marți, 19 iulie 2011

Yasushi Inoue - Cupa de cleştar


O colecţie de opt povestiri/nuvele ce se adresează cititorului avizat în ceea ce priveşte literatura, istoria şi modul de viaţă al japonezilor. Foarte, foarte departe de Murakami (oricare dintre ei) acest Inoue, la ani lumină distanţă. Textele sale par desprinse din vechime şi nu sunt recomandate celor ce doresc să citească doar pentru relexare. Mi s-au părut un pic greoaie, mi-au dat de gândit, sunt presărate cu multe date istorice, le-am pătruns încet-încet. Dar până la urmă asta e literatura adevărată şi merită făcut un efort. O carte de citit în liniştea dormitorului, nu în hărmălaia transportului public şi nici măcar pe o bancă în parc.
Printre povestiri se află şi Lupta cu tauri, câştigătoare a premiului Akutagawa în 1950, cea mai prestigioasă distincţie literară din Ţara Soarelui Răsare. Extraordinară.
Întreaga carte este dominată de sentimentul singurătăţii, de tristeţe, de resemnare totală. Acţiunea se petrece foarte lent, iar în unele cazuri parcă nici nu e vorba despre acţiune. Mult mai importante sunt simţirile oamenilor, iar Yasushi Inoue le expune minunat. Foarte interesantă şi prima copertă a celor de la Humanitas, reproducere a unui tablou ce are legătură cu una dintre poveşti.

2 comentarii: