, viata lui pi (e important sa il eliberam pe richard parkerul din noi)- oricare sunt alegeri corecte. poate si altele.
    la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  2. atonementul lui mcewan nu intra in top? interesant.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ispasire si Vraciul au ramas in afara topului. Ispasire pentru ca m-a plictisit la partea de razboi, lungind-o prea mult. De fapt partea mea preferata din carte este prima parte, pana se produce evenimentul. Iar Vraciul desi foarte frumoasa, pare fortata si departe de timpurile noastre. Cartile trebuie sa fie la moda oricand.
    In schimb si-a facut aparitia in top Deadline, pentru ca a descris foarte bine viata de corporatist si pentru ca m-am regasit in aceasta carte. Bine scrisa si te tine in priza.

    Eu din topul tau am citit doar Soldatii, iar din mentiuni Viata lui Pi si Expo 58, care merita cu prisosinta un loc in top, fie si doar pentru ca ne-a facut melancolici si ne-a facut sa cautam poze pe net.
    Vom vedea ce se intampla cu Laur. 50% sunt sanse sa o abandonez dupa 20 de pagini, cum am facut cu multe din recomandarile tale.

    Sa-l asteptam si pe Falsul Ionescu cu topul sau personal.

    RăspundețiȘtergere
  4. nu 50%. mai degrabă 28-29%. nu e foarte facilă, dar nu pune probleme de lectură.
    falsul cred că doarme-n cuib de vodka visând năvoade pentru peşti.

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani! Avem intr-adevar cateva puncte comune. Voi folosi topul tau ca recomandare pentru lecturile viitoare. Acum citesc Bombonel de care vorbeste ionescu, buna carte.

    RăspundețiȘtergere
  6. La multi ani! Mi-am propus sa citesc si eu Bombonel in luna lui Făurar. Mie mi l-a recomandat si bloggerita fructitza.

    RăspundețiȘtergere
  7. La multi ani Gabriel !
    Pai cum, doar 34 de carti ? Credeam ca sari de suta de carti pe an :)


    RăspundețiȘtergere
  8. La multi ani!
    Eu uit ce am citit si in astea 34. Cred ca innebunesc daca citesc 100.

    RăspundețiȘtergere
  9. A avut si zoso o postare azi. Şasă comentarii a adunat.

    RăspundețiȘtergere
  10. Ha, avem trei cărți în comun citite anul (abia) trecut, care se vor regăsi și în topul meu. Hrabal a fost în topul pe 2013, iar Paasilinna în 2012, dar pe ăsta l-am recitit. În rest, mă interesează toate celelalte cărți din topul tău, dar cred că pe lista de anul ăsta vor intra doar Otsuka, Achebe (neapărat) și Baladele usturoiului, pe care o am împrumutată de câteva luni (rușine să-mi fie!).

    Sper ca anul ăsta să împrumut mult mai puțin și să mă concentrez pe ce am în bibliotecă, că sunt multe cărți bune necitite, deși împrumuturile mă scutesc de cheltuieli suplimentare. Construirea unei biblioteci personale nu e o prioritate pentru mine. Contează mai mult cea virtuală. :)

    A, e foarte interesant și topul lui Ionescu. Văd că e mare nebunie pe bloguri cu Stoner, pe care o aveam în engleză dinainte de a fi tradusă. Ce nasol că n-am citit-o mai devreme, când nimeni nu auzise de ea, că eram și eu pe val acum. :)) Și cu Laur văd că e agitație mare, dar de asta chiar nu știam nimic.

    RăspundețiȘtergere
  11. In 2015, Ema Cojocaru, mi-ar placea sa citesc pe blogul tau si altceva in afara de recenzii de carte. Poate din cand in cand ai timp si ne spui cate o poveste. Este valabil si pentru Ionescu. Poate scrie si el o mica nuvela.

    Sper ca anul asta sa nu mai cumpar carti deloc. Deja am vreo 200 in asteptare.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu dacă se va întâmpla, dar nu zic că nu se va întâmpla niciodată. Păcat că nu mai am blogul anonim cu postări erotice de acum câțiva ani, sigur îți trimiteam link-ul. Crezi că glumesc?

      Nu cred că vei rezista prea mult timp reducerilor de pe Elefant. Eu am rezistat deocamdată, și nu mi-am făcut niciun cadou de sărbători. E cazul să mă ocup de cărțile din bibliotecă.

      Ștergere
    2. Ai scris povestiri erotice? Si nu le mai ai salvate? Imi poti trimite pe private facebook sa vad si eu.

      Ștergere
    3. + 1
      Inca un curios. Ciudat este ca Ema pare ca ocoleste genul acum.

      Ștergere
    4. Nu ocolesc genul, dar nici nu pot spune că mă dau în vânt după astfel de cărți. Și e vorba de două chestii diferite: ce scrii tu și ce scriu alții. Blogul era secret, nu am salvat nicăieri textele, nu mi-am notat nici măcar numele blogului, iar după vreo doi ani în care nu am mai scris nimic acolo am constatat că am uitat până și adresa lui. O singură prietenă știa de el, așa că am pus-o să caute prin mailurile vechi, poate am noroc și găsește un link, o urmă, ceva. Și eu sunt curioasă ce am scris acolo, iar dacă-mi mai place și acum, vă trimit. :)

      Ștergere
  12. Doua sute? €norm. Pesemne exagerezi.


    Nu stiu sa scriu nuvele.

    RăspundețiȘtergere
  13. Asteptam un top 3 cele mai apetisante bucate pe 2014, insa nu-i deloc tarziu, nu?!

    Enumar 10 carti frumoase pe anu' trecut, o 'dezamagire', iar ultima e de tramvai:

    Dragoste in vremea holerei Gabriel Garcia
    Copiii din miez de noapte Salman Rushdie
    Maestrul si Margareta Bulgakov
    Padurea Norvegiana 村上 春樹 (:D )
    Papillon Henri Charriere
    La capatul lumii si in tara aspra a minunilor
    Cronica pasarii arc
    Lolita Nabokov
    Madame Bovary Gustave Flaubert
    Purificare Sofi Oksanen



    Vitelul de aur Ilf si petrov

    Animal pe moarte Philip Roth

    Scriitorul pe 2014 este Murakami; astazi sper sa primesc cu imprumut Suflete moarte - Gogol.

    La multi ani tuturor!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Topul 2015 cu siguranta il vei deschide cu "Cien anos de soledad".

      Ștergere
  14. La mulţi ani pe 2015!
    Apropo de ce ai scris un pic mai sus, eu sunt un pic mai... anapoda - de la Márquez mi-a plăcut mai mult Dragoste în vremea holerei.
    În ceea ce priveşte topul tău, m-am apucat şi eu de Mo Yan, iar Buddha din podul casei abia aştept să o citesc - pe blogul tău am citit prima oară despre ea.
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  15. Cred ca atat "Un veac de singuratate" cat si "Dragostea in vremea holerei" sunt carti de 10/10. Restul cartilor lui Marquez sunt mult mai jos. Le consider doar incercari.
    (mentionez ca nu am citit Toamna patriarhului si A trai pentru a-ti povesti viata. este posibil ca si acestea doua sa fie foarte bune).

    RăspundețiȘtergere
  16. buda din pod e o glumă de carte. citiţi tataie 'zâtul', că mi-a adus aminte un nene de dânsa. viaţa e scurtă, nu o irosiţi pe cărţi de divizia b şi c.

    RăspundețiȘtergere
  17. buddha din podul casei este o carte foarte sensibila pe care sufletul tau impietrit nu a perceput-o la adevarata ei valoare. in putinele pagini are romanului sunt ani buni din istoria unui popor. ar putea fi si povestea emigrantilor romani din spania, de exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  18. Hai că până la urmă am ajuns în sfârșit în fața unui calculator și pot onora invitația ta.

    Mdeeci, avem asa (ordinea este aleatoare)
    1. Bohumil Hrabal - L-am servit pe regele Angliei (despre care am aflat de la tine ;) )
    2. În șalvari și cu ișlic - Constanța Vintilă-Ghițulescu
    3. Trecute vieți de doamne și domnițe - Constantin Gane
    4. Scriitor în comunism - Ștefan Agopian
    5. Cimitirul - Teleșpan
    6. Mielul: Evanghelia după Biff, tovarășul de joacă al lui Iisus - Christopher Moore (una dintre cele mai amuzante cărți citite în ultimii ani)
    7. Amintiri din Pribegie - Neagu Djuvara
    8. Cutia cu bătrâni - Andrei Oișteanu
    9. Medgidia, orașul de apoi - Cristian Teodorescu
    10. n-am... chiar n-am. îmi sparg capul de o juma de oră să-mi amintesc ce-am citit în vacanța de vară, dar n-am nici o amintire... oare n-oi fi citit???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte select topul. De majoritatea nu am auzit, insa Ionescu mai mult ca sigur ca le cunoaste.

      Ștergere
    2. ionescu a auzit de toate dar numai 3 a citit. poate 4, si agopian, presupun ca sunt textele aparute in catavencu.

      Ștergere
    3. Medgidia, orasul de apoi mi-a placut foarte mult, si doresc sa multumesc autorului acestui blog deoarece am citit-o ca urmare a unui post scris aici.

      Ștergere
  19. La agop nu sunt NUMAI textele din ctv. Unele, da, le-am recunoscut şi eu, dar cel putin prima parte a volumului, nu

    RăspundețiȘtergere
  20. Dacă nu ai citit-o încă, ai putea să încerci o carte care cred că ar fi pe gustul tău: ”Zile de pescuit”, de Radu Anton Roman. Am vrut să am în bibliotecă un exemplar nou din carte și l-am găsit destul de greu.

    RăspundețiȘtergere
  21. m-asi pregati de top 2015, dar cum se face? aleg din tot ce am citit in 2015 sau numai din aparitiile acestui an? ar fi bizar un top 2015 in care sa apara divina comedie, iliada, hamlet... pe de alta parte nici nu cred ca am citit 10 aparitii 2015, incluzand aici si cartile traduse prima oara in acest an.

    RăspundețiȘtergere
  22. pentru ca este un top personal, vei alege ce ai citit tu in 2015, chiar daca cartile dateaza din 1934, sa zicem. dar cum te stiu, iubitor de nou, 75% din lecturile tale sunt post 2000. te rog sa fac cum fac eu, cu locuri de la 1-10, nu mentionari gen Ema Cojocaru, care nu se poate hotara ce-i place si ce nu.

    hai sa ne programam la postari. tu vei avea ocupat 1 ianuarie cu ce ai citit in decembrie, asa ca eu voi posta topul meu 10 pe 4-5 ianuarie, iar tu de Boboteaza, nu? sau cum zici?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ba știu prea bine ce-mi place și ce nu, doar că nu pot alege locul 1, 2, 3 șamd, cum faci tu. Ce, vrei să fim cu toții trași la tipar și cu păreri vehemente? Și de ce vrei să-l convingi pe Ionescu să facă cum faci tu? Poate el are o altă viziune asupra topului. :)

      Ștergere
    2. Ai un soft special care detecteaza cand este pomenit numele tau pe internet?

      Ștergere
    3. locul 1, cu mare probabilitate: solenoid!
      etc

      Ștergere