luni, 16 martie 2015

Hans Fallada - Şi acum ce facem, micuţule?

Când începi să citeşti dintr-un scriitor neamţ despre care afli că şi-a petrecut o bună parte din viaţă prin azilele de nebuni ori că în tentativa de a se sinucide a împuşcat un prieten într-un duel simulat, sau că e dependent de alcool şi morfină, nu te aştepţi câtuşi de puţin să fie amuzant, să contureze personaje pline de candoare, să fie adeptul unui stil uşor şi plăcut, să facă o poveste plină de farmec care la început aduce zâmbetul pe buze, dar sfârşeşte într-o mare tristeţe. Germania, anii '30. Unii aveau vederi comuniste, alţii se îndreptau către nazişti. Băiatul şi Mieluşica formează un cuplu. Iată-i la ginecolog pentru a discuta despre o metodă contraceptivă, dar surpriză, Mieluşica este gravidă. Băiatul câştigă sub 200 de mărci pe lună, Mieluşica mai nimic. Ambii au 23 de ani. Ţara este săracă, departe de Germania pe care o ştim noi în prezent. Peste tot şomeri, peste tot sărăcie. Băiatul este funcţionar. "De-am fi măcar muncitori. Ăia îşi spun tovarăşi şi se ajută între ei.". Cei doi nu au vederi politice clare, dar asta nu-l împiedică pe scriitor să analizeze puţin situaţia din acele vremuri. Cum se vor descurca ei cu Piticul care trebuie să sosească? O incursiune prin Germania de dinaintea lui Hitler realizată de un scriitor foarte talentat, exact pe gustul meu. M-am speriat degeaba de laudele pe care i le adresează Hermann Hesse (bine că cei doi nu seamănă ca stil), laude care sunt publicate pe ultima copertă. Mi-a plăcut cartea şi s-a dovedit a fi chiar potrivită pentru moment, ţinând cont că la câteva ore de la terminarea ei nevastă'mea a născut. Pentru cei din carte a fost primul băiat, pentru noi e al doilea.

15 comentarii:

  1. waw, sa-ti traiasca sugarul si sa aiba o viata lunga si fericita! cred ca esti tare mandru ca ai acasa 2 feciori:) inteleg ca de-acum te-apuci sa citesti despre diversificare si despre cum sa ai bebelus fericit?:P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. multumesc! normal ca nu ma apuc sa citesc asa ceva, pentru ca deja stiu de la primul. ma voi limita la romane de fictiune si o voi lasa pe mama sa aprofundeze despre ce spui tu acolo :p

      Ștergere
  2. Felicitari ! Sa-ti traiasca cel mic, sa fie sanatos si fericit !!

    Nici eu nu-s prea atras de stilul german de a scrie.
    Ceva mai la nord (la scandinavi) am gasit mult mai multe carti care mi-au placut ca subiect si stil.

    RăspundețiȘtergere
  3. in sfarsit o veste buna! felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai si, fara nota?
    Eram convinsa ca vreau sa citesc Singur in Berlin prima data, acum uite ca m-am razgindit.

    Felicitari! Si doamnei, de asemenea.

    RăspundețiȘtergere
  5. Va multumesc tuturor pentru urari!

    Si eu vreau sa citesc Singur in Berlin. Imi place mult stilul lui Fallada.
    Literatura scandinava? Pai eu stiu doar pe Arto Paasilinna (Suomi) si pe Jonas Jonasson (Sverige). Mari scriitori.

    O nota mare pentru aceasta carte care ajunge pe locul 3 din 9 in topul anului 2015.

    RăspundețiȘtergere
  6. adica nu ai citit calatoria lui nils holgersson in suedia?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ba da. in copilarie. cu legendara gasca aka. sau era gascan, nu mai stiu.

      Ștergere
  7. Oare e o întâmplare că pe şaişpe martie s-a născut şi primul nobelizat pentru literatură? Este de notorietate pasiunea ta pentru acest premiu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce chestie. N-am stiut. E tiz cu iubitul lui Dr Queen Medicine Woman.

      Ștergere
  8. De la scandinavi sa incerci Per Petterson ('La furat de cai' 'blestem curgerea timpului' etc), si Knut Hamsun (am citit 'rodul pamantului' - considerata reprezentativa pt literatura norvegiana).

    Si caut Roy Jacobsen ("The burnt-out town of miracles" - o carte pe fundalul razboiului alb, cand Finlanda a tinut piept invaziei sovietice).

    Jonasson n-am citit inca. Paasilinna da, cartea cu iepurele a fost chiar geniala :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Knut Hamsun a citit nevasta'mea. Foamea. A zis ca-i destul de greoaie si nu mi-o recomanda si nici n-am chef sa incerc ceva greoi. Per Petterson mi-a fost recomandat si de Ema Cojocaru. O voi trece pe lista de cumparaturi.

      Ștergere
  9. Felicitări, Gabriel! Și soției tale, care e înconjurată de băieți acum! :)
    Aveam și eu pe listă cartea lui Fallada, dar nu știu sigur dacă mai ajung la ea... Mai întâi trebuie să o cumpăr. Dar nu sună rău deloc.

    Păi cum, ai uitat că ai citit și Hanne Ørstavik, Iubire? :) De la suedezi ți-aș recomanda Hjalmar Söderberg cu Doctor Glass, iar de la norvegieni - Tarjei Vesaas cu Palatul de gheață și Sămânța (plus Per Petterson). Mă pregătesc să citesc Plopii din Berlin de norvegiana Anne B. Ragde, sper să-mi placă. Eu cam încurc naționalitățile scriitorilor scandinavi, trebuie să verific înainte să spun prostii. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim!
      Da, am uitat de marea noastra Hanne Orstavik :)
      Per Petterson sigur o sa cumpar. E deja pe lista.

      Ștergere