luni, 18 iulie 2011

Atletul albanez

Nu vizitasem niciodată Slatina şi m-am gândit să caut pe internet câteva date despre acest oraş. Am deschis wikipedia şi mi-a sărit imediat în ochi "Atletul albanez". Mi-am zis că voi merge să beau o bragă şi să mănânc o îngheţată în acest loc şi aşa am şi făcut. Atletul albanez este o cofetărie/prăvălie în centrul vechi al Slatinei. Privită de afară te duce cu gândul la o dugheană părăsită sau la un decor în studiorile de la Buftea pentru filmările de la Mărgelatul. Nici când intri decorul nu se schimbă foarte mult, însă atmosfera este unică. Câţiva albanezi stau după o tejghea şi te servesc cu bragă, citronadă, limonadă, îngheţată, halviţă. Toate aceste produse par să vină din alte timpuri şi au un gust aparte. Un pahar de băutură foarte rece pusă direct din butoi costă 1 leu. O îngheţată mică (două cupe) costă 2 lei, o halviţă costând tot 2 lei. Poţi lua suc/bragă şi pentru acasă, o sticlă de 2 litri costă 8 lei. Bun, foarte bun. Numai şi pentru acest loc merită Slatina vizitată. De altfel un oraş surpriză, curat, îngrijit, cu multe parcuri, o cascadă modernă în trepte şi un pietonal interesant.

Am înţeles că Atletul albanez reprezintă o afacere de familie, iar reţetele s-au transmis din generaţie în generaţie, de la albanezii veniţi în aceste locuri acum câteva sute de ani şi până în prezent. Şeful mare cred că este un bărbat trecut de 70 de ani cu cămaşă roşie foarte elegantă. Printre cei care serveau era un baiat care semăna foarte bine cu fostul mare fotbalist Albert Duro. O experienţă foarte plăcută la Atletul albanez. Am realizat o singură poză în zonă, pe care o şi prezint mai jos.

8 comentarii:

  1. excelent, ai fost la atletul albanez! am auzit de asta de multa vreme. n-am baut braga in viata vietilor mele. cum e? ma gandesc ca e ca un bors dulce, daca pot spune asa.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu mi-a placut braga. am asemuit-o cu zeama de la coliva, atunci cand fierbe. dar racita.
    in schimb mi-a placut mult citronada si inghetata.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu stiam ca mai e acolo, au deschis si-n alta parte, unde e mai dichisit un pic. Locatia aia e din 78 parca. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  4. ieri am baut braga!!! o premiera extraordinara! 3 lei paharu', pe lipscani, vizavi de banca chrisoveloni (am scris pe blog despre dansa. despre banca adica)

    RăspundețiȘtergere
  5. sa incerci in slatina braga excelenta si la doar 2 lei paharul :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Dragilor, traditia si retele transmise din generatie in generatie, la care se mai adauga si pasiunea oamenilor care confectioneaza braga, citronada si minunatele dulciuri, sunt lucruri care se pierd si suntem norocosi ca mai exista locuri ca acestea. De Atletul Albanez se leaga intreaga mea copilarie: inghetata artizanala si zambetul larg al gazdelor ma faceau fericita de fiecare data cand le calcam pragul. Respect, domnilor, pentru intreaga dumneavostra activitate. Multumesc ca mi-ati indulcit copilaria.

    RăspundețiȘtergere