marți, 12 noiembrie 2019

Trei descoperiri muzicale într-o singură zi

Sâmbăta, la muncă, într-un moment de respiro vorbesc cu Băsescu și Elefantu, colegii mei. Băsescu e în hainele de scandal, ghete Adidas, pantalon de trening Adidas Originals, un tricou cu ACDC. Îi remarc vestimentația, iar el se fălește cu tricoul. "Rock, tată!". Elefantu glumește pe seama lui și spune: "Aiurea, Gabi. Ăsta e cu Romica Puceanu.". Schimb cu Elefantu câteva vorbe despre Siminică, Puceanu, lăutarii invitați la emisiunea lui Mircea Dinescu. Aducem vorba și despre Bregovic. Băsesescu spune: "A, mie nu îmi place Bregovic acum, îmi plăcea când era cu formația lui.". Nu știu despre ce vorbește. Mă trage într-un colț și îmi pune pe telefon. Trupa Bijelo Dugme. Oprostajni koncert. Trăiește muzica: "Ia uite, băi băiatule! Ia uite la ăștia! Au ceva din Purple, din Zeppelin.". Într-adevăr. Sunt foarte buni. I-am ascultat și eu acasă și mi-au plăcut mult.  

Mai pe seară, tot în ziua respectivă, mă întorceam de la Giurgiu. În mașină, cu nevasta și copiii. Ascultăm Radio Guerrilla. Jack White - High Ball Stepper. Cât de tare e piesa asta. Cât de tare e Jack White. E sau nu în primii 25 chitariști all time? Cu greu mă stăpânesc să nu dau pedală. Totuși, e noapte. Ascultăm la maxim. Patru boxe și patru twittere. Piesa asta ne unge la suflet pe toți patru.

La Guerrilla programul continuă cu muzică excelentă. Piese pentru care apelez la Shazam. (Aplicația asta este incredibilă. Cum era, Eufrosin, să o aibe, pe vremuri, bunica ta? Ar fi aflat instantaneu despre Unchained Melody.) Acum, în timpurile noastre, eu aflu despre Tones and I - Dance Monkey. Foarte intereantă piesa. De pe wikipedia aflu că Tones and I este de fapt Toni Watson, o australiancă dolofană de 26 ani.

8 comentarii:

  1. eu credeam ca ai bjelo dugme la tonul de apel, ca ala din disco titanic

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De acolo știam numele trupei, dar nu bănuiam ca Bregovic a fost component.

      Ștergere
  2. Dacă mai trăia (ar fi avut 99 de ani) cu siguranță bunică-mea ar fi avut smart phone. Îi plăcea să fie în pas cu tehnologia.
    Am folosit și eu de multe ori Shazam-ul de pe telefonul nevestei pentru a identifica melodii de la Guerrilla. Recunosc că au fost momente când eram singur în mașină (deci fără smart phone) și aș fi vrut să identific piese de la radio dar n-am avut cu ce....
    Jack White e în primul rând un compozitor excelent. Să vezi documentarul It Might Get Loud.
    Acum câțiva ani, pe când eram la vechiul loc de muncă, am fost în vizită la Băsescu acasă. Și era foarte entuziasmat de capacitățile "smart" ale televizorului și îmi prezenta pe YouTube tot felul de video-uri cu trupe cântand live. A început cu AC/DC și Blackmore's Night, a trecut la ceva rock scandinav, apoi la starurile pop ale anilor '80 și a terminat cu Bjelo Dugme!

    RăspundețiȘtergere
  3. voi cand ziceti basescu, nu cumva va referiti chiar la fostul presedinte?

    RăspundețiȘtergere
  4. oribilă piesa aia, dance monkey. iar faptul că tones and i pronunță cuvintele ca un retardat nu ajută deloc.

    RăspundețiȘtergere