joi, 18 ianuarie 2024

Restaurant vs. gătit la domiciliu (16) - Chiftele

Am cumpărat 1 kg carne de porc tocată cu 14,5 lei. Aveam poftă de chifteluțe. M-am rugat de nevastă vreo 2 seri la rând să-mi facă, dar fiind preocupată cu alte activități a tot amânat această sarcină gastronomică. În a treia seară, deși nu făcusem în viața mea chifteluțe, am zis că mă voi ocupa de problemă. Cât de greu poate să fie? Am tăiat grosier, pentru că nu am răbdare, trei cepe mici și 6 căței de usturoi. Am pus la înmuiat în apă două colțuri de pâine uitate într-un sertar. Am spart patru ouă peste carne, am adăugat ceapă, usturoiul și pâinea, după care am frământat temeinic. Din carnea frământată am format chiftelele, mai mari, pentru că nu am avut răbdare să le fac mici. Mi-au ieșit 25 de chiftele, pe care le-am pudrat cu făină, apoi le-am pus la prăjit în ulei încins într-un wok de fontă. Am prăjit trei serii de 7 chifteluțe și o serie de 4 chifteluțe. Le-am scurs de ulei pe niște șervețele, după care le-am pus într-un castron destinat servirii. Am găsit câțiva castraveți murați în saramură pe fundul unui borcan și la fel, câțiva gogoșari murați în oțet. Asta a fost garnitura. Din păcate nu am consumat alcool, fiind în săptămâna de pauză, așa că mi-am făcut o infuzie de fenicul. Am început să mănânc și am constatat că am uitat cu desăvârșire să pun sare și piper la amestec. În rest chifteluțele au fost delicioase, un pic crocante la exterior, pufoase la interior, apreciate unanim de întreaga familie. Ei au zis că parcă fac chifteluțe dintotdeauna. Au ieșit 5 porții de 5 chifteluțe. Cam 25 de lei ingredientele, deci 5 lei per porție. Cu 5 lei de om am mâncat de băteam puricii pe burtă, cum ar spune fostul meu coleg de la Institut, yo3. Atât de ieftin a ajuns nivelul de trai în România.






8 comentarii:

  1. eu prefer fără usturoi, dar cu mărar șî pătrănjel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Usturoiul este o legumă pe care o folosesc aproape zilnic. Și mărar și pătrunjel îmi plac, dar nu aveam în casă.

      Ștergere
    2. da n-ai preferat să-ți toci tu carnea? parcă n-aș lua carne tocată.

      Ștergere
    3. Aș prefera, dar e mai comod să iau de-a gata. Cine stă să scoată mașina de tocat din cămară și după tocat să o spele? Time is money. Dar ce crezi că are carnea gata tocată din marile lanțuri de magazine?

      Ștergere
    4. nu stiu, probabil nimic grav. m-am obisnuit eu altfel aici la țară, nu mai iau carne din lanțurile astea.

      Ștergere
  2. Gabriela Spiropol18 ianuarie 2024 la 13:10

    Sa încerci sa achiziționezi un air fryer, este super bun și mai sănătos ca folosești foarte puțin ulei practic doar stropești carnea cu ulei, dar nu e musai necesar, iese super gustoasa și fără ulei, nu se usucă, nu e deloc fadă. Am făcut la el peste, pulpe, cotlet, piept de pui, chiftele, șnițele, legume și toate ies super ok și timpul de gătire este scurt, 10-20min depinde de preparat

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine că ai avut o masă tihnită !

    Titina a avut una cu palpitații:

    A ieșit la o terasă de lux de lângă Miami cu Katy Perry și Billie Eilish.
    Serveau (cui ?) aripioare de rechin făcute pane, sorbeau cocktailuri de sansaquia și characas (fructe care cresc doar pentru bogați) și o bârfeau pe Lady Gaga.

    Când pe terasă au pătruns doi aligatori, de peste trei metri.
    Țipete, panică, au trebuit să se urce pe acoperiș, ca să scape.

    În Florida se întâmplă des !

    RăspundețiȘtergere