miercuri, 5 septembrie 2018

ce am citit în august

de Ionescu

motto:  please, take me away, far from this place (genesis)

în august m-am apucat să citesc o carte groasă, care e departe de final. așa că am încheiat doar lincoln între vieți, a lui george saunders, scriitor despre care am mai povestit prin primăvară. marele abe lincoln a avut patru băieți. unul a trăit pâna în anii 20 ai sec. 20, ceilalți însă au murit la 3, 11 și 18 ani, cam la interval de 10 ani între decese. micul willie a încetat din viață la 11 ani, în vremea când lincoln era prezident și când începuse războiul civil. despre el e vorba în această carte, scrisă aparent numai din citate (probabil false) din presa vremii, din corespondențe, cărți (imaginare? cred) și mai ales dialoguri ale vecinilor de cimitir ai lui willie. 3 indivizi sunt mai prezenți- un homosexual care și-a tăiat venele din amor  un tipograf căsătorit cu o doamnă mult mai jună, cu care întârzie să întrețină relații sexuale și peste care pică o bârnă (peste el, nu peste ea!) taman când tânăra se hotărâse să își înceapă viața sexuală și un reverend. reverendul ăsta e singurul care își dă seama că e mort. ceilalți se amăgesc cu tot felul de povești despre boli. până la urmă se prinde și willie cum stă treaba și îi cam lămurește și pe restul unde se află ei de fapt. asta este o încercare de a expune pe scurt subiectul romanului. este o recomandare absolută, e o carte senzațională. și un sit care ne ajută să mai pătrundem înțelesurile- https://www.litcharts.com/lit/lincoln-in-the-bardo

4 comentarii:

  1. Puteai folosi motto și din formația scoțiană Belle & Sebastian.
    "Ooh! Get me away from here I'm dying
    Play me a song to set me free"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai da!

      hai sa facem si noi un sit d-ala pentru solenoid, bunaoara. adica sa gasim oameni care sa scrie frumos si sa-i platim. de coduri sursa, html-uri si cookies te ocupi dumneata.

      Ștergere
  2. "Cel putin sapte oameni au fost raniti joi, dupa ce o parte din faleza stancoasa s-a prabusit pe plaja Navagio din insula greceasca Zakynthos, potrivit autoritatilor."

    no comment

    RăspundețiȘtergere