miercuri, 31 ianuarie 2018

ce am citit în luna ianuarie

de Ionescu 

motto: "he's back/ the man behind the mask" (alice cooper)

la mulți ani!

încă din decembrie citeam la viața măruntă, multirecomandatul și multipremiatul roman al doamnei hanya yanigihara. 700 de pagini scrise mic, pline de senzații tari menite a stârni emoții intense în mintea cetitorului. pe undeva este un soi de telenovelă. scrisă. și citită. la început mi-a adus aminte de frumosul roman the beatles, al lui lars christensen. 4 studenți în new york, roman despre maturizare, prietenie--- cam astea-s unele din teme, într-adevăr. dar nu după multe pagini unul din cei 4 se impune ca personaj principal. extrem de chinuitul jude, despre a cărui copilărie vom afla treptat, de-a lungul cărții. acum o să dau spoilere nenumărate! copil abandonat la naștere, crescut la mănăstire, unde este abuzat sexual și bătut. fuge cu un frate luke, singurul care se purta omenește cu el, dar care odată ajunși în libertate îl pune să se prostitueze (jude avea vreo 10 ani pe atunci) și îl abuzează și el la rându-i. intră mascații peste ei într-o bună zi, luke se sinucide, jude e încredințat unui cămin de copii unde este abuzat sexual și bătut. fuge de acolo (era deja teenager) și se prostitueaza benevol, apoi ajunge prizonierul unui dement, dr traylor, care, previzibil, îl abuzează sexual și îl bate, în plus îl calcă și cu mașina. după toate astea jude reușește totuși să urmeze studii înalte, își face niște foarte buni prieteni, ajunge avocat bogat, dar anii copilăriei nu au cum să fie uitați, traumele psihice și fizice sunt cumplite. nu mai insistăm cu spoilere. 4 stele goodreads, un mare deget îndreptat în jos. cartea e prea lungă și prea tear-jerker. plus- o chestie care m-a iritat îndeosebi- lipsesc cu desăvârșire reperele temporale. acțiunea se întinde pe vreo 40+ de ani. fratele luke avea laptop. finalul romanului se petrece așadar prin 2040, poate 2050? reperele culturale nu lipsesc, de exemplu acest minunat tablou (autor john currin, imagine luată de pe pintereszt sau așa ceva) este pomenit pe undeva. dar niciun pic de politică. obama? nimic! tim curry? nimic! măcar că reperele spațiale sunt prezente, chiar foarte detaliat.

rock springs e o carte de proză scurtă a lui richard ford, de la care nu am citit cronicarul sportiv sau alte romane. zece povestiri cu oameni care se pregătesc să intre la închisoare (și nu aud pe vreunul să dea vina pe statul paralel), sau care au ieșit din închisoare, sau care tocmai se despart de partenerii de viață, sau care fac sex cu persoane întâlnite cu câteva minute mai devreme etc. totul expus extrem de sec, fără analize psihologice. cinci stele mari goodreads și un mare deget în sus. recomandată tuturor!

sunt mai bine de 5 ani de când citesc și cărți electronice. una dintre primele achiziții a fost o selecție din scrisorile lui caragiale. a fost printre cărțile pe care ebook readerul nu le-a putut deschide. după câteva schimburi de mailuri cu situl de unde am făcut cumpărătura m-am lăsat păgubaș. în definitiv, cartea putea fi deschisă pe computer și nu dădusem nici 10 lei pe ea. n-am citit-o însă până acum (nu suport să citesc de pe computer), când vechiul e-reader a rămas fără e-cerneală iar e-butonul de pornit/ oprit s-a cam dus. și uite- pe noul reader cartea a mers! selecția scrisorilor este făcută de dan c mihăilescu. îmi lipsesc notele explicative în multe ocazii, eu n-am beut beri cu dl caragiale și mă duce mintea mai greu la unele chestii. miezul cărții este o scrisoare în care sunt povestite aventurile lui delavrancea la berlin. ia, că e și online: http://1001arte.ro/2012/11/scrisoarea-lui-ion-luca-caragiale-despre-vizita-lui-barbu-delavrancea-berlin-1905/ . actualitatea lui caragiale mai e un subiect de actualitate oare? păi este:​ "...auzisem că pe aici sunt de o sută de ori mai mari ca otelul lui Mazăre!". 5 stele goodreads= un deget mare-n sus!

adaug în final o hartă pe care am marcat locurile unde să zicem că 'se desfășoară acțiunea'. sigur, personajele din 'viața măruntă' ajung și în bhutan, dar în new york e grosul. pentru scrisorile lui caragiale am ales berlinul, că acolo le-a scris pe cele mai multe. sper să am energie pentru a actualiza lunar harta& blogul.

4 comentarii:

  1. Un deget mare-n sus!
    O să ridic cartea lui Christensen mai sus în lista de citit. M-a molipsit cu ea musiu Knausgaard.

    RăspundețiȘtergere
  2. Lasa-l pe Ionescu, ca-i plictisitor.

    Mai bine scrii amintiri in stilul tau:
    despre amanta, despre vacantele din copilarie, despre prima fata de care te-ai amorezat, despre zilele apuse ale forumurilor etc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă tot m-am apucat să comentez: să știi că e prima oară când am citit spoilere la o carte, dar chiar eram foarte curioasă ce naiba a pățit Jude de e un personaj așa de oropsit. Cam evit cărțile cu personaje martirizate de autor, pentru că mai mult mă enervez, iar pe-asta nu cred că o voi citi prea curând (sau vreodată). Dar de unde până unde 4 stele? Din ce-ai scris, nu pare să-ți fi plăcut foarte mult cartea asta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 4 stele pentru efortul autorului de a fi scris atat de mult

      Ștergere