duminică, 21 ianuarie 2024

Restaurant vs. gătit la domiciliu (17) - Pulpe de rață cu piure de cartofi, sote de ciuperci și vin gruzin

  • 6 pulpe de rață = 53 lei (așadar aproape de 3 ori cât cele de găină)
  • 2 kg de cartofi = 12 lei
  • 1 pachet de unt = 12 lei
  • 1 kg de ciuperci = 14 lei
  • 1 borcan de ardei copți = 14 lei
  • o ceapă, o căpățână de usturoi, puțin lapte, sare, piper = 5 lei
  • o sticlă de vin gruzin = 50 lei
  • suc de portocale = 10 lei

Total 170 lei pentru o masă excepțională de duminică, 6 porții din care am mâncat 4 persoane. Vineri seara am primit cadou de la nevastă un vin din Republica Georgia, țară renumită pentru calitatea vinurilor sale. Ne-am amintit amândoi că în tinerețe, aflându-ne în vizită în orașul Krakovia din Polonia, am servit (cui?) o cină la un restaurant gruzin de acolo, un piept de rață cu gem de merișoare și un vin gruzin. Am zis să asociem la fel și acum vinul, cu piept de rață, însă aflându-ne la Lidl ne-a îngrozit prețul prohibitiv al acestui produs, 90 lei/kg (chiar și Titina ar face un efort financiar pentru așa ceva!), așa că am ales next best thing, pulpele de rață la doar 45 lei/kg. M-am trezit duminică pe la un 8 regulamentar și i-am obligat pe cei ai casei să nu mănânce nimic până la orele prânzului, pentru a ni se face foame cum se cuvine. Iar pe fiul meu cel mic l-am obligat să curețe cartofi, mie displăcându-mi profund această activitate. Copilul s-a supus și a curățat foarte bine cele 2 kg de cartofi, destinate piureului (sau pireului cum mai zic unii). Iar după ce a terminat i-am zis: "Du-te și tu cu mă-ta să luați un borcan de ardei copți!", iar copilul meu cel mic a zis: "Nu vreau!", însă când a dorit să meargă fratele său, a zis că merge și el. Așa că am rămas singur acasă, iar cât ei au fost să cumpere ardei copți, am gătit liniștit, am băut o bere de foame și am ascultat muzică blues, remarcând o piesă excepțională pe care o recomand și cititorilor acestui blog, Meena Cryle & The Chris Fillmore Band - It Makes Me Scream. Mi-am făcut treaba de bucătar cu mare conștiinciozitate și nu mai insist asupra preparării, pentru că am făcut un colaj video pe care o să-l vedeți. Cei prezenți la masă au aplaudat la scenă deschisă, s-au arătat doar note de 10, ca la slam dunk-ul lui Vince Carter de la concursul de slam din anul 2000. Întregul film al pregătirilor se găsește aici.



10 comentarii:

  1. Trebuie neapărat să studiezi "Tratatul de Titinologie", lucrare de referință apărută la o prestigioasă editură britanică.

    Acolo vei vedea cât costă mesele pe care le servește (cui ?) Titina, și nu vei mai scrie erori ca cea despre rața la 90 lei/kg.

    Păi la Miami a mâncat rață imperială asiatică, la 900 euro/kg, la care se adaugă băuturile (la un preț de iți crește tensiunea și chemi ambulanța).

    RăspundețiȘtergere
  2. Moșule, cine este titinologul asta? Vad ca ii știe toate mișcările.

    Invincible

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu știu. Cineva de pe forum, probabil.

      Ștergere
    2. moșule, cine este omul care se semnează invincible și petrov și care nu s-a prins cine e titinologul?
      apropo, inspirat de rețetele tale în care ciumpercile sunt nelipsite precum portocala la maestrul dinescu, am mers la congelator și am scos champignoane & hribi, am cules câteva fire de pătrănjel degerat (rezistentă iarbă totuși!), iar acum le aștept să fiarba acolo (ciupercile), cu usturoi. la urmă punem niște smântână de la un furnizor local. pare o garnitură la ceva, dar cred că va fi o mânkrik de sine stătătoare.

      Ștergere
    3. Sunt Invincible și nu cunosc alți doctori afara de Pubilus iar ala cred ca deja e mort la cât timp a trecut de la FC.

      Nu știu de ce tot prefera blogspot sa îmi pună nickul asta, ca mi-am șters blogul făcut în el, din cauza designului bătrânesc.

      Are si kesu un blogspot (milf și Petrov) și s-a dat deștept la mine blocând-ma, asa ca am creat un bypass pentru a-i facilita accesul la muie. 😁 Comentam tâmpenii pe alte bloguri și aia intrau pe link-ul din nick, sa ii dea replica cuvenita. 😁

      Ștergere
    4. Scria Petrov pe blogul lui niște extraordinare postări despre veceuri.
      Era chiar o somitate în domeniu !!

      Măcar pentru asta, ar fi trebuit să îi acorzi mai mult respect, dle Invincibil !!

      Ștergere
  3. Oo bursuc, salutăm decizia de a publica primul video pe Youtube! La mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  4. E o versiune plina de greseli de tipar, pentru ca e veche, foarte veche, oamenii nu erau asa invatati ca acum

    RăspundețiȘtergere
  5. Gazeta sporturilor23 ianuarie 2024 la 15:20

    Aplaudat la scenă deschisă și note de zece !!

    La tine în bucătărie ești Nadia Comăneci.
    Meriți să ți se cânte și imnul, plus o medalie de aur oferită de Comitetul gastronomic internațional.

    RăspundețiȘtergere