În Germania a fost așa cum mă așteptam și a fost altfel. Totul este
diferit acolo. Societatea germană funcționează după alte reguli decât
cele pe care le știm noi aici. Nu sunt mai bune sau mai rele, dar sunt
altfel. Nemții trăiesc după niște șabloane împământenite de mult timp.
Sunt foarte reticenți la schimbare și acceptă foarte greu intruși. De
aceea sunt percepuți ca fiind foarte reci. Au și ei familie și prieteni
și se distrează și ei in felul lor și suferă și ei, la fel ca orice om.
Desigur, nu petrec la grătare până dimineața, dar oare putem spune că
ăsta e cel mai bun mod de a trăi? Știm noi cu siguranță că suntem mai
fericiți pentru că “știm să ne distrăm”? Desigur nu putem spune asta.
Noi așa am fost învățați, ei nu. E greu de dat un verdict și nici nu
pretind că știu adevărul. Cert e că pentru a avea o emigrare ușoară
trebuie să pleci de la o vârstă mai fragedă și, ideal, împreună cu o
familie “self-sufficient” și job pentru amândoi. Astfel fiecare se va
integra la un loc de muncă și, cu puțină răbdare, își vor face prieteni
și chiar o viață socială decentă. Trebuie, însă să fie pregătiți să
sufere doi-trei ani. Și să știe că nu e ca în România – lucru care scapă
foarte multor oameni. Mai ales trebuie să accepte că nu există telemea
la raionul cu vreo 50 de feluri de brânză. Poți trece mai ușor peste
lipsa brânzei telemea dacă realizezi de la început că absolut tot ce vei
cumpăra de la supermarket (mai ales dacă acesta este Edeka) este mai
bun decât echivalentul din România. Eu nu mă duc în piață, deci mie
inclusiv roșiile mi se păreau mai bune decât cele din Mega Image (am
luat recent din Mega niște roșii turcești pe care le-am aruncat de nu
s-au văzut). Mezelurile sunt excelente, carne găsești de toate felurile,
cât despre cârnați – făceam eforturi disperate să mănânc de mai puțin
de 4 ori pe săptămână. Și nu erau de Pleșcoi. În afară de telemea, mai
lipseau micii- era un echivalent, numit cevapcici (de fapt varianta
balcanică, slavă a micilor) care aveau totuși alt gust. Ok, nu erau la
fel de buni dar erau acceptabili și, în plus, găseai mici congelați la
magazinul est european – dacă țineai neapărat sa intri în comuniune cu
țara. Acolo mai găseai pufuleți, semințe și murături in saramură – și
alte bazaconii de proastă calitate de care aici nu m-aș atinge neam. În
treacăt fie spus că mi-am făcut inclusiv mămăligă. Dacică, firește. Ah,
și aș mai aminti de delicioasa friptură din carnea de vită de 40 de euro
kilogramul din care am luat odată din greșeală (crezând ca e 4 euro
kilogramul) – apoi am repetat greșeala de mai multe ori.
Personal, cele mai mari probleme le-am avut cu pâinea, eu fiind un
mare mâncător de pâine. Pâine “ca la noi” se găsea doar la magazinul
turcesc, care nu era aproape. Mai luam de acolo din când in când, dar
doar pentru a-mi face damblaua. În rest aveam vreo două pâini
recomandate de tanti româncă de la brutăria din Edeka.
La restaurante găseai de toate pentru toți și, și la ei hamburgerul era “o chestie”.
La muncă, din punct de vedere al mâncării era mai problematic. Nu aveai foarte multe alegeri. Un “soup place” – un loc unde aveau supe și puține alte chestii, Subway, un sandwich place italienesc, niște turci în gară unde miercuri aveau cevapcici (și in orice zi un kebab decent – sub Calif, să ne-nțelegem), un pizza place decent, un loc ok-ish numit “Quattro cani” și încă un restaurant italienesc pe care îl tot lăudau colegii italieni dar la care nu am fost niciodată. Par multe, dar parca niciodată nu puteai zice “Băi, am chef de 4cani, sau subway”. Toate păreau o alternativă la ceva ce nu exista. Până când s-a deschis o cantină unde mâncam destul de des. Ieftin și, în general, bun. Cam 6 euro, 7 joi la Schnitzel-Tag.
La muncă, din punct de vedere al mâncării era mai problematic. Nu aveai foarte multe alegeri. Un “soup place” – un loc unde aveau supe și puține alte chestii, Subway, un sandwich place italienesc, niște turci în gară unde miercuri aveau cevapcici (și in orice zi un kebab decent – sub Calif, să ne-nțelegem), un pizza place decent, un loc ok-ish numit “Quattro cani” și încă un restaurant italienesc pe care îl tot lăudau colegii italieni dar la care nu am fost niciodată. Par multe, dar parca niciodată nu puteai zice “Băi, am chef de 4cani, sau subway”. Toate păreau o alternativă la ceva ce nu exista. Până când s-a deschis o cantină unde mâncam destul de des. Ieftin și, în general, bun. Cam 6 euro, 7 joi la Schnitzel-Tag.
Ca un fel de concluzie la situația mâncării in Germania, acasă puteai
mânca cam ca la noi, cu un plus de calitate a ingredientelor, iar în
deplasare aveai destule alegeri, chiar și in Darmstadt. Per total, cine
se plânge de mâncare e destul de obtuz sau are alte probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu