marți, 19 mai 2015

James Meek - Un gest de iubire

Vom începe cu un citat care, deşi nu are mare legătură cu întâmplările din roman, consider că este folositor pentru iubitorii acestui blog. Anna Petrovna, protagonista principală, vorbeşte despre secretul mecanismului care excită femeile: "E un os mic, mic de tot pe care femeile îl au în vagin, la cinci centimetri în interior, pe partea stângă. E foarte greu de găsit, chiar foarte greu, însă dacă îl găseşti şi-l ciupeşti uşurel de tot, în timp ce-i mângâi lobul urechii drepte, aşa cum ai mângâia urechea unui pui de şoricel, femeia aceea o să te iubească pe vecie.". Cartea lui James Meek este foarte complexă, deosebit de interesantă, bine documentată, dar are şi un minus din punctul meu de vedere în stilul autorului care este cam tern, parcă observându-se faptul că a lucrat multă vreme ca ziarist. Sigur, a realizat un roman superb, dar de ce nu auzim despre "Un gest de iubire" vorbindu-se cum se vorbeşte despre "Laur"? Păi tocmai din cauza stilului abordat. Dacă romanul era scris acum 100 de ani cred că astăzi se afla printre capodoperele universale, însă aşa e doar o carte oarecare despre care mulţi nu au auzit. Bună de tot acţiunea, petrecându-se pe parcursul a doar câteva zile, în anul 1919, undeva în Siberia de sub Cercul Polar. O serie de evenimente ciudate petrecute concomitent distrug liniştea unui orăşel unde se înghesuie oameni dintre cei mai ciudaţi, o sectă de castraţi, o legiune de soldaţi cehoslovaci, o văduvă enigmatică, plus un bărbat ciudat care pretinde că este urmărit de un canibal. Acţiunea porneşte un pic mai greu şi îţi vine să abandonezi cartea în primele 100 de pagini, ca să realizezi pe la pagina 250 că ai în faţă un roman minunat şi deopotrivă interesant. În notele de final ale autorului am realizat încărcătura istorică a cărţii şi adevărurile care se ascund în spatele ficţiunii. Mi-a plăcut şi îi mulţumesc Falsului Ionescu pentru recomandare.

10 comentarii:

  1. Falsu' Ionescu19 mai 2015 la 09:02

    Sunt sigur ca acum dupa review-ul tau o sa se vorbeasca si de Un gest de iubire. Laur a fost "descoperit" tot in urma unei reclame din cercul blogurilor pe care le urmaresti.Un sondaj pe aceasta tema ne-ar arata ca niciuna nu este mai mult cunoscuta decat cealalta.
    Oricum aceasta este "Cea mai buna carte pe care am citit-o anul acesta" :)

    RăspundețiȘtergere
  2. eu unul îmi voi achiziționa acest volum, în format electronic, în urmatoarele 3 minute. dacă nu intervine neprevăzutul.

    RăspundețiȘtergere
  3. de ce ar fi acel citat folositor? crezi așa ceva?

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stiu ce sa zic. nu ma pricep. este posibil. femeile stiu mai bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. trebuia sa pui un fragment despre cum taiau si mancau carnea de cal

    RăspundețiȘtergere
  6. Are legatura citatul cu secta de castrati?

    RăspundețiȘtergere
  7. Aha, deci acesta e citatul de care ziceai acum ceva vreme. Mda, trebuia să mă gândesc că e ceva legat de sex. Altfel de citate nu îți atrag atenția, Gabriel?
    Nu ai scris prea mult despre carte, dar enumerarea cu castrați, canibali și o văduvă enigmatică mi-a trezit interesul. Pare un subiect ciudat, pe gustul meu, dar poate mă înșel. Am citit altundeva că e o carte cu multă violență, așa e?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu, chiar nu mi s-a parut o carte cu multa violenta. Cine stie ce domnisorica o fi zis asta. Dau si eu citate despre sex pentru ca asta mi-e audienta :) Si nu prea imi place sa scriu mult despre carti, pentru ca lumea se plictiseste citindu-ma. Mi s-a spus ca e mai bine acolo cateva randuri si uite, ma bucur ca tie ti-a trezit interesul. Citeste-o. E o carte interesanta.
      ps: abia astept sa-ti citesc cronica la Maestrul si Margareta. carte de 10 in opinia mea. Ionescu iti va recomanda filmul rusesc de 10 episoade. super si ala. sa-l vezi.

      Ștergere
    2. :)) Eu zic să dai și altfel de citate, poate îți lărgești audiența. Legat de lungimea textului, eu una chiar simt nevoia să citesc mai mult, dar nu te lua după mine.
      A, uitam să-ți zic, am primit cadou de la o prietenă ”Arta bucătăriei sovietice”, după ce m-a auzit vorbind despre carte. :)

      Ștergere